En Sıcak Konular

Hastaneler fark ücretini artırmak istiyor

26 Ağustos 2009 11:53 tsi
Hastaneler fark ücretini artırmak istiyor Ankara'da yaklaşık bir aydır özel hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında çetin bir pazarlık yaşanıyor.

Hastaneler fark ücretini artırmak istiyor
HABER7

Ankara'da yaklaşık bir aydır özel hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında çetin bir pazarlık yaşanıyor.   

 Özel hastaneler, muayene ve diğer tedavi hizmetlerinde sigortalılardan talep ettiği fark ücretini yüzde 30'dan yüzde 100'e çıkarmak için kulis yapıyor. 
 
2010'dan itibaren uygulanacak global bütçe sebebiyle sıkıntıya düşeceklerini ileri süren hastanelerin talebi kabul edilirse; bazı sağlık kuruluşlarında 10 liraya kadar düşen çocuk ve dahiliye muayenesi yaklaşık 30 liraya çıkacak.

Hastanelere ödenecek paraların sınırlanacağı global bütçede kararlı olan SGK, yeni dönemde zor durumda kalacaklarını iddia eden özel hastanelerin fark konusundaki baskılarıyla karşı karşıya. Henüz mutabakat sağlanamadığını belirten SGK Başkanı Mehmet Emin Zararsız, görüşmelerin sürdüğünü bildiriyor.

Vatandaşın özel hastanelerin eline bırakılmasına karşı olduklarını vurgulayan Hasta Hakları Aktivistleri Başkanı Orhan Demir, yüzde 30'un üzerine çıkılmasının büyük mağduriyet yaşatacağını dile getiriyor. Demir, "Fark ücreti yüzde 100'e çıkarsa, vatandaş özel hastanelere gitmekten vazgeçecek. Kamu hastanelerinde yığılma olacak." diyor. Hasta Hakları Koruma Derneği Başkanı Avukat Zeki Sadunoğlu da fark ücretinin artmasına itiraz edeceklerini şöyle ifade ediyor: "Biz yüzde 30'u bile fazla bulurken böyle bir genelge yayınlanırsa itiraz ederiz. Kaldırılması için de her türlü girişimi yaparız."

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül ise hem fark sınırının yüzde 100'e çıkarılmasını hem de kendilerini zor durumda bırakacak global bütçede değişiklikler yapılmasını istediklerini anlatıyor. OHSAD Başkanı Reşat Bahat ise farkta sınırlamanın kaldırılması ve hastanelerin, dilediği fiyatı alması gerektiğini savunarak, "3 sene önce yasalaşmış olan 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası'nın ilk haline bile geri dönmek, kamu sağlık finansmanı üzerinde yüzde 20-30 oranında tasarruf sağlar." diye konuşuyor.

Fark ücreti nedir?

Özel sağlık kuruluşları (tıp merkezi, dal merkezi, hastane), SGK ile anlaşmalı olarak verdikleri sağlık hizmetlerine karşılık, hastadan en fazla yüzde 30 oranında fark ücreti alabiliyor. Bu fark Sağlık Hizmeti Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenmiş paket fiyata göre tespit ediliyor. SGK, kuruluşlara ödeme yapacağı tedavi hizmetleri ve fiyatlarını yayınlıyor. Özel hastaneler de verdikleri hizmetin türü ve kalitesine göre SGK'dan aldıkları ücrete ek olarak bunun en fazla yüzde 30'unu hastadan tahsil ediyor. ZAMAN



Bu haber 1,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,159 µs