En Sıcak Konular

Piyasaların gündemi yoğun

15 Nisan 2016 09:53 tsi
Piyasaların gündemi yoğun Dün akşam günü 2.85'in hemen üzerinde tamamlayan dolar/TL bu sabah güne saat 08:35 itibariyle anlamlı bir değişim göstermeyerek güne 2.8510/2.8529 seviyesinde başladı.

Piyasaların gündemi yoğun

 

Dünya 

 

Dün akşam günü 2.85'in hemen üzerinde tamamlayan dolar/TL bu sabah güne saat 08:35 itibariyle anlamlı bir değişim göstermeyerek güne 2.8510/2.8529 seviyesinde başladı.

Enflasyonda son dönemde yaşanan beklenmedik düşüş ve TCMB'nin önümüzdeki hafta 50 baz puana ulaşabilecek faiz indirimi yapacağı beklentileri ile 10 yıllık gösterge tahvil getirisinde başlayan düşüş dün itibarıyla 60 baz puanı aşarken piyasalar bugün iç ve dış veri gündemini ve G20 zirvesini takip edecek.

Bugün iç piyasada Ocak dönemine ilişkin işgücü istatistikleri, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklayacağı ilk çeyreğe ilişkin bütçe gerçekleşmeleri ve TCMB'nin Nisan ayına ilişkin açıklayacağı beklenti anketi takip edilecek.

Dış piyasalarda ise TSİ 15:30'da açıklanacak NewYork Nisan ayı Fed imalat endeksi, 16:15'te Mart ayı ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı, 17:00'da ise ABD Michigan tüketici güven endeksi verileri izlenecek.

G20 Zirvesine Şimşek katılıyor

Bugün ABD'de başlayacak ve hafta sonu boyunca devam eden Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Bankası Bahar Toplantıları ile G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantıları da yakından izlenecek. Toplantıya Türkiye'den en üst düzey katılım Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından gerçekleştirilecek.

Beklenti Anketi ipucu verecek

Enflasyonda yaşanan beklenmedik düşüş sonrası küresel piyasalarda da devam eden kısmi iyimserliğin de etkisiyle yeni başkan Murat Çetinkaya yönetiminde ile ilk kez toplanacak Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekliyor.

Bugün açıklanacak olan beklenti anketinde ise faiz indirimi beklentilerinin özellikle uzun vadeli enflasyon tahminlerini nasıl etkileyeceği yakından izlenecek. Tüketici fiyatları enflasyonu Mart'ta gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0.04 gerilerken, yıllık enflasyon yüzde 8.78'den yüzde 7.46'ya gerilemişti. Bu öngörülmeyen düşüş küresel piyasalarda yaşanan risk iştahının da desteğiyle TCMB'den faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirmişti.

Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim ekliyor.

Bankacılara göre her ne kadar ana beklenti olmasa da TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında daha agresif bir indirim yapabileceği endişeleri kurda yönün aşağıya çevrilmesi önünde bir engel olarak görülüyor. Bankacılar normalde piyasa dinamiklerine ters olmasına karşın önümüzdeki hafta agresif indirimlerin yapılmayacağı görülürse 50 baz puanlık bir indirimin dolar/TL'ye pozitif etkisini görmeyi bekliyorlar.

TCMB'den beklenen faiz indirimi ile tahvil bono getirilerinde son 10 günde yaşanan düşüş 60 baz puanı aşarken 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 9.47'ye kadar gerileyerek 5 ayın yeni en düşüğünü test etti.     



Bu haber 1,425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,702 µs