En Sıcak Konular

Dolar, 2.90'ın altında

19 Ekim 2015 09:42 tsi
Dolar, 2.90'ın altında Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 2.90'ın altına gerileyen dolar, yeni haftaya bu seviyeye yakın başladı.

Dolar, 2.90'ın altında

 

 

Dünya 

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 2.90'ın altına gerileyen dolar, yeni haftaya bu seviyeye yakın başladı.

ABD'de faiz artırımının gelecek yıla sarkacağına dair artan beklentilerin gelişmekte olan piyasalarda yarattığı olumlu havayı geçen hafta içeride artan güvenlik endişeleri sınırlarken, dolar/TL güne 2.90 seviyesinin altında başladı.

Cuma gününe 2.89 civarında başlayan dolar/TL, aracın düşürülmesi ardından 2.91'e kadar yükselmesi ardından düşürülen aracın insansız bir hava aracı olduğunun anlaşılmasıyla tekrar 2.90'ın altına geriledi.

Cuma günü kapanışta 2.9016/2.9033 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.8925/2.8935 seviyesinden işlem görüyor.

Cuma günü aynı saatte 3.0994/3.1015 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0912/3.0925, euro/TL ise 3.2898/3.2915 seviyesindeydi.

Global piyasalarda görülen olumlu havaya karşın yaklaşan 1 Kasım seçimleri nedeniyle TL'nin önümüzdeki dönemde bir miktar baskı altında kalması muhtemel görünüyor.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, sıfır enflasyona ve büyüme endişelerine ek olarak, euronun daha fazla güçlenmesi durumunda, ECB'den ek parasal genişleme olasılığına dair piyasadaki tartışmaların canlanabileceğini söyleyerek, "Ancak enflasyondaki düşüşün büyük ölçüde petrol fiyatlarından kaynaklandığı dikkate alınacak olursa, ECB'nin mevcut durumda parasal genişleme programını uzatmayacağı düşünülebilir ve bu toplantı sözlü uyarılarla geçirilebilir" dedi ve şöyle devam etti: "Son günlerde ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir seyir izleyen dolar/TL'de 2.88-2.87 aralığının halen önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin kırılmasını sağlayacak gelişmeler yaşanması halinde 2.82'ye kadar güçlü destek bulunmuyor. Ancak küresel piyasalarda olumlu hava görülüyor olsa bile seçim tarihi yaklaştıkça Türkiye piyasalarında daha temkinli bir seyir görülmesi şaşırtıcı olmaz."

ABD'de faiz artışlarının 2015 yılı sonrasına ötelenebileceği görüşünü destekleyen veriler ile gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde risk iştahı geçen hafta boyunca devam etmiş, buna karşılık Cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırında insansız bir hava aracını düşürmesi, TL ve faizdeki iyimserliği hafif sınırlamıştı.

Gözler merkez bankalarında

Haftanın ilk işlem gününde yurtiçi ve yurtdışı veri gündemi zayıf kalırken, piyasalar Çarşamba günü açıklanacak olan PPK toplantısını sonuçlarını izleyecek. TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğini işaret etmesi nedeniyle genel seçim öncesi son PPK toplantısında da kısa vadeli faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günü sonuçlanacak olan faiz toplantısı olacak.


Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,947 µs