En Sıcak Konular

Memurlar sosyal haklarla gülecek

28 Ağustos 2009 14:52 tsi
Memurlar sosyal haklarla gülecek Memurlar sosyal haklarla gülecek

Memurlar sosyal haklarla gülecek
Haberturk

Hükümetin önerdiği yüzde 2+2'lik zam ile şok yaşayan memurlar sosyal haklarda önemli kazanımlar elde etti
Sendikalarla hükümet, 22 maddede iyileştirme yapılması konusunda anlaştı. Buna göre, bakıma muhtaç hastası olan memur, günde 1 saat izin hakkı kazandı. Zaman gazetesinin haberine göre, ayrıca müdürle memur arasındaki maaş dengesizliğinin giderilmesi, memura ayni giyim yardımı yerine para verilmesi, sağlık çalışanları için mesai süresinin 1 saat inmesi ve çocuk yardımında sınırlamasının kalkması konularında görüş birliğine varıldı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Anlaştığımız bu maddeleri biz takip edeceğiz." dedi.

Sendikalar, toplu görüşme masasına zam talebinin yanı sıra idari ve sosyal haklarda iyileştirme hedefiyle de oturmuştu. 45 maddeden oluşan bu taleplerin 22'sinde düzenleme yapılması kararı alındı. Varılan anlaşmaya göre aile fertleri arasında bakmakla muhtaç kimse bulunan kamu çalışanlarına günde 1 saat izin verilecek. Memur, bu süre içerisinde engelli yakınına bakacak. Bu durumda olan personel ayrıca nöbet ve gece çalışmasından da muaf tutulacak. Görüşmelerde itfaiye personelini ilgilendiren bir karar da alındı. Buna göre itfaiyecilerin tümü genel idare hizmetleri sınıfına geçirilecek. Aynı şekilde sağlık çalışanlarının halen 9 saat olan günlük çalışma süreleri de 8 saate inecek. Mutabakata göre disiplin kurullarına sendika temsilcilerinin katılmasına da izin verilecek. Ücretsiz izinde olan kamu çalışanları, görevde yükselme ve unvan değiştirme sınavlarına girebilecek.

Yapılması kararlaştırılan bir başka değişiklik ise çok çocuklu memurları yakından ilgilendiriyor. Kanuna göre halen devlet memurlarına en fazla 2 çocuk için yardım yapılıyor. Yeni düzenleme ile bu sınırlama kaldırılacak. Her çocuk için ayrı ayrı çocuk yardımı ödenecek. Bundan böyle memurlara giyecek yardımı yapılmayacak. Bunun yerine giyecek yardımının parası nakit olarak verilecek. Memur, elbisesini istediği yerden seçip alacak. Emekli olan personele ödenen 500 TL'lik yolluk tutarı 750 liraya yükseltilecek.

Müdür, memurundan az maaş almayacak

En önemli değişikliklerden biri de çalışanlarından daha az maaş alan yöneticileri ilgilendiriyor. Yaklaşık bir yıldır süren mağduriyet giderilecek. Geçen yıl yapılan ek ödeme düzenlemesi, teknik kökenli memurların maaşlarında önemli iyileştirmeler getirmişti. Bu durum, teknik kökenli çalışanların maaşının, teknik kökenli olmayan yöneticilerden fazla olmasına yol açmıştı. Örneğin bir teknik müdür yardımcısı 2 bin 422 TL maaş alırken mühendislik fakültesi mezunu şube müdürlerinin maaşı 2 bin 15 lirada kalmıştı. Yine sözleşmeli idari müdür yardımcısının maaşı 2 bin 194 TL iken amiri konumundaki idari şube müdürünün maaşı bin 889 lira. Buna göre müdür yardımcısı, müdüründen 305 TL fazla maaş alıyor. Bu durum, kamu kurumlarında büyük huzursuzluğa yol açıyordu. Çok sayıda kurum, Maliye Bakanlığı'na yazı yazarak durumun düzeltilmesini istedi.


