En Sıcak Konular

İşadamının kod kabusu hafifliyor

21 Kasım 2009 01:34 tsi
İşadamının kod kabusu hafifliyor İş dünyasının eleştirilerine neden olan şüpheli mükellefleri izleme sisteminde Maliye Bakanlığı değişikliğe gitti. Yeni sistemde doğrudan naylon fatura işine karışmamış firmaların zamanla kod listesinden çıkarılması bekleniyor.

İşadamının kod kabusu hafifliyor
20.11.2009 | Referans

 İş dünyasının eleştirilerine neden olan şüpheli mükellefleri izleme sisteminde Maliye Bakanlığı değişikliğe gitti. Yeni sistemde doğrudan naylon fatura işine karışmamış firmaların zamanla kod listesinden çıkarılması bekleniyor.
 
Maliye Bakanlığı, son günlerde varlık barışına başvuruları artırmak için "korkutma yöntemi" olarak kullandığı eleştirilerine sebep olan "şüpheli mükellefleri izleme sisteminde (kod sistemi)" değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Kod sistemi, öz olarak naylon faturayla işlem yapan firmalar ile bunlardan fatura kabul eden şirketlerin belli bir sistematik içinde takip edilmesine dayanıyor.
İş dünyasında, bilmeden de olsa bu firmaların faturasını kullananlar koda alınıyor ve vergi işlemlerinde şüpheli hale geliyor. Maliye, son günlerde bazı mükelleflere mektup göndererek "Kod listesindeki bir şirketten fatura almışsınız. KDV iade talebiniz de reddedilmiş. Bu faturanın KDV'sini varlık barışı kapsamında beyan ederseniz, beyanınız kabul edilecek. Kod sistemine alınmayacaksınız" diyordu.
Şimdi Gelir İdaresi Başkanlığı, büyük şikâyet ve eleştirilere sebep olan kod sisteminde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Gelir İdaresi'nden üst düzey bir yetkili, bu konuyu düzenleyen 84 sayılı tebliğ üzerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağının şu anda net olmadığını; ama tebliğin aynı kalıp, sistemin değişmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını, yılın başına kadar da yeni sistemin devreye gireceğini söyledi. Naylon fatura kullananların bu sistemde anlaşılacağını anlatan yetkili, eski sistemde doğrudan naylon fatura işine karışmamış firmaların ise zamanla kod listesinden çıkacağını anlattı.
İstanbul Vergi Dairesi, 17 Ekim tarihinde mükelleflere bir duyuru yaparak naylon fatura kullananları varlık barışından yararlanmaya çağırmıştı. Duyuruda mükelleflere, "Vergi dairesi kapımı ne zaman çalacak?" stresini yaşamak yerine varlık barışından yararlanmaları önerilmişti.
 
Değişikliği Şimşek açıklayacak
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ise bir süredir zaten kod sisteminin değiştirilmesine ilişkin çalışma yürüttüğü belirtildi. Konuya ilişkin bilgi veren Gelir İdaresi yetkilisi, aslında kod sisteminin yanlış bir sistem olmadığını, sorunun sahte belgeyi bilmeden kullanan firmalardan kaynaklandığını; asıl hedefin zincirin en altındaki sahte belge düzenleyen firmalar olduğunu anlattı. Bir süredir kodlama sistemi ile ilgili, "Nasıl daha iyi bir sistem kurabiliriz" sorusunun yanıtını aradıklarını ve belli bir aşamaya da geldiklerini anlatan yetkili, yeni sistem devreye girdikten sonra şirketlerin sorunlarının önemli oranda azalacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Yetkili, ayrıca şu anda kod içinde bulunan ve mağdur olan şirketlerin de zamanla bu listeden çıkacağını düşündüklerini dile getirdi. 84 No'lu tebliğin değiştirilip değiştirilmeyeceğinin şu anda belli olmadığını dile getiren yetkili, sistematik kontrole dayalı bir değişiklik yapacaklarını bildirdi. Yeni sistemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yakında açıklanacağı kaydedildi.

 
KİMLER KOD LİSTESİNE GİRİYOR
- Sahte, yanıltıcı belge düzenleyen veya kullananlar ve ortakları.
- Belgelerinin çalındığını veya kaybolduğunu bildirenler.
- Adresinde bulunamayanlar, defter ve belge ibraz etmeyenler.
- Haklarında rapor olmasa bile sahte belge kullananlar.
- Kendilerinden habersiz belgeleri taklit edilenler.
 
MÜKELLEFE 'EN RİSKLİ' DEMEK İÇİN 120 KRİTER KULLANILACAK
Gelir İdaresi Başkanlığı'nda bir süredir kayıt dışı ekonomiye yönelik yürütülen çalışmaların da tamamlanma aşamasına geldiği belirtildi. Bunlardan en önemlisinin "riske dayalı denetim" olacağını anlatan GİB yetkilisi, önceden her denetim kurulunun kendine özgü yöntemlerle riskli mükellef belirlediğini, ama artık bu modelin değişeceğini söyledi. Mükellefleri bulunduğu sektör ile şirketin finansal durumuna göre ayıracaklarını anlatan yetkili, ayrıca her riskli mükellef grubu için risk kriterleri belirleyeceklerini anlattı. Örneğin en riskli mükellef için yaklaşık 120 gösterge kullanılacak. İkinci en riskli mükellef için 96 kriter uygulanacak. Risk azaldıkça bu kriter sayısı da azalacak.
 
 
VERGİDE AF YAPILMAYACAĞINI ANAYASANIN
DEĞİŞTİRİLMEZ MADDESİ YAPMAK LAZIM
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi aflarının vergide uyuma zarar verdiğini ifade ederek, "Belki de af yapılamayacağını anayasada çok açık bir şekilde ifade etmek, belki de anayasanın değiştirilmez maddeleri arasına sokmak lazım" dedi. Maliye Bakanı Şimşek, İkibinli Yıllarda Türkiye Stratejik, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Vakfı (VAKIF 2000) tarafından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen "Vergi İdaresi, Vergide Adalet ve Reform" panelinde konuştu. Şimşek "Vergi kaçakçılığı kamu düzenine karşı bir suçtur, mali bir suç değildir. Bu benim perspektifim, bu perspektifle baktığınız zaman tabii ki vergi kaçırmanın, kaçakçılığının belli bir çerçevede ciddi bir şekilde ağırlaştırılması lazım" dedi.



Bu haber 2,220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,255 µs