En Sıcak Konular

Dolar, güvenlik endişeleriyle yükseldi

21 Mart 2016 09:41 tsi
Dolar, güvenlik endişeleriyle yükseldi Geçtiğimiz hafta global risk iştahıyla sert gerileyen dolar kuru, hafta sonu yaşanan canlı bomba saldırısının güvenlik konusunda yarattığı endişeler sonrasında yeni haftaya yükselişle başladı.

Dolar, güvenlik endişeleriyle yükseldi

 

 

Dünya 

 

Geçtiğimiz hafta global risk iştahıyla sert gerileyen dolar kuru, hafta sonu yaşanan canlı bomba saldırısının güvenlik konusunda yarattığı endişeler sonrasında yeni haftaya yükselişle başladı.

Bankacılar kur ve faizde küresel piyasaların, veri gündeminin iç ve dış jeopolitik gelişmelerin yakından izleneceğini haftanın en önemli gündem maddesinin ise TCMB'nin gerçekleştireceği PPK toplantısı olacağını söylediler.

Cuma günü kapanışa yakın 2.86 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah 2.8770/2.8775 seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü 3.0450 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0582/3.0609, 3.23 civarındaki euro/TL ise 3.2404/3.2430 seviyesinde bulunuyor.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl için faiz artış tahminlerini düşürmesinin ardından artan global risk iştahıyla sert gerileyen dolar/TL, haftanın son işlem gününde ise lokal müşteri talebi ve devam eden güvenlik endişelerinin de etkisiyle yönünü hafif yukarı çevirmişti.

Haftasonunda iç güvenlik endişelere İstanbul'da İstiklal Caddesi üzerinde yaşanan patlama da eklendi. Canlı bomba saldırısı nedeniyle meydana gelen patlamada biri canlı bomba olmak üzere beş kişi hayatını kaybetti, 39 kişi yaralandı.

Bugün iç piyasada 10:00'da Mart ayına ilişkin tüketici güven endeksi, 14:30'da TCMB Mart ayına ilişkin beklenti anketi ve 1700'da Şubat ayına ilişkin Merkezi yönetim brüt borç stoku takip edilecek.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Güvenlik endişeleri piyasalarda etkili. Ancak hâlâ piyasalar ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarını ötelemesinin yarattığı iyimserliğin etkisinde. Aralık ayında 2016 için dört faiz artışı öngörülürken şimdi iki tane... Dolar/TL'yi 2.90'ın altında tutan en önemli gelişme bu. Hatta jeopolitik gelişmelerin ve güvenlik endişelerinin azalması halinde 2.80'nin altı da piyasalarda konuşulabilir. Haftanın geneline bakınca ise en önemli gündem maddesi olarak TCMB'nin faiz kararı öne çıkıyor" dedi.

Gözler Merkez Bankası'nda olacak

Sonuçları 24 Mart'ta açıklanacak olan TCMB Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutması beklenirken, faiz koridorunun üst bandında bir indirim ise düşük de olsa beklentiler arasına girdi.

Reuters'ın 26 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını beklerken, 1 katılımcı politika faizinde artış bekliyor. Ankete katılan 26 kurumun 19'u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, yedi kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını öngörüyor.

TCMB'nin politika faizi yüzde 7.5, faiz koridorun alt bandı yüzde 7.25 ve faiz koridorun üst bandı yüzde 10.75 seviyesinde bulunuyor.

Analistler global bazda uygulanan genişlemeci politikalar, kurda görülen gerileme ve enflasyondaki son düşüşün desteği ile üst bantta bir indirimin gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor.


Bu haber 1,452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,939 µs