En Sıcak Konular

Dolar düşüşe geçti

1 Mart 2016 17:48 tsi
Dolar düşüşe geçti Küresel risk iştahındaki Çin destekli artışla dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel geriledi.

Dolar düşüşe geçti

 

 

Dünya

 

Küresel risk iştahındaki Çin destekli artışla dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel geriledi. 

TL'nin de arasında bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri, verilerin Çin Merkez Bankası'nın hafta başında attığı ekonomiyi destekleme adımlarına önümüzdeki dönem de devam edebileceği beklentilerini arttırmasıyla dolar karşısında değer kazandı.

Dün gün içinde en yüksek 2.9920, en düşük 2.9560 seviyesini test eden dolar/TL bu sabah güne 2.9550 civarında başladı. Kur gün içinde genel olarak aşağı yönlü bir seyir izleyerek piyasaların kapanış saatlerinde 2.9477/2.9490 seviyesinde işlem gördü. Bu sabah 3.09'un hemen altında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0722/3.0737, 3.22 civarında olan euro/TL ise 3.1957/3.1977 seviyesinde işlem görüyor.

Çin Merkez Bankası hafta başında bankaların zorunlu karşılıklarını geçen yıl Şubat ayından bu yana beşinci defa indirerek 50 baz puan düşürdü. Analistler ekonomiye 100 milyar dolar civarında bir destek sağlayacağını hesapladıkları bu adım ile büyük bankaların zorunlu karşılık oranlarının yüzde 17'ye gerilediğini belirtti.

Çin, "ihtiyatlı" para politikası altında 2008-2009 finansal krizinden bu yana görülen en gevşek para politikalarından birini uygulayarak ekonomideki yavaşlamayı durdurmaya çalışıyor.

Ancak bugün açıklanan Çin imalat sektörü aktivitesi Şubat ayında beklenenden daha fazla daralırken, küçük çaplı şirketlerden çıkarılan işçi sayısı son yedi yılın en hızlı seviyesine yükseldi. Çin'de resmi imalat PMI verileri Ocak'ta 49.4'ten Şubat'ta 49'a gerilerken, Reuters anketine katılan ekonomistler bu rakamın 49.3 olacağı tahmininde bulunmuşlardı.

Çin'den bu sabah gelen Şubat ayı imalat sektörü aktivitesinin beklenenden daha fazla düşmesi üzerine artan ilave parasal teşvik beklentileri ile risk iştahı yükselten ana etken oldu ve aralarında TL'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında bugün en az yüzde 0.5 civarında değer kazandı.

Öte yandan dolardaki değer değişimlerinin yanı sıra bölgedeki jeopolitik gelişmeler de TL'nin seyrinde bir başka yön belirleyici olmayı sürdürüyor. TL coğrafi yakınlığın da etkisiyle Suriye kaynaklı jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerine göre zaman zaman negatif performans sergiliyor.


Bu haber 1,426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,015 µs