En Sıcak Konular

Her kesimi kucaklayan yasa

30 Ocak 2016 11:51 tsi
Her kesimi kucaklayan yasa AK Parti Hükümeti’nin, seçim öncesi vaatlerinin yer aldığı yasa Meclis’te kabul edildi.

Her kesimi kucaklayan yasa

 

 

Star

 

AK Parti Hükümeti’nin, seçim öncesi vaatlerinin yer aldığı yasa Meclis’te kabul edildi. Yasa, doğum yapan kadınlara izin hakkı, genç girişimcilere ve esnafa vergi muafiyeti, muhtar maaşlarının 1.300 liraya çıkması gibi her kesimi kucaklıyor.

Hükümet Programı ve 2016 yılı ‘Eylem Planı’nda yer alan bazı vaatlerin bulunduğu ve doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

GENÇ GİRİŞİMCİYE VERGİ MUAFİYETİ

Yasaya göre ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir mükkelefi olan, 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmına gelir vergisi muafiyeti getirilecek.

8 BİN TL’YE KADAR VERGİ YOK

Yasa çerçevesinde ayrıca ticari kazancı basit usuldeki mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin liraya kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Bu tutar, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.

DOĞUM YAPAN MEMUR

Kadın memurlara doğum durumunda bazı kolaylıklar da getiren yasa ile analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

ÜCRETSİZ İZİN HAKKI

Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek.3 yaşını doldurmayan çocuğu evlat edinenler de bu haktan yararlanacak. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI

Yasa ile bebeği engelli doğan kadın memur ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu, eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de verilen 8 haftalık iznin bitiminden itibaren bu haklardan yararlanacak. 8 haftalık iznin veya yarı zamanlı iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek.

MUHTAR MAAŞI 1.300 LİRA

Yasa ile ayrıca muhtarların net 940 lira olan ödenekleri 1.300 liraya yükseltilirken, 25 yaşını aşmamış öğrencilerden pasaport harcı alınmayacak. Gübre ve yemde ise KDV sıfırlanacak.

EMNİYET ÇALIŞANINA GÖSTERGE ARTIŞI

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminatları yüzde 25 artırılacak. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personelden yükseköğrenimli olanların ek göstergeleri de yükseltilecek. Uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak.  Uzman erbaşların, kamuya geçebilmeleri için 7 yıl çalışmaları gerekecek.

EMEKLİLERDEN KESİNTİ KALKIYOR

‘Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar’ kapsamındaki Bağ-Kur’lu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Emekli olduktan sonra bu kapsamda çalışmaya başlayanların aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak. Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran iş yerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılacak.

GSS PRİMİNDE DEĞİŞİKLİK

Ana veya babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmayanlardan lise ve dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla primleri devlet tarafından ödenerek mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren 2 yıl, gelir tespiti yapılmaksızın sağlık hizmeti alabilecek. GSS düzenlemesinde yapılan değişiklikten 517 bin genç yararlanacak.

HGS CEZALARINDA İNDİRİM

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında yapılan indirime ilişkin düzenleme, düzenlemenin uygulamaya konulduğu tarihinden önce yapılan ödemesiz geçişlere de uygulanacak.


Bu haber 1,815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,365 µs