En Sıcak Konular

Erdoğan ve Kılıç atıştı

7 Aralık 2007 20:36 tsi
Erdoğan ve Kılıç atıştı Türk-İş Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Salih Kılıç'a göre kıdem tazminatına yönelik bir kısıtlama genel grev yolunu açar. Başbakan Erdoğan ise, Kılıç'ı 'Ankara'da işçi dostu hükümet var' diye cevapladı

Erdoğan ve Kılıç atıştı

RADİKAL - ANKARA - Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, kıdem tazminatının işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir hak olduğunun altını çizerken, "Bu hakka dokunulması halinde Türk-İş için genel grevin yolu açılacaktır" dedi. Kılıç'a yanıt veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise "Ankara'da işçi dostu bir hükümet var. Bende işçilerin arasından çıkıp gelmiş bir başbakanım" dedi.
Türk-İş'in MEB Şûra Salonu'nda dün başlayan 20'nci olağan genel kuruluna Erdoğan'ın yanısıra TBMM Başkanı Köksal Toptan ve bazı siyasetçiler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Salih Kılıç, ekonomik duruma yönelik eleştirilerde bulundu. Türkiye'nin IMF politikalarıyla geldiği noktanın 'belli' olduğunu söyleyen Kılıç, Türkiye'nin sıcak para girişiyle büyüdüğünü ve bu büyümenin iç tasarruflara ve yatırımlara dayalı sürdürülebilir bir büyüme olmadığını anlatarak şöyle devam etti:
"İç borç stokunun bu önlenemez yükselişi vergi alma yerine getirilen borçlanma politikasının artık yerleştiğini ve kalıcı hale geldiğini göstermektedir. Dış borçlar da iç borçlar gibi önemli bir boyuta ulaşmıştır. Bu durum Türkiye ekonomisi için önemli bir risk oluşturmaktadır.

'Binlerce işçi atıldı'
Kıdem tazminatı işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Kıdem tazminatının yüksek ve istihdama engel olduğu söylentileri gerçeklere uygun değildir. Bu söylem Türk-İş topluluğunu rahatsız etmektedir. Kıdem tazminatı ödemelerini yüksek olarak nitelendirerek, burada yapılacak düzenlemelerle kıdem tazminatı konusunda kazanılmış hakkı geriye götürecek bir düzenlemeyi Türk-İş'in kabul etmesi beklenmemelidir.
Türk-İş'in kıdem tazminatının korunması amacıyla 19'uncu genel kurulunda aldığı karar bellidir. Bu hakka dokunulması halinde Türk-İş için genel grevin yolu açılacaktır."
2003-2007 yıllarında üye sendikalarca yapılan örgütlenme faaliyetleri nedeniyle yalnızca sendikalara üye oldukları için 20 binden fazla işçinin işten atıldığını belirten Kılıç, yüzde 17'sinin işe geri dönmesi için yargının karar verdiğini, sadece yüzde 3'ünün iade kararının uygulandığını, diğer işçilere tazminat verilerek işten atıldığını söyledi.
Geçmişte işçi-işveren ilişkilerinin rekabet üzerine kurulu olduğunu ancak bugün artık diyalog ve uzlaşma kavramlarının çalışma hayatına hâkim hale geldiğine işaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan ise "Hepimiz güçlü bir Türkiye, güçlü bir ekonomi, hepimiz refah ve huzur istiyoruz" dedi. "Ankara'da işçi dostu bir hükümet var. Bende işçilerin arasından çıkıp gelmiş bir başbakanım" diyen Erdoğan, hükümet olarak en önemli hedeflerinden birinin çalışma hayatında diyaloğun kurulması ve kurumsal hale gelmesi olduğunu söyledi.

Borç miktarı konuşulmaz
Türkiye'nin dış borcunun büyük risk taşıdığını söyleyen Kılıç'a tepki gösteren Erdoğan, "Borçlanma konuşulurken lütfen gidin bunları iyi danışın. Borçlanmada kalkıp da borcun miktarı konuşulmaz. Bilerek konuşun. Ben bir ekonomist olarak konuşuyorum. Eğer siz bu hesap mantığıyla yaklaşırsanız o zaman dünyanın en borçlu ülkesi ABD'dir, Japonya'dır. Ama bu işlerde bilen konuşuyor, bilmeyen konuşuyor. Gidin bunun tekniğini öğrenin" dedi.
Erdoğan, Sosyal Güvenlik Reformu'nun aceleye getirildiği yönündeki eleştirilere de, "Hiç kimse tasarı yangından mal kaçırır gibi parlamentoya gelmiştir, çok acele şekilde çıkarılmaktadır, diyemez" sözleriyle yanıt verdi.
Asgari ücretin yeterli olmadığını ancak 70 milyonun sorumluluğunu omuzlarında taşıdıklarını, iyileşmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söyleyen Erdoğan, hükümet olarak Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanunlarında önümüzdeki aylarda yapacakları değişikliklerle örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerini açıkladı. Erdoğan istihdamı artırmak için Çalışma Bakanı'nın bir paket üzerinde çalıştığını belirterek "'Yılbaşına kadar somut gelişmeler ortaya çıkacaktır. Çalışmalar olgunlaştıkça kamuoyuna sunacağız" dedi.

Anayasa tartışmaları
Başbakan Erdoğan anayasa çalışmaları ile ilgili olarak, "30-50 yıl sonrasına ilişkin düzenlemeleri nasıl yapabilirizi düşünüyoruz. Bazı arkadaşlar çıkıp yarın her şey değişecekmiş gibi ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Taslağı okusalar, uzmanlarına sorsalar inanıyorum ki onlar da destek verecek" değerlendirmesini yaptı.



Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,096 µs