En Sıcak Konular

İşte! KPSS ‘yi yapan ÖSYM ‘nin yeni yapısı

15 Kasım 2010 11:03 tsi
İşte! KPSS ‘yi yapan ÖSYM ‘nin yeni yapısı Memurum.com.ÖSYM’yi yeniden yapılandıran Kanun tasarısı taslağını açıklıyor. ÖSYM yeni yasada nasıl yapılanacak . Çalışanlar; Döner sermaye alacak mı?

İşte! KPSS ‘yi yapan ÖSYM ‘nin yeni yapısı
Memurum.com

Memurum.com.ÖSYM’yi yeniden yapılandıran Kanun tasarısı taslağını açıklıyor. ÖSYM yeni yasada nasıl yapılanacak . Çalışanlar; Döner sermaye alacak mı?

Ölçme, Seçme Ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanım ve İlkeler


Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlılığının kuruluş, teşkilat, görev ve yetkileri, Başkanlık tarafından yapılacak merkezi sınav ve yerleştirmeler ile bu sınavlarda görev alanların yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Tanımlar
MADDE 2- (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Aday: Başkanlıkça yapılan sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirmelere hak kazanmak amacıyla başvuran kişiyi,
b) Başkan: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanını,
c) Başkanlık: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
ç) Değerlendirme: Ölçme sonucu ortaya çıkan verilerin uygun yöntemlerle çözümlemeye tabi tutularak, adayların elde edilen sonuçlara göre sıralanmasını,
d) Eşdeğer sınav: Farklı zamanlarda farklı sorularla yapılan, ancak adaylara sağladığı haklar bakımından eşit sonuçlar verdiği Yürütüme Kurulu kararı ile belirlenen birden fazla sınavı,
e) Kılavuz: Ölçme, seçme ve yerleştirme işlemlerine ilişkin uyulması gereken kurallar, duyurular veya yol gösterici açıklamalardan oluşan basılı veya bilgisayar ortamındaki bilgi paketini,
f) Ölçme: Belirlenmiş usul ve esaslara göre adayların bilgi ve yetenek seviyelerinin, sorulara verdikleri cevapların puanlanması suretiyle tespit edilmesi işlemlerini,
g) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
ğ) Sınav: Belirlenen usul ve esaslara göre adaylara yazılı veya sözlü olarak soru sorma ve verilen cevapları kayıt altına alma işlemlerini,
h) Yerleştirme: Değerlendirme sonucunda oluşan puanlar, tercihler ve önceden belirlenen koşullar dikkate alınarak adayların yükseköğretim kurumlarına veya ilgili kurum ve kuruluşlara yerleştirme işlemlerini,
ı) Yönetim Kurulu: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulunu,
  ifade eder

 


İKİNCİ BÖLÜM
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı

Kuruluş
MADDE 3- (1) ÖSYM bu kanunla ve ilgili diğer mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli kuruluştur ve kısaca ÖSYM olarak adlandırılır.

