En Sıcak Konular

Krediye 'gelir' limiti

25 Ocak 2016 10:17 tsi
Krediye 'gelir' limiti Artık her isteyen istediği kadar tüketici kredisi kullanamayacak.

Krediye 'gelir' limiti

 

A Haber

 

Artık her isteyen istediği kadar tüketici kredisi kullanamayacak. Kredi çekmek isteyenin aylık geliri ve kredi notuna göre bir limit belirlenecek. Peki bu limit ne olacak? Sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar. 

Kredide sistem değişiyor. Bankaların verdiği kredi miktarı artık tüketicinin gelirine göre belirlenecek. Ekonomi yönetimi harekete geçti. Vatandaşın tasarruf yerine tüketime yönelmesi üzerine daha önce kredi kartlarına uygulanan limit sisteminin tüketici kredilerine de uygulanması gündeme alındı.

İki yıl önce kredi kartı limitleri kişinin gelirine endekslendi. Vatandaşlar şu anda gelirinin 4 katına kadar limit kullanabiliyor. Örneğin 2500 Lira aylık geliri olan birinin kredi kartı limiti en fazla 10 bin Lira olabiliyor.

Krediye yeni düzenleme KREDİYE YENİ DÜZENLEME
GELİRİ DÜŞÜK OLANA YÜKSEK KREDİ YOK

Benzer bir şekilde tüketici kredisi kullanmak isteyenin de önce gelirine bakılacak. Düşük geliri olanlara yüksek kredi verilemeyecek.

Ekonomi yönetimi bu konuda birkaç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri 4+4+4 formülü. Formüle göre kredi kartı, ihtiyaç ve otomobil kredilerinde tüketiciye gelirinin 4 katına kadar limit verilecek.

Örneğin 2.500 Lira aylık geliri olan biri. Bu kişiye 10 bin Lira kredi kartı, 10 bin Lira otomobil kredisi, 10 bin Lira da ihtiyaç kredisi limiti olmak üzere toplam 30 bin Lira limit verilecek. Bu 30 bin Lira kişi isteğine bağlı olarak bu üç unsur içinde paylaşılabilecek.

Yani bu kişi örneğin kredi kartı ve otomobil kredisi limitinden feragat edip bu limitleri ihtiyaç kredisinde kullanabilecek.

Diğer bir formül ise kişinin taksit ödemelerinin aylık gelirinin yüzde 45'ini geçmemesi. Bu durumda örneğin asgari ücret alan bir kişi aylık 585 lira ödeyerek 36 aylık taksitle en fazla 21 bin lira kredi kullanabilecek. 

KREDİ NOTU DA ETKİLİ OLACAK

Limit belirlemede sadece gelir değil, kredi geçmişi de önemli bir etken olacak. Yani geliri yüksek olan, geçmişte aldığı kredileri aksatmadan ödeyen kişinin limiti de o oranda yükseltilecek.


Bu haber 1,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,175 µs