En Sıcak Konular

İşsizlik Fonu'nu hükümetin tasarrufuna bırakan kanun kabul edildi

12 Ağustos 2009 09:26 tsi
İşsizlik Fonu'nu hükümetin tasarrufuna bırakan kanun kabul edildi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade ettiği İşsizlik Sigortası Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

İşsizlik Fonu'nu hükümetin tasarrufuna bırakan kanun kabul edildi
11.08.2009 | Referans

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade ettiği İşsizlik Sigortası Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. Yoklama yapılmasının ardından olağanüstü toplantıyla konu olan yasanın görüşmelerine geçildi. Pakdil, Cumhurbaşkanı Gül'ün geri gönderme gerekçesine konu olan "özel istihdam bürolarına" ilişkin maddenin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda metinden çıkarıldığını hatırlatarak, yasanın adının da "İşsizlik Sigortası Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" olarak değiştirildiğini söyledi. Yasanın tümünün oylamasına geçilmeden, oyunun rengini belli etmek için söz alan CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, "Böyle bir yasa 12 Eylül döneminde bile gündeme getirilmemiştir. Ama sizin döneminizde gündeme getirildi" iddiasında bulundu.
AK Parti milletvekillerinin içlerine sinmedikleri ve istemedikleri halde yasanın kabulü için el kaldırdıklarını savunan Meral, "Çünkü buna mahkumsunuz. Ama unutmayın ki geçen dönemlerde sizin gibi el kaldıranlar, buraya gelemedi. O nedenle vicdanlarınızın sesini dinleyin. Seçim ve Siyasi Partiler yasaları değişmedikçe, ön seçim ve tercihli oy sistemi gelmediği sürece milletvekilleri vicdanlarının sesini dinleyerek el kaldıramayacak" görüşünü ifade etti. İşsizlik ve yoksuluğun artması nedeniyle sokaklarda yürüyemediklerini belirten Meral, "İktidar partisi milletvekilleri, tanınmadıkları için sokakta yürüyebiliyor. Yoksa, sokakta 20 işsiz yakanıza yapışır. Vatandaş iş, aş, huzur istiyor. Bırakın gündemi değiştirmeyi..." diye konuştu.
 
Yasa ne getiriyor
Genel Kurulda, daha sonra yasanın tümü oylanarak kabul edildi. Yasa, işsizlik ödeneği alanların işe alımına teşvik getiriyor. Buna göre, belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı sigorta primleri ile Genel Sağlık Sigortası primi; kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Bu süre, başlangıçta belirlenen toplam hak sahipliği süresinden düşülecek. Bu kapsamdakiler için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yüzde 1 olarak uygulanacak.
Söz konusu primlerin, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılar için yasa uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) verilmesi ve prime esas alt kazanç sınırı ve prime esas kazanç arasındaki fark ile işsizlik sigortası primlerinin SGK'ya ödenmiş olması gerekecek. İşverenler, aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destekten yararlanamayacak. Bu düzenleme, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmayacak.
2009 yılının Nisan ayına ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 31 Aralık 2009 tarihine kadar işe alınan ve fiilen çalıştıranlar için, alt sınır üzerinden işveren prim hisseleri 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonundan ödenecek. Bunun için işe başlama tarihinden önceki 3 ay içinde aynı işverende çalışmamış olma koşulu aranacak. Ayrıca, düzenlemeden yararlanma ve başvuru süresinin 6 aya kadar daha uzatılması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.
        