Görev ve yetkileri
MADDE 4-  (1) ÖSYM’ nin görev ve yetkileri şunlardır:
a) Yükseköğretim Kurulu kararlarına veya ilgili mevzuat hükümlerine istinaden başta yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim görecek adayların tespiti veya yerleştirilmesi ile yükseköğretim kurumlarında atama veya yükselmelerde esas alınan sınavlar olmak üzere, her türlü bilim, yetenek veya yabancı dil sınavları ile gerektiğinde yerleştirme işlemlerini yapmak.
b) Kamu kurum ve kuruluşlarında görev almaya veya görevde yükselmeye yönelik olarak mevzuatta öngörülen sınavları ve gerektiğinde yerleştirme işlemlerini ilgili mevzuat hükümlerine veya ilgili kurumun talebine bağlı olarak yapmak.
c) Özel hukuk tüzel kişilerinin talep ettikleri her türlü ölçme ve değerlendirme işlemlerini yapmak.
ç) Sınav ölçme, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerine yönelik yıllık sınav takvimini belirlemek, kamuoyuna duyurmak ve bu Kanunda belirlenen ilkelere göre yerine getirmek.
d) Sınav hizmetlerinin yerine getirilmesinin tüm aşamalarında gerekli güvenlik tedbirlerini almak, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.
e) Hizmetin gereklerine uygun ölçme, seçme, değerlendirme ve yerleştirme yöntemlerini belirlemek.
f) Sınav yapılacak merkezleri oluşturmak, sınav hizmetlerini yapacak kişileri belirlemek ve gerekli görevlendirmeleri yapmak.
g) Sınav, ölçme, değerlendirme, yerleştirme ve araştırma hizmet bedellerini belirlemek.
ğ) Gerektiğinde sınavları ertelemek, kısmen veya tamamen iptal etmek; adayların işlemlerini geçersiz saymak.
h) Faaliyet alanlarıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslar arası gelişmeleri izlemek, bilimsel toplantılara katılmak, ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmak.
ı) Sınav sonuçlarını analiz etmek ve sonuçları kamuoyuna duyurmak.
i) Görev, yetki ve sorumluluk alanına giren konularda idari düzenlemeler yapmak, kılavuzlar hazırlamak.
(2) Merkez, bu hizmetleri ücret veya bedel karşılığı yapar. Toplanan ücret veya bedeller Başkanlıkta oluşturulan döner sermaye işletmesinde toplanır.  Döner sermaye işletmesinin ilk sermayesi bir trilyon liradır. Döner sermayeden elde edilen gelir fazlası her yılın sonunda döner sermaye işletmesinin sermayesine eklenebileceği gibi ertesi yılın döner sermaye gelirine de eklenebilir.  Döner sermaye işletmesi, 1050 sayılı Muhasebi Umumiye ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi değildir. Döner sermaye faaliyetlerinin gerektirdiği giderler ile Başkanlığın gerekli her türlü harcamaları döner sermayeden yapılır. Başkanlıkta görevli personele Başkan onayı ile başkanlık çalışmalarına katkısı, sorumluluğu, kadro unvanı ve derecesi gibi kriterlere göre belirlenecek miktarda aylık maktu fazla mesai ücreti döner sermaye gelirlerinden ödenebilir. Döner sermaye işletmesinin faaliyet alanı, çalışma usul ve esasları, muhasebe usulleri, çalışanlşara yapılacak ödemeler  ve diğer mali hususlar Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Başkanlıkça çıkarılacak bir yönetmelik ile düzenlenir. 
(3) Başkanlık, bu Kanunla ve diğer mevzuatla verilen görev ve yetkilerini kendi sorumluluğu altında, bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Başkanlığın yürüttüğü iş ve işlemlerin yerine getirilmesinde Başkanlık çalışanları ve görevlendirilen diğer uygulayıcı birimlere sınav sorularının oluşturulması, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme yöntem ve süreçlerinin seçimi ve uygulanmasında hiçbir organ, makam, merci veya kişi tarafından talimat verilemez.
(4) Başkanlık, sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme hizmetlerini yerine getirirken ihtiyaç duyduğu aşamalarda, baskı, paketleme, taşıma, dağıtım ve işgücü hizmetleri satın alabilir. Bu hizmetler karşılığında 5018 sayılı Kanun ve diğer düzenlemelere bağlı olmaksızın sözleşmelerinde belirtilmek ve karşılığında aynı tutarda teminat alınmak şartıyla yüklenicilere bütçe dışı avans verilebilir.
(5) (1 alternatif:)  Sınav hizmetlerinin yürütülmesi bağlamında Başkanlık tarafından kamu veya özel hukuk kişilerinden alınan hizmetlerle ilgili olarak sadece Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
 (5) (2. alternatif:)  Sınav hizmetlerinin yürütülmesi bağlamında Başkanlık tarafından kamu veya özel hukuk kişilerinden alınan hizmetlerle ilgili olarak Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmaz.

 
Başkan ve başkan yardımcıları
 
MADDE 5- (1) Başkan, Başkanlığın en üst amiri olup Başkanlık hizmetlerini, mevzuata, Yönetim Kurulu kararlarına, Başkanlığın amaç ve politikalarına, stratejik planına, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak düzenler, yürütür ve hizmet birimleri arasındaki koordinasyonu sağlar. 
 (2) Başkan, profesör unvanına sahip devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim kurulunun uygun görüşü Milli Eğitim Bakanının teklifi üzerine müşterek kararla dört yıllığına atanır. Süresi dolan Başkan bir defaya mahsus olmak üzere tekrar atanabilir. Görev süresi biten Başkan yeni Başkan atanıncaya kadar görevine devam eder.
 (3) Başkan, görev süresince kadrosunda bulunduğu üniversitede ücretsiz izinli sayılır. Görev süresi biten veya görevinden süresinden önce ayrılan Başkan, başvurması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın üniversitedeki kadrosuna geri döner.
 (4) Görev süresi dolmadan Başkanın görevine herhangi bir nedenle son verilemez. Ancak, atanmak için gerekli şartları taşımadığı ya da kaybettiği tespit edilen veya görevini yerine getiremeyeceğinin resmi sağlık raporu ile belgelenmesi halinde, Başkan görev süresi dolmadan atandığı usule göre görevden alınabilir.
 (5) Başkan sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek şartıyla, görev ve yetkilerinden bir bölümünü Başkan Yardımcıları ile diğer kurum personeline devredebilir. Yetki devri, uygun araçlarla ilgililere duyurulur. Yetki devri sorumluluğu ortadan kaldırmaz.
(6) Başkan, kendisine  yardımcı olmak üzere, devlet üniversitelerinde görevli  öğretim üyeleri arasından kendi görev süresiyle sınırlı olmak üzere profesör unvanına sahip iki başkan yardımcısı atayabilir. Kadrosunda bulunduğu üniversitede ücretsiz izinli sayılan başkan yardımcılarının görevleri sona erdiğinde başka bir işleme gerek kalmaksızın üniversitedeki kadrolarına geri dönerler.

