En Sıcak Konular

Borsa rekor kırdı, dolar yükseliyor

29 Ocak 2018 11:43 tsi
Borsa rekor kırdı, dolar yükseliyor Dolar endeksindeki toparlanmayla birlikte dolar/TL yukarı yönlü seyrederken, borsa haftaya rekorla başladı.

Borsa rekor kırdı, dolar yükseliyor

Dünya 

Dolar endeksindeki toparlanmayla birlikte dolar/TL yukarı yönlü seyrederken, borsa haftaya rekorla başladı.

Artan jeopolitik risklere karşın yurt içi piyasada iyimser hava devam ediyor. Geçen hafta 4 gün üst üste rekor kıran BIST 100 yeni haftaya da rekorla başladı. Dolar ise dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ediyor.

Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü hareket ediyor.

Kur, geçtiğimiz hafta Afrin operasyonuna ilişkin endişelerle 3.85'e çıkmasının ardından, risk algısının hafiflemesi ve güçsüz bir seyir izleyen dolardan bulduğu destekle 3.75'e gerilemişti.

Dolar kuru saat 11:30'da yüzde 0,75 yükselişle 3.7810'dan işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.6910 ve sterlin/TL 5.3425 seviyesinde yer aldı.

BIST 100 rekor kırdı

Diğer taraftan güne yükselişle başlayan ve rekorunu 121.531 puana taşıyan BIST 100 endeksi yüzde 0,20 primle 120.940'da yer aldı.

Uzmanlar, küresel ölçüde risk iştahının yüksek seyrettiği ve global hisse rallisinin devam ettiğini söyledi. Gün içinde kâr satışlarının görülebileceğine dikkati çeken uzmanlar, endeksin pozitif seyrini sürdürmesini bekliyor.

Analistler, Afrin operasyonunun ABD ile ilişkilere yansımasının yakından izlendiğini, jeopolitik risklere yönelik haber akışının TL varlıklar üzerinde etkili olmaya devam edeceğini ifade ediyor.

Dolar endeksi hafif toparlandı

Analistler, dolar endeksinde görülen hafif toparlanmanın TL'yi olumsuz etkilediğini ifade etti. Dolar endeksi geçtiğimiz perşembe günü üç yılın dip seviyesi olan 88.42'yi gördükten sonra bugün 89.16'ya yükseldi.

Dolar, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in, geçen hafta yaptığı "Daha zayıf dolar ticaret ve fırsatlar açısından iyi haber" şeklindeki açıklamanın ardından gerilemiş, bunun üzerine Başkan Donald Trump, "Güçlü dolar istiyorum" şeklindeki konuşmuştu.

Reel Kapital Menkul tarafından hazırlanan notta, "Küresel bazda doların, 7 haftalık düşüş serisinden sonra 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin yüzde 2.69 ile Mayıs 2014'ten sonraki en yüksek seviyesine gelmesi ile toparlandığını görmekteyiz. Dolar endeksinin, Trump'ın güçlü dolardan yana olduğunu açıklamasından sonra ve Fed'in politika açıklamalarından önce bir miktar toparlanma çabası içerisinde olduğunu görüyoruz" görüşüne yer verildi.

Gözler Fed kararlarında

Küresel piyasalarda haftanın en önemli gündemi yılın ilk Fed toplantısı. Yarın başlayacak ve 2 gün sürecek toplantıdan çıkacak kararlar piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak.

Fed'in Janet Yellen'in katılacağı bu son toplantıda faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken, bankanın yılın ilk faiz artışını yeni başkan Jerome Powell ile 21 Mart'taki toplantıda yapacağı öngörülüyor.



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,026 µs