En Sıcak Konular

Mobilya sektörü ham maddede indirim bekliyor

17 Mayıs 2017 09:58 tsi
Mobilya sektörü ham maddede indirim bekliyor KDV indirimiyle canlanan mobilya sektörünün temsilcileri, ağaç ve orman ürünleri üzerindeki fonların kaldırılmasını ve malzeme fiyatlarının ucuzlamasını bekliyor.

Mobilya sektörü ham maddede indirim bekliyor

Dünya 

KDV indirimiyle canlanan mobilya sektörünün temsilcileri, ağaç ve orman ürünleri üzerindeki fonların kaldırılmasını ve malzeme fiyatlarının ucuzlamasını bekliyor.

Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, dünyayla rekabet edilebilmeleri için ham maddeye aynı şartlarda ulaşmaları gerektiğini söyledi.

Önemli girdilerinden olan ağaç ve orman ürünlerinde indirim beklediklerini dile getiren Güleç, şunları kaydetti:

"Türkiye'de odun pahalı. Ağaç ve orman ürünleri üzerindeki fonların, bu yıl içinde kaldırılmasını bekliyoruz çünkü ağaç ve orman ürünleri üzerine yüzde 13 civarında fon geliyor. Dünya ile rekabete göre karşılaştırdığımız zaman odun pahalı hale geliyor."

Güleç, "Mobilya sektörümüz dünya pazarından pay alıyor. 15 yıl önce dünyada 23'üncü sırada olan sektörümüz, şu anda ihracat sıralamasında 12'nci sıraya yükseldi. Hedefimiz dünyada ilk 5. Bunun için malzemeyi dünya standartlarında almamız lazım." diye konuştu.

"Stratejik ürünlere düzgün yatırımlar yapılmalı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Ürünleri Sektör Meclisi Başkanı Ercan Ata da KDV indiriminin ardından perakende satışlarda önemli bir hareketlilik yaşandığını ifade etti.

Sektörün, bu indirimin çok faydasını gördüğünü dile getiren Ata, yurt dışı kaynaklı ham madde maliyetlerinin yüksekliğinin ise kendilerini olumsuz etkilediğini anlattı.

Bir süre önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığıyla görüşme yaptıklarını anlatan Ata, şöyle konuştu:

"Bakanlarımıza ham madde fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yaşadığımız sorunları aktardık. Ağaç ve orman ürünleri üzerindeki fonların kaldırılmasıyla ilgili sektör olarak uğraştık ve onun sözünü de aldık. Bizim beklentimiz, o fonların kalkmasıyla malzeme fiyatlarının ucuzlaması."

Öte yandan dünyada sünger ham maddesini üreten 3-4 firmanın olduğunu, bunların da fiyatlarda istedikleri gibi oynadığını vurgulayan Ata, "İthalatı önleyeceksek, ana ham maddeyle ithalattaki cari açığı azaltacaksak, bence bu tür stratejik ürünlere düzgün yatırımlar yapılması gerekiyor. Bu, dünyaya satılacak bir ürün." dedi.



Bu haber 1,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,230 µs