GAP'a kaynak aktarılacak
Yasayla, Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) kaynak aktarılıyor. 2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonunun nema gelirlerinden dörtte üçü bütçeye gelir kaydedilecek. Bu tutarın, Yüksek Planlama Kurulu kararına istinaden GAP kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak. Bu ödenekler, 2009 yatırım programı ile ilişkilendirilecek. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında dörtte üçü, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak. Teşvik edilen yatırımlara bağlı olarak, istihdam edilen işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerinin tamamına kadar olan kısmı, belirli bir süre Hazine tarafından karşılanacak. Yatırımın konusuna, büyüklüğüne ve bulunduğu illerin gelişmişlik seviyesine göre uygulama süresi, karşılama oranı ve kapsam; yatırımın sektörü, büyüklüğü ve bulunduğu ile göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Başkanvekili Pakdil, yasanın kabul edilmesinin ardından birleşimi, 1 Ekim Perşembe günü toplanmak üzere kapatırken, milletvekillerine iyi tatiller diledi, ayrıca Ramazan Bayramını da kutladı. Milletvekilleri, birbirlerine iyi tatiller dileyerek, Genel Kuruldan ayrıldı.
 
DİSK Başkanı Çelebi: Buna izin vermemiz mümkün değil
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında, AKP'nin siyasi öncelikleri için kullanılmasına izin vermemiz mümkün değildir" dedi. Çelebi, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bütçeye kaynak aktarılmasına ilişkin yasa değişikliği hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül   tarafından veto edilen 5920 sayılı Kanun'un, tekrar TBMM gündemine alınarak yasalaştırılmak istendiğine işaret etti. Bu Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nda bir değişiklik yapılarak, İşsizlik Sigortası Fonu'nun 2009 yılı nema gelirlerinin dörtte üçünün hazineye gelir kaydedilmesinin amaçlandığını dile getiren Çelebi, bu orandaki aktarımın 2010'da da devam edeceği, 2011-2012 için ise nema gelirinin dörtte birinin aktarılmasına yer verildiğini belirtti. Çelebi, "Yapılması düşünülen bu değişiklik, Hükümetin kriz fırsatçılığının örneği en ağır hak gasplarından biridir. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında, AKP'nin siyasi öncelikleri için kullanılmasına izin vermemiz mümkün değildir. 6 milyona ulaşan işsizliğe çare bulamıyorsanız bari işsizlik fonundan elinizi çekin" görüşünü dile getirdi. DİSK'in kriz baş gösterdiğinden beri ısrarla işsizlerin İşsizlik Fonu'ndan yararlanmalarının kolaylaştırılmasını, ödeme miktarlarının insanca yaşama miktarına çıkarılmasını talep ettiğini dile getiren Çelebi, "ancak fonun amacına uygun kullanılmasına yanaşmayan iktidarın fona bütçe açıklarını kapatmak amacıyla saldırdığını" savundu.
 
İşsizlik fonundan 292 bin kişi yararlandı
Çelebi, Türkiye'de gerçek işsiz sayısının 6 milyona ulaştığını, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanan sayısının ise 292 bin kişi olduğunu belirterek, "İşsizlik ödeneğinden bir işsiz ortalama 6 ay yararlanabilmekte ve en fazla asgari ücretin yüzde 80'i olan 436 TL alabilmektedir" dedi. Siyasi iktidarın bir numaralı görevinin, işsizliğe yol açan politikalara son vermek ve bu çarpıklığı düzeltmek olduğuna işaret eden Çelebi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Fonu amaç dışı kullanma girişimi bir kez daha sendikal denetimin önemini ortaya koymuştur. Çalışanların parasının yönetimi ve kontrolü, çalışanların örgütlerinde olmalıdır. Sendikalar işçinin parasını korumak için kesinlikle fonun yönetiminde yer almalıdırlar. Zira, yıllarca SSK fonlarını, tasarrufu teşvik fonlarını, konut edindirme fonlarını, bütçe açıklarını kapatmak için kullanarak bu fonları batıran, ondan sonra 'sosyal güvenlikte kara delik' türküsünü tutturan iktidarın fon iştahı başka türlü dizginlenemez. Bugün işçi, işveren bütün sosyal tarafların bu yasa değişikliğine şiddetle karşı çıkması, bu aklıselimin başka bir göstergesidir. Bu nedenlerle bu yasa değişikliğine karşı olan DİSK, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi, dava açılması ve benzeri hukuki yollar dahil mücadelesini sürdürmeye kararlıdır."



Bu haber 2,196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,831 µs