Hükümetle memur sendikalarının üzerinde uzlaştığı 22 maddelik mutabakat metni şöyle:

1- Kamu çalışanlarının bakmakla yükümlü oldukları bakıma muhtaç engleli aile fertlerinin olması durumunda, söz konusu personele engelli aile ferdinin bakımı için günlük 1 saat izin verilmesi ve personelin nöbet ve gece çalışmasından muaf tutulması için gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması.

2- Sağlık çalışanlarının 9 saat olarak belirlenen günlük çalışma sürelerinin 8 saate düşürülmesine yönelik yasal düzenleme yapılması.

3- Çocuk için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğinde çocuk sayısı sınırlamasının kaldırılması.

4- İtfaiye personelinin tamamının genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi hususunda yasal düzenleme yapılması.

5- Geçici görevlendirmelerin süreklilik gösterecek şekilde uygulanmaması konusunda gerekli tedbirlerin alınması.

6- 399 sayılı KHK’nin 14.maddesinde yer alan sözleşmeli personelin sendika üyesi olamayacağına dair hükmün yürürlükten kaldırılmasına yönelik olarak yasal düzenlemenin yapılması.

7- Kamu kurum ve kuruluşlarında güvenlik, kamu yararı ve hizmet gerekleri dışında insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı şekilde kamu görevlilerinin izlenmesinin tespit edilmesi durumunda

8- Aylıksız izinli olan kamu görevlilerinin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına girebilmeleri için gerekli çalışmaların yapılması.

9- Mevcud ayni giyecek yardımlarının nakdi olarak yapılması.

10- Emekli olan personele 500 lira tutarında yapılan ödemenin 750 liraya çıkarılması.

11- Aynı unvanlı teknik kökenli yöneticiler (müdür yardımcısı ve daha üstü görevler) ile teknik kökenli olmayan yöneticiler arasındaki ek ödeme farklılığının giderilmesi.

12- Belediyelerde çalışan kamu görevlilerinin aylıklarının zamanında ödenmesi için gerekli çalışmanın yapılması.

13- KİT personelinin temel ücretlerine ilişkin YPK kararının kamu görevlilerinin aylıklarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile eş zamanlı olarak yürürlüğe konulması.

14- Tedavi giderleri ile yollukların zamanında ödenmesi hususunda gerekli tedbirlerin alınması.

15- KEY ödemeleriyle ilgili karşılaşılan sorunların giderilmesine ilişkin çalışmalar yapılması.

16- 4688 Sayılı Kanunun 18.maddesi kapsamında aylıksız izinli sayılanların sevk kağıdı almaksızın doğrudan sağlık kuruluşlarına başvurmalarına ilişkin düzenleme yapılması.

17- Norm kadro düzenleme ve uygulamasının bütün kamu kurumlarında hayata geçirilmesi hususunda çalışma yapılması.

18- Disiplin kurullarına sendika temsilcilerinin katılımıyla ilgili olarak kurumlarda karşılaşılan sorunların giderilmesi hususunda gerekli çalışmaların yapılması.

19- 2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesinde sözleşmeli personelin yıllık izinlerinin yıl içinde kullandırılmasını öngören hükmün uygulamasının takibinin yapılması.

20- 399 sayılı KHK’ye tabi kuruluşlarda vekalet ve geçici görevlendirmenin mevzuata uygun yürütülmesi hususunda düzenleme yapılması.

21- Basına bilgi ve demeç verme konusunda, Başbakanlığın 2005/14 sayılı Genelgesinde belirtilen hususlara riayet edilmesi ve uygulama konusunda gereken özenin gösterilmesi.

22- 2008 yılı Mutabakat Metnine Ekli Listelerde yer alan konuların değerlendirme çerçeveleri muhafaza edilerek gerçekleştirilmesi.
 



Bu haber 1,569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,560 µs