En Sıcak Konular

Dolar güne yükselerek başladı

13 Nisan 2016 09:50 tsi
Dolar güne yükselerek başladı Küresel piyasalara paralel olarak seyrini sürdüren dolar kuru, yeni güne 2,84 seviyesinin üzerinde başladı.

Dolar güne yükselerek başladı

 

Dünya 

 

Küresel piyasalara paralel olarak seyrini sürdüren dolar kuru, yeni güne 2,84 seviyesinin üzerinde başladı. 

Piyasaların bir süredir yakından izlediği Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı ataması konusunda belirsizliğin ortadan kalkmasının yarattığı iyimserlik bono piyasasında faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisiyle sürerken kurda küresel piyasalar izlenmeye devam ediliyor.

TCMB ataması haberi öncesi 2.85 civarında işlem gören dolar/TL dün günü 2.84'ün hemen altında tamamladı. Dolar/TL bu sabah 2.8430 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün iç piyasada açıklanacak önemli bir veri bulunmazken dış piyasalarda ise 15:30'da açıklanacak ABD ÜFE ve perakende satışlar verileri takip edilecek.

Bankacılar 2.82 seviyesinin aşağı kırılamaması sonrası dün döviz piyasalarında bir miktar talep geldiğini, lokal müşterilerin de taleplerinin buna eklenmesiyle kurda bir yükseliş yaşandığını söylediler.

Bankacı gelişmekte olan ülkelere yönelik iyimserliğin devam etmesi halinde yükseliş yönlü hareketlerin geçici olabileceğini ancak aşağı yönlü sert düşüş beklentisinin de piyasada hakim olmadığını söyledi.

Görev süresi 19 Nisan'da dolacak TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın yerine mevcut durumda TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Murat Çetinkaya'nın atanmasına ilişkin kararname dün Bakanlar Kurulu toplantısında imzalandı. Bankacılar, kısa vadede atamaya olumlu tepki veren piyasaların bundan sonra para politikasının yönüne odaklanacağını belirtiyorlar.

Bankacılar bundan sonra önümüzdeki hafta Çetinkaya başkanlığında gerçekleşecek ilk faiz kararının izleneceğini belirttiler.

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresinin bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle, yeni dönemde göreve kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyordu. Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. PPK faiz kararı ise 20 Nisan'da açıklanacak.

10 yıllık gösterge 5 ayın en düşük seviyelerinde

Kurda sınırlı bir yükseliş yaşanmasına karşın bono piyasasında aşağı yönlü seyir dün de devam etti. Bankacılar enflasyonun yönünü aşağı çevirmiş olması ve TCMB'nin önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine devam edeceği beklentiyle tahvil/bono piyasasında verim eğrisi genelinde aşağı yönlü seyrin devam ettiğini, 10 yıllık gösterge tahvilde getirilerin 5 ayın en düşük seviyelerinde seyrettiğini söylediler.

Tüketici fiyatları enflasyonu Mart'ta beklentilerin aksine gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0.04 gerilerken, yıllık enflasyonun yüzde 8.78'den Mart'ta yüzde 7.46'ya gerilemişti. Bu öngörülmeyen düşüş küresel piyasalarda yaşanan risk iştahının da desteğiyle TCMB'den faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirmişti. 

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün en düşük yüzde 9.65'e kadar geriledi. Spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlem yüzde 9.68 seviyesinde gerçekleşti. Bu seviyeler en son Kasım ayı başında test edilmişti.

İki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı dün en düşük yüzde 9.57 seviyesi test edildi. Dün spot kapanış yüzde 9.65 seviyesinden gerçekleşirken valörde işlem olmadı.



Bu haber 1,408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,364 µs