En Sıcak Konular

Bankalar öz kaynağı yüzde 13 artırdı

1 Mart 2016 10:37 tsi
Bankalar öz kaynağı yüzde 13 artırdı Bankacılık sektöründe 2015 yılında toplam öz kaynaklar yüzde 13 artarak 262 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bankalar öz kaynağı yüzde 13 artırdı

 

Dünya 

 

Bankacılık sektöründe 2015 yılında toplam öz kaynaklar yüzde 13 artarak 262 milyar TL olarak gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yayınladığı "Bankacılık Sektöründe Sermaye Yeterliliği ve Özkaynaklara İlişkin Bilgi Notu"na göre, bankacılık sektöründe 2015 yılında toplam özkaynaklar yüzde 13 oranında artarak 262 milyar TL olarak gerçekleşti. 

Aynı dönemde toplam krediler ise yüzde 20 oranında artarak 1.497 milyar TL oldu. Bankacılık sektörünün risklerinin çok önemli bir büyüklüğünü oluşturan kredilerdeki bu artışa bağlı olarak, sermaye yeterlilik oranı yüzde 16,3’ten yüzde 15,6’ya geriledi. Bu oran uluslararası karşılaştırmalara göre gayet iyi bir düzeyde olmakla birlikte son dönemde gerileme eğilimindedir. 

Raporda şu bilgiler verildi:

"TL’nin değer kaybı kredi riskini artırdı

Kredilerdeki artışın, özkaynaklardaki artıştan daha hızlı olmasının önemli bir nedeni 2015 yılında TL’nin döviz sepeti (0,5 ABD Doları ve 0,5 euro) karşısında yüzde 18 oranında değer kaybetmesidir. 

Sabit kurla hesaplandığında kredi stoku yüzde 15 artmıştır. Özkaynakların çok yüksek bölümü ise TL cinsinden tutulmaktadır. Dolayısıyla TL’nin değer kaybı sermaye yeterliliğini aşağıya çekmektedir.

Düşük karlılık özkaynak artışını sınırladı

Özkaynak büyümesini sınırlandıran başlıca nedenler, gelir azaltıcı ve maliyet artırıcı düzenlemelerdir. Bundan dolayıdır ki kar hacmi özkaynak büyümesini yeterince destekleyememiştir. Net kar hacmi, 2015 yılında yüzde 6 artarak 26 milyar TL olmuştur. Ortalama özkaynak karlılığı ise yüzde 11,6’dan yüzde 10,5’a gerilemiştir.

Özkaynaklar kredinin de ana kaynağı

Türkiye’de bankaların sermaye yeterlilik oranının en az yüzde 12 olması gerekmektedir. Bu oran özkaynaklara eklenen her 1 TL’nin yaklaşık 8 TL’lik kredi verebilmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bankacılık sektöründe özkaynak üretimi ve kullanımı, ekonomik büyüme üzerinde doğrudan ve güçlü bir etkiye sahiptir.

Özkaynak artışı önemli

Türkiye ekonomisinin büyüme ihtiyacı, büyümenin finansmanında kredilerin önemi, sermaye maliyetinin düzeyi, risklerin yükseldiği dönemlerde finansal istikarın sürdürülmesindeki rolü ve uluslararası düzenlemelerdeki sıkılaşan kurallar dikkate alındığında özkaynakların güçlü ve sermaye yeterliliğinin yüksek olması gerekmektedir. Aksi durumda bankacılık sektörünün büyümenin finansmanına olan katkısı sınırlı kalabilecektir."


Bu haber 1,208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,177 µs