 Yönetim Kurulu
 MADDE 6- (1) Başkanlığın karar organı olan Yönetim Kurulu yedi üyeden oluşur. Başkan Yönetim Kurulunun da başkanıdır; Başkan Yardımcıları Yönetim Kurulunun üyesidir. Yönetim Kurulunun, Başkan ve Başkan Yardımcıları dışındaki üyeleri;
 a) Devlet Personel Başkanlığından en az daire başkanı düzeyinde bir temsilciden,
 b) Yükseköğretim Kurulunda en az daire başkanı düzeyinde bir temsilciden,
 c) Milli Eğitim Bakanlığından en az daire başkanı düzeyinde bir temsilciden,
 d) Başkanlığın görev alanına giren konularda birikimi olan öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim Genel Kurulunca seçilen bir öğretim üyesinden,
oluşur.
 (2) (a) (b) ve (c) bentlerine göre görevlendirilen temsilcilerin kurumlarındaki görevlerinden ayrılmaları halinde Yönetim Kurulundaki görevleri de sona erer. Bunların yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yeni temsilciler görevlendirilir.
 (3) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi dört yıldır. Başkan ve Başkan Yardımcıları dışındaki üyelerin asli görevleri devam eder.
 (4) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
 a) Sınav sorularının hazırlanması veya sınavların yapılması için gerekli görevlileri belirlemek, komisyonları oluşturmak, bu komisyonlarda veya sınavların yapılmasında görevlendirilen kişilere yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirlenen sınırları geçmemek üzere yapılacak ödemelerin miktarını tespit etmek.
 b) Sınavların yürütülmesinde gerekli açıklama, belge ve dokümanları onaylamak.
 c) Yükseköğretim Kurulu’nun öngördüğü sınavları aksatmayacak biçimde diğer kurumlardan gelen talepleri karşılamak üzere Başkanlığın yıllık iş programını oluşturmak.
 ç) Sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme faaliyetlerine yönelik olarak adaylardan veya kurumlardan alınacak hizmet bedellerini ve bedel alınmayacak hizmetleri, kişi, kurum ve kuruluş itibariyle tespit etmek.
 d) Zorunlu hallerde sınavların kısmen veya tamamen iptaline, ertelenmesine veya aday işlemlerinin geçersiz sayılmasına ve sorumlular hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yapılmasına karar vermek.
 e) ÖSYM sınav koordinatörlükleri ile il temsilciliklerinin kurulması, görevlilerin belirlenmesi ve gerektiğinde kapatılmasına karar vermek.
 f) Başkanlığın görev alanına giren diğer konular arasından Başkan tarafından gündeme alınanları görüşüp karara bağlamak.
 (5) Yönetim Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine ve Başkanın oluşturduğu gündemle en az beş üye ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Oyların eşit olması halinde, Başkanın oyu yönünde karar alınır. Kararlarda çekimser kalınamaz, çekimser şeklinde oy kullanılamaz. Karara katılmayan üyeler gerekçelerini yazılı olarak belirtirler.

 Gelir ve giderler
 MADDE 7- (l) ÖSYM’nin gelirleri şunlardır:
 a) Sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme hizmetleri karşılığında aday veya kurumlardan alınacak ücretler.
 b) Yayın, telif hakları, marka ve lisanslar ile yayımlanmasına izin verilen sorular için alınan ücretler.
 c) Genel bütçeden yapılacak yardımlar.
 ç) Başkanlığa yapılacak her türlü bağış, yardım ve vasiyetler.
 d) Başkanlık gelirlerinin değerlendirilmesinden elde edilecek gelirler.
e) Diğer gelirler.
 (2) Elde edilen gelirlerin kullanılmayan fazlası, sonraki yılın bütçesine aktarılır.
 
