En Sıcak Konular

'Zeytinyağında kalite arttı'

19 Ekim 2015 09:41 tsi
'Zeytinyağında kalite arttı' Üreticiler bu sezon zeytinyağı kalitesinin arttığını ve asit oranının düşük çıktığını bildirdi.

'Zeytinyağında kalite arttı'

 

 

Dünya 

 

Üreticiler bu sezon zeytinyağı kalitesinin arttığını ve asit oranının düşük çıktığını bildirdi.

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Körfez Bölgesi'nde zeytin hasadına başlanırken, ilk sıkılan zeytinyağlarındaki kalite yüksekliği de üreticileri sevindirdi. 

Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini içine alan ve 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Körfez yöresinde zeytin hasadı başladı. Düşük rekolte üreticiyi üzerken, zeytinyağındaki yüksek kalite yüz güldürdü. Gömeç'in Karaağaç Mahallesi'ndeki bir fabrikada sıkılan zeytinlerden 0.1 asit zeytinyağlarının çıkması üreticinin yüzünü güldürdü. Geçen hafta zeytin sıkımına başladıklarını anlatan Öz-Em Zeytinyağı Fabrikası sahibi Mahir Manisalı, şöyle dedi:

Tonaj kayıpları fazla

"Gömeç'in Karaağaç Mevkii'nde 2015 yılı zeytin hasadı bir hafta önce başladı. Bu sene tonaj olarak kayıplarımız çok fazla. Ancak, kalite geçtiğimiz yıllara göre çok yüksek. Kalite anlamında çok üst düzeydeyiz. İnşallah, bu tonaj kaybını kalitede yakalayıp bundan sonraki sıkımlarımıza devam edeceğiz. Ürettiğimiz yağlar içersinde şu an '0.1 asit' dediğimiz çok iyi kaliteyi yakalamış durumdayız." 

Gıda Mühendisi Kazım Karabıyık da, 2015-16 yılı zeytin hasadına başladıklarını vurgularken, "Yeni yağlarımız çıkmaya başladı. Yazın sıcak geçmesi nedeniyle zeytinde kurt veya sinek olmaması bu sene kaliteyi çok fazla artırdı. Birçok seneden daha kaliteli üst düzey zeytinyağları üretimine başladık. Asitlerimiz de çok düşük, lezzeti de çok güzel. İyi bir zeytinyağı sezonu bizleri bekliyoruz" diye konuştu.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin (UZZK) araştırmasına göre Edremit Körfezi'nde 60 bin ton zeytin hasadı beklenirken, bunun 45 bin tonunu yağ, 15 bin tonunun da salamura olarak değerlendirilmesinin beklendiği belirtildi. Körfez bölgesindeki zeytinlerden toplam 9 bin ton yağ elde edileceği de örgörüldü.


Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,863 µs