En Sıcak Konular

Dolar 2,85'e indi

17 Mart 2016 17:58 tsi
Dolar 2,85'e indi Fed'in bu yıl için faiz artış tahminlerini düşürmesi ardından global risk iştahının artmasıyla düşüşe geçen dolar, günü 2,85 seviyelerinden tamamladı.

Dolar 2,85'e indi

 

 

Dünya

 

Fed'in bu yıl için faiz artış tahminlerini düşürmesi ardından global risk iştahının artmasıyla düşüşe geçen dolar, günü 2,85 seviyelerinden tamamladı.
Fed'in dün akşamki toplantısında faizleri sabit tutması ve bu yıl için faiz artış tahminlerini düşürmesinin ardından artan global bazda artan risk iştahına paralel dolar/TL ve faizler geriledi.

Dolar/TL gün içinde 2.85'in altına inerek 23 Kasım'dan bu yana en düşük seviyeyi görürken, 10 yıllık tahvil faizi de yine Kasım sonundan bu yana ilk kez yüzde 10 seviyesinin altını test etti.

Fed dün gece sonlanan toplantısında faizleri sabit tutma kararı alarak ABD'deki ılımlı ekonomik büyümenin ve "güçlü istihdam artışının" bu yıl politikayı sıkılaştırmasına izin vereceğini söylerken, faiz artış sayısındaki beklenti bu yıl için iki kez 0.25 puanlık artış olarak yenilendi.

Faizlerin yaklaşık 10 yıllık süreden beri ilk kez artırıldığı Aralık ayında 2016 için dört faiz artışı öngörülüyordu.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Bugün yabancı girişleri devam ederken yüklü kurumsal döviz talebi de gördük. Bu durum TL'nin dolar karşısındaki değer kazancında benzer para birimlerinin bir miktar gerisinde kalmasına neden oldu. İç güvenlik endişeleri şu an fiyatlanmıyor ancak hafta sonu riski almak istemeyebilecek yatırımcının yarın ne yapacağını görmek gerek" dedi.

Dün saat 17:05'te 2.9222/2.9233, bu sabah ise 2.87'nin hemen altında olan dolar/TL gün içinde 2.8435'e kadar geriledikten sonra saat 17:23'te 2.8545/2.8567 seviyesindeydi.

Dün aynı saatte 3.0775/3.0790 seviyesinde olan sepet bazında TL 3.0413/3.0442, 3.2348/3.2388 seviyesindeki euro/TL ise 3.2289/3.2314 seviyesinde işlem görüyor.

Fed kararları ardından gözler TCMB'nin gelecek hafta yapacağı toplantıya çevrilirken, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, TCMB'nin önümüzdeki hafta bir faiz indirimi yapabileceğini, böyle bir fırsatı olduğunu özellikle üst bantta bir indirimin söz konusu olabileceğini söyledi.

Aynı bankacı, "Henüz piyasada bu anlamda bir beklenti yok. Ancak diğer merkez bankaları bu kadar genişlemeci politika uygularken yurtiçinde enflasyonun desteği de gündeme gelirse bu konu konuşulmaya başlanabilir. Ancak konuşulmaya başlanması da TL'nin diğer EM'lerin gerisinde kalmasına neden olabilir" dedi.

Faiz kararını 24 Mart'ta açıklayacak olan TCMB'nin politika faizi yüzde 7.5, faiz koridorun alt bandı yüzde 7.25 ve faiz koridorun üst bandı yüzde 10.75 seviyesinde bulunuyor.


Bu haber 1,362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,982 µs