3) Başkanlığın giderleri şunlardır:
a) Personel giderleri.
b) Her türlü ulaşım, temizlik, elektrik, su, haberleşme ve akaryakıt giderleri.
c) Sınav hizmetlerine ilişkin, baskı paketleme, muhafaza, konaklama ve taşıma giderleri.
d) Adli ve idari davalar sebebiyle ödenen  mahkeme harç ve masraf ile tazminatları.
e) Sınav merkezi yöneticilikleri ile sınav görevlilerine yapılan ödemeler.
f) Başkanlığın faaliyetlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan her türlü taşınır, taşınmaz mal ve hizmet alım ve kiralama giderleri.
g) Yurt içi ve yurt dışında yapılacak her türlü araştırma ve geliştirme giderleri.
ğ) Basın yayın, tanıtım, kitap, süreli ve süresiz yayın alım giderleri.
h) Faaliyetlerle ilgili diğer cari giderler.

 Başkanlık teşkilatı
 MADDE 8- (1) Başkanlık, merkez teşkilatı, doğrudan başkanlığa bağlı Antalya, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya ve Trabzon şube müdürlüklerinden oluşur.
 (2) Başkanlığın hizmet birimleri şunlardır:
 a) Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı.
 b) Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı.
c)Yabancı Dil Sınavları Daire Başkanlığı.
 ç) Bilgi Yönetimi Daire Başkanlığı.
 d) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı.
 e) Hukuk Müşavirliği
 f) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği.
 g) İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı.
 (3) Başkanlıkta doğrudan Başkana bağlı veya daire başkanlıkları altında işlerin niteliğine göre daimi ve geçici çalışma grupları oluşturulabilir.
 (4) Başkanlık hizmet birimlerinin görevleri şunlardır:
 a) Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı: Başkanlık tarafından yapılan sınavlarda sorulacak soruları hazırlamak, denetlemek ve güvenli bir şekilde şifreleyerek saklamak; sorulan soruların geçerlik ve güvenirlik düzeylerini artırmak ve yeni sınav veya soru türleri üzerine araştırmalar yapmak; yeni yöntem ve teknolojiler konusunda sınav süreçlerinde görev alanlara gerekli hizmetiçi eğitim vermek; Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
 b) Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı: Ön lisans, lisans, ve lisansüstü öğretim ile ilgili sınavlar ile akademik personelin seçimine ilişkin sınav hizmetlerini Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yürütmek; kamu kurum ve kuruluşları veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından talep edilen mesleğe giriş, yeterlilik veya görevde yükselme sınav hizmetlerinin yapılması, sınava ilişkin değerlendirme ve sonuç belgelerini düzenlenmesi ile itirazların incelenmesi işlemlerini yürütmek; Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
 c) Yabancı Dil Sınavları Daire Başkanlığı: Akademik unvanların alınmasında ve yükselmelerde, kamu personelinin atanmasında mevzuatta öngörülen sınavlar başta olmak üzere, ihtiyaç duyulun alanlarda ve dillerde yabancı dil bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik sınav sorularının hazırlanması, bu sınavlara ilişkin diğer hizmetlerin yapılması, sonuç belgelerinin düzenlenmesi ile itirazların incelenmesi işlemlerini yürütmek; Başkan tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.
 ç) Bilgi Yönetimi Daire Başkanlığı: Başkanlığın yazılım ve donanım altyapısı ile ilgili tüm işleri koordine etmek ve yürütmek; Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
 d) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı: 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15 inci maddesi ve diğer mevzuatla strateji geliştirme ve malî hizmetler birimlerine verilen görevleri yapmak.
 e) Hukuk Müşavirliği: Başkanlık birimleri tarafından sorulan hukukî konular ile malî ve cezaî sonuçlar doğuracak işlemler hakkında görüş bildirmek; Başkanlığın menfaatlerini koruyan anlaşmazlıkları önleyici hukukî tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak; adli ve idari davalarda gerekli olacak belgeleri hazırlamak, taraf olduğu davalarda ve icra takiplerinde Başkanlığı temsil etmek veya Başkanlığın hizmet satın alma yoluyla temsil edildiği davaları takip ve koordine etmek; Başkanlığın faaliyet ve sorumluluk alanları ile ilgili hukukî çalışmalar yapmak; Başkan tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmek.
f) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği: Başkanlığın basın ve halkla ilişkilerini yürütmek ve başkanlığa yapılan bilgi edinme başvurularını cevaplamak ve başkan tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmek.
g) İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı: Başkanlığın insan gücü planlaması ve personel politikasıyla ilgili çalışmaları yapmak, personel sisteminin geliştirilmesi ve performans ölçütlerinin oluşturulması ile ilgili tekliflerde bulunmak; Başkanlık sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yürütmek; Başkanlık personelinin atama, özlük, emeklilik ve sağlık işleriyle ilgili işleri yapmak; Başkanlığın eğitim planını hazırlamak, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim programlarını düzenlemek ve uygulamak; Başkanlığın tamamına ilişkin olarak ihtiyaç duyulan bina ve arazinin kiralama ve satın alma işlerini yürütmek; temizlik, aydınlatma, ısıtma, onarım ve taşıma hizmetlerini yapmak; genel evrak faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek; Başkanlık kütüphane ve arşiv hizmetlerini yürütmek; Başkan tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmek.
 (5) Başkanlıkta, önem ve uzmanlık taşıyan konularda Başkana yardımcı olmak üzere en fazla beş Başkanlık Müşaviri görevlendirilebilir.
 
 Personel rejimi ve atamalar
 MADDE 9- (1) Başkanlıkta Daire başkanı, I. hukuk müşaviri, hukuk müşaviri kadrolarına atamalar  yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine, diğer kadrolara atamalar ise doğrudan başkan tarafından yapılır.
 (2) Başkanlıkta İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire  Başkanlığı hariç olmak üzere daire başkanı olarak atanabilmek için 657 sayılı Kanunda öngörülen şartların yanı sıra ÖSYM Uzmanlığına atanmak için öngörülen eğitim ve yabancı dil şartlarının da taşınması gerekir.
(3) Başkanı ve Başkan Yardımcılarına yapılacak ödemeler, Yükseköğretim Yürütme Kurulu üyelerine ödenen ücreti geçmeyecek biçimde Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilir. Başkan ve Başkan Yardımcıları tam zamanlı görev yaparlar ve görevleri süresince başka hiçbir kurum veya kuruluşta ücretli veya ücretsiz iş göremezler. Öğretim üyesi iken bu göreve getirilenlerin her türlü hakları saklı kalır ve kurumlarından ücretsiz izinli sayılırlar.
 (4) Başkan ve Başkan Yardımcıları dışındaki Yönetim Kurulu üyelerine, ayda ikiden fazla olmamak üzere her bir toplantı için (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir.
 (5) 1) Başkanlık personeli, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbidir.
 (6) Başkanlıkta, Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı, Başkanlık Müşaviri, I.Hukuk Müşaviri, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Hukuk Müşaviri, Mühendis, İstatistikçi, ÖSYM Uzmanı ve ÖSYM Uzman Yardımcısı, şube müdürü kadrolarına atananlar, kadroları karşılık gösterilmek suretiyle 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli çalıştırılabilirler. Bu suretle çalıştırılacak personele bu Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde unvanları itibarıyla yer alan taban ve tavan ücretleri arasında kalmak üzere Başkan tarafından belirlenecek tutarda aylık brüt sözleşme ücreti ödenir. Söz konusu personele çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve yıllık izinler dahil. Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir. Bunlardan üstün gayret ve çalışmaları sonucu emsallerine göre başarılı çalışmalar yaptıkları tespit edilenlere Başkanın onayı ile Haziran ve Aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi ödenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile söz konusu personele yapılacak diğer ödemeler Bakanlar Kurulunca tespit edilir.
 (7) Başkanlıkta 657 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümlerine bağlı kalmaksızın sözleşme ile yerli veya yabancı uzman istihdam edilebilir. Sözleşmeli olarak istihdam edilecek personel 31.5.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Bu personelin atama usul ve esasları Başkanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir. Bunlara ödenecek ücretin net tutarı, birinci dereceli ÖSYM Uzmanına ödenen aylık ortalama net tutarı aşmamak üzere Başkan tarafından tespit edilir. Bu fıkra uyarınca çalıştırılacak uzman sayısı ÖSYM Uzmanı kadro sayısını aşamaz. Bu madde kapsamında çalıştırılacak uzmanların ÖSYM Uzmanları için aranan eğitim ve yabancı dil şartlarını taşıması şarttır.
(8) Başkanlığın görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere, 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar kurumlarının, hâkim ve savcılar ise kendilerinin muvafakatiyle aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer malî ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak Başkanlıkta görevlendirilebilir. Bunların geçici görev yollukları Başkanlık tarafından ödenir. Başkanlığın bu konudaki talepleri, ilgili kurum ve kuruluşlarca öncelikle sonuçlandırılır. Bu personel, kurumlarından aylıklı izinli sayılır. İzinli oldukları sürece memuriyetleri ile ilgili özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır. Sözleşmeli çalışanlar hariç, Başkanlıkta geçici olarak görev yapanlara en yüksek Devlet memuru aylığının ek gösterge dahil % 200’ünü geçmemek üzere, personelin kadro ve görev unvanı, görevinin önem ve güçlüğü gibi hususlar dikkate alınmak kaydıyla Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile Başkanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre tazminat ödenir. Bu tazminat damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.
  (9) Başkan ve üyeler, Başkanlık personeli ile hizmet satın alınması durumunda yüklenici özel hukuk tüzel kişisinin ilgili personeli görevlerini yerine getirmeleri sırasında edindikleri kamuya, ilgililere ve üçüncü kişilere ait gizlilik taşıyan bilgileri, kişisel verileri, Başkanlıkla ve Başkanlık tarafından yapılan sınavlarla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri, ticarî sırları ve bunlara ait belgeleri bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncü kişilerin yararına kullanamaz. Bu yükümlülük görevden ayrılmalarından sonra da devam eder.
 
 ÖSYM Uzmanı ve Uzman Yardımcısı
 MADDE 10-(1) Başkanlıkta ÖSYM Uzmanı ve ÖSYM Uzman Yardımcısı istihdam edilir. ÖSYM Uzman Yardımcılığına atanabilmek için, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlara ek olarak aşağıdaki şartlar aranır:
 a) En az dört yıllık lisans eğitimi veren ve Başkanlıkça belirlenecek bölümlerden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.
 b) Uzman yardımcılığına giriş sınavının yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla otuz yaşını aşmamış olmak.
 c) Meslek ve yabancı dil konularında yapılacak yarışma sınavlarında başarılı olmak.
 (2) ÖSYM Uzman Yardımcılığına atananlar en az üç yıl fiilen çalışmak, her yılı olumlu sicil almak, Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dili Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir seviyede bildiğini belgelemek ve ÖSYM’nin faaliyet alanına giren konularda hazırladıkları özgün bir tezi jüri önünde başarı ile savunmak kaydıyla yapılacak yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya hazırladıkları tez kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için bir yılı aşmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sınavında başarılı olanlar, ÖSYM Uzmanı olarak atanır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı hâlde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile olumsuz sicil alanlar ÖSYM Uzman Yardımcısı unvanını kaybeder ve öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanırlar.
 (4) ÖSYM Uzmanı ve ÖSYM Uzman Yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile çalışma usûl ve esasları Başkanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sınavlar

 Temel İlkeler
 MADDE 11- (1) Sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, güvenilirlik, gizlilik, tarafsızlık, bilimsellik ilkeleri çerçevesinde ve adaylara fırsat eşitliği sağlayacak biçimde yapılır.
 (2) Sınavlar, adayların bilgi ve yetenek düzeylerine göre sıralanmasını sağlamak amacıyla sıralama sınavları veya adayları belirlenen asgari yetenek ve yeterlilikleri taşıyıp taşımadıklarına göre gruplandıran seviye tespit sınavları biçiminde yapılabilir.
 (3) Sınavlar; kağıt veya elektronik ortamda ve adaylara soruların aynı anda sorulduğu eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi; alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soruların sorulmasına izin verecek şekilde kağıt ya da elektronik ortamda da yapılabilir.
 (4) Bilgisayar ortamında yapılan sınavların kayıtları ile kağıt ortamında yapılan sınavların cevaplarına ait elektronik veriler asgari on yıl süreyle arşivlenerek güvenli bir ortamda saklanır. Sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları, sınav sonuçlarının ilanından üç ay sonra imha edilebilir.
 (5) Sınavlarla ilgili her türlü açıklama ile sınav sonuçlarının adaylara duyurulması Başkanlığın internet sayfasında yapılır. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ edilmiş sayılır.
 (6) Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
 (7) Yükseköğretim ile ilgili sınavlar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.
 (8) Soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve şifrelenmesi, kağıt ortamında veya elektronik ortamda yapılan sınav sorularının güvenliğinin sağlanması hususlarına ve sınav türlerine ilişkin usul ve esaslar ile sınavlarda görev alacakların uyması gereken kurallar yönetmelikle düzenlenir.

 Sınav merkezleri, görevliler, sonuçlara itiraz
 MADDE 12- (1) Sınav hizmetleri; merkez ve taşra teşkilatı ile Yönetim Kurulunca merkeze doğrudan bağlı olarak bir yükseköğretim kurumu bünyesinde oluşturulan sınav merkezi koordinatörlükleri ve gerekli hallerde illerde doğrudan merkeze bağlı oluşturulan il temsilcilikleri vasıtasıyla yerine getirilir. Gerekli durumlarda yurtdışında da temsilcilikler açılabilir ve sınav yapılabilir. Sınav merkezi koordinatörlükleri ve il temsilciliklerinin çalışma usul ve esasları, bu birimlerde görev yapmak üzere personel görevlendirilmesi, görevlendirilecek personelde aranacak özellikler ve bu personelin görevleri, birimlerin teknik altyapılarının oluşturulması, cari ve diğer giderlerinin ödenmesine ve yurtdışında yapılan sınavlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
 (2) Kılavuzların dağıtımı, adaylara verilecek başvuru, şifre edinimi veya değişimi, tercih, itiraz gibi hizmet bedellerinin tespiti, tahsili, harcanması ve bu işlerde görevli personele yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Yönetim Kurulu kararı ile sınav merkezi koordinatörlüklerinde çalışan personele yapılan ödemelerden damga vergisi haricinde herhangi bir kesinti yapılmaz.
 (3) Yükseköğretim kurumları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet veya özel ilk ve orta öğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşlarının sınav yapmaya uygun mekanları, gerektiğinde Başkanlığın sınav hizmetlerinde kullanılabilir.
 (4) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, ihtiyaç duyulması halinde Başkanlığın sınav hizmetlerinde görevlendirilebilir. Bunlara yapılacak ödemeler …. aşmamak üzere Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
 (5) Yurt dışında yapılacak sınav ve benzeri işlerle ilgili hususlar ile gelir ve giderleri imzalanacak sözleşmede yer alır. Gelirlerin toplanması ve harcamaların yapılmasında bu sözleşme hükümleri uygulanır. Sözleşme hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili denetim her yıl Başkanlıkça yapılır.
 (6) Adayların sınav sonuçlarına itirazları, ilgili kılavuzlarda belirtilen süreler içinde doğrudan Başkanlığa yapılır. İtirazlarla ilgili işlemlerin ve saklanan bilgilerin tespit ve tevsikinde Başkanlık kayıtları esas alınır.

 Sınav güvenliği
 MADDE 13- (1) Sınav soruları ile bunları hazırlamakla görevlendirilmiş olan kişilerin kimlikleri gizlidir.  Sorular ve cevapları, yapılan sınav sonuçları ilan edildikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabilir. Başkanlık, gizliliğin sağlanması için gerekli bütün tedbirleri alır ve ilgi tüm kurumlarla işbirliği yapar.
 (2) Soruların hazırlanması da dahil olmak üzere, sınav sürecinin herhangi bir aşamasında görev alanlar, ilgili mevzuat çerçevesinde Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kurallara titizlikle uymakla yükümlüdür.
 (3) Sınavlarda güvenliğin sağlanması amacıyla Başkanlık tarafından görevlendirilen görevliler veya güvenlik görevlileri, bina ve salon girişlerinde güvenlik kontrolü ve adaylarda üst araması yapabilir, adayların yanında bulunan ve kuşku uyandıran her türlü, eşya, belge, araç veya cihazlara incelenmek üzere el koyabilir.
 (3) Sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla, görevlendirilen kamu veya özel güvenlik görevlileri, herhangi bir emir veya karar olmasına bakılmaksızın, adayların ve sınavın yapıldığı binaya girme hakkına sahip olan diğer bütün kişilerin üstünü ve eşyasını teknik cihazlarla, gerektiğinde el ile kontrol etmeye ve aramaya yetkilidir. Görevli olması sebebiyle sınav süresince bu binalara girmek isteyenler, sorulmaksızın kimliklerini ibraz etmekle yükümlüdürler.
 (4) Başkanlığın satın aldığı hizmetlerde çalışan tüm çalışan ve görevliler, Başkanlığın olumlu görüşü alındıktan sonra sınav hizmetlerinde çalıştırılabilir.

 Ceza hükümleri
 MADDE 14- (1) Başkanlık tarafından yapılan sınavlarla ilgili olarak, sınav sorularının hazırlanma sürecinden başlamak üzere, görevlendirilen kişiler, başka bir kamu kurumunda veya özel kuruluşta görevli olup olmadığına bakılmaksızın, bu Kanun hükümlerine göre ifa ettiği görev bakımından, kamu görevlisi sayılır.
 (2) Bu Kanunun gizlilik hükümlerini ihlal eden kişi, Türk Ceza Kanununun 258 inci maddesi hükümlerine göre cezalandırılır.
(3) Bu Kanun hükümlerine göre gizli olan bilgileri, hukuka aykırı olarak elde eden veya elinde bulunduran kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizlilik ihlali suretiyle elde edilmiş olan bilgileri ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(4) Sınav sorularının hazırlanmasına yönelik değerlendirmelerin yapıldığı sırada veya sınav sırasında binaya ses veya görüntü nakleden cihaz sokan veya bulunduran kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(5) Başka bir adayın yerine sınava giren kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kendi yerine bir başkasını sınava girmesine katkı sağlayan kişi de aynı ceza ile cezalandırılır. Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur. 
(6) Sınavda kopya çektirilmesine imkan sağlayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun görevin sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(7) Sınavda kopya çektiği tespit edilen adayın sınavı, Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir. Bu aday, sınavın yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle Başkanlık tarafından yapılan hiçbir sınava aday olarak başvuramaz ve giremez. Sınavı iptal edilen kişinin, iptal kararı verilmeden önce, bu sınavdaki başarısına dayalı olarak bir kamu görevine atanmış veya sair bir hak iktisap etmiş olması halinde, ilgili kurum yetkilileri tarafından görevine derhal son verilir ve kendisine sağlanan hak geri alınır.
(8) Sınav verilerini bilerek gerçeğe aykırı bir şekilde değerlendiren kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yapılan değerlendirme sonucunda tespit edilen sınav sonuçlarını adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde değiştiren kişi, beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suçların işlenmesine iştirak eden aday, Türk Ceza Kanununun iştirake ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.
(9) Gizlilik ihlali suretiyle soruların elde edilmiş olmasından yararlanarak kopya çektiği için kendisiyle ilgili sınavın iptaline karar verilen adayın, soruların kimin tarafından ve ne suretle eline geçtiği hususunda bilgi vermesi halinde, Yönetim Kurulu kararı ile, sınava giriş yasağının süresi kısaltılabileceği gibi yasak tamamen de kaldırılabilir.
 (10) Toplu kopya çekildiği hususunda maddi vakıalara dayalı şüphe sebeplerinin varlığı halinde, yapılan sınav, Yönetim Kurulu kararı ile kısmen veya tamamen iptal edilebilir.
(11) Sınav sorularının gizliliğinin sınav tamamlanmadan önce ihlal edilmiş olduğu ve soruların belirsiz sayıda kişinin eline geçtiği hususunda maddi vakıalara dayalı şüphe sebeplerinin varlığı halinde, yapılan sınav, Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilebilir.
(12) Bu Kanun hükümlerine göre kamu görevlisi sayılan kişiler hakkında, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun usule ilişkin hükümlerine göre, soruşturma izni kararı vermeye Yönetim Kurulu; Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri hakkında ise, Yükseköğretim Genel Kurulu, yetkilidir.

 


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

 Değiştirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler.
 MADDE 15- (1) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayıl Yükseköğretim Kanununun;
 a) 10 uncu maddesinin başlığı, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı, ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
b) 52 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı,” ibaresi metinden çıkarılmıştır.
 c) 65 inci maddesinin (a) fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin kuruluşu, işleyişi, görevleri,” ibaresi metinden çıkarılmıştır.
 (2) 2547 sayılı Kanunda yer alan “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi” ibareleri “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi” olarak değiştirilmiştir.
 (3) 657 sayılı Kanunun;
 a) 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendine “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzman Yardımcıları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ÖSYM Uzman Yardımcıları,” ibaresi ve “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzmanlığına,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ÖSYM Uzmanlığına,” ibaresi,
 b) 152 nci maddesinin “II-Tazminatlar” fıkrasının “A-Özel Hizmet Tazminatı” bendinin (h) alt bendine “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ÖSYM Uzmanları,” ibaresi,
 c) Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün (c) bendine “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ÖSYM Başkanı,” ibaresi, (d) bendine “ Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ ÖSYM Başkan Yardımcısı,” ibaresi, (h) bendine “Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ ÖSYM Uzmanlar,” ibaresi eklenmiştir.
      d) (4) sayılı makam tazminatı cetvelinin 3 üncü sırasına “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı,” ibaresinde sonra gelmek üzere “ ÖSYM Başkanı,” ibaresi eklenmiştir.
      (4) a) Başkanlık kadrolarının tespiti, ihdası, kullanımı ve iptali ile kadrolara ilişkin diğer husular 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü hakkında Kanun Hükmünde Kararname Hükümlerine göre düzenlenir.
      b) Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki  (1) sayılı cetvele  “ ÖSYM Başkanlığı” bölümü olarak eklenmiştir.
 (5) 5018 sayılı Kanunun eki (II) sayılı cetvelin “B) Özel Bütçeli Diğer İdareler” bölümünde yer alan