En Sıcak Konular

Dolar 2,85'in üzerinde

8 Nisan 2016 10:19 tsi
Dolar 2,85'in üzerinde Dünkü kapanış seviyelerine yakın açılan dolar kurunda piyasa kapanışı ardından açıklanacak Moody's not güncellemesi bekleniyor.

Dolar 2,85'in üzerinde

 

Dünya 

 

Dünkü kapanış seviyelerine yakın açılan dolar kurunda piyasa kapanışı ardından açıklanacak Moody's not güncellemesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışlarına ilişkin gelen açıklama ve verilerin küresel piyasalarda yarattığı dalgalanmaları yansıtmaya devam eden kur ve faizde Merkez Bankası başkanı ve üyelerine ilişkin atamalar ile Moody's tarafından bugün piyasa kapanışı sonrasında açıklanması beklenen ülke not güncellemesi gündemin ana maddelerini oluşturmayı sürdürüyor.

Dün akşam 2.85'in hafif üzerinde olan dolar/TL güne anlamlı bir değişim göstermeyerek 2.8539/2.8550 seviyesinde başladı. Dün akşam 3.0480 civarında olan sepet bazında TL bu sabah 3.0481/3.0497, 3.2430 civarında olan euro/TL ise 3.2416/3.2436 seviyesinde bulunuyor.

Cuma günü Türkiye için kredi notu değerlendirmesi yayımlaması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bugün Türk bankalarının 2019'da uygulanmaya başlanacak Basel III kuralları öncesi sermaye artırımına ihtiyacı olabileceğini söyledi.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünümle yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif görünümü 12-18 ay korumaları bir not indirimi olasılığına işaret ediyor ancak kuruluşlara bu sürelere ilişkin bir kısıtlama getirmiyor.

Bankacılar Moody's in en son 11 Nisan 2014'te yani 2 yıl önce Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife düşürdüğünü hatırlatıyor ve sürenin bu kadar uzun olmasını bir endişe kaynağı olarak görüyorlar.

Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetmesi çok düşük bir ihtimal olarak görülüyor ve bu olasılık piyasalarda fiyatlanmıyor ancak bankacılar kredi derecelendirme kuruluşundan gelebilecek olası olumlu adımların da piyasada iyimserliği artırabileceğine dikkat çekiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasada bugünün en önemli sürprizi Moody's olabilir. 

Moody's her ne kadar son iki günde bankacılık için olumsuz sayılabilecek raporlar açıklasa da dünyadaki benzer ülkeler düşünüldüğünde Türkiye'nin not görünümünü durağana çekebileceğini düşünüyorum. Piyasada ne Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunun kaybedileceği ne de notunun düşeceği fiyatlaması var. Dolayısıyla gelebilecek olumlu sürprizler kuru 2.85'li seviyelerden 2.80'li seviyelere çıkabilir" dedi.

Piyasalarda TCMB'ye ilişkin atamalar da yakından takip edilirken haftaiçinde Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın TCMB'nin faiz oranlarını "radikal" şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesi Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının bir göstergesi olarak algılanmış ve kuru baskı altında bırakmıştı.

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar enflasyon verilerinin de desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor.


Bu haber 1,411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,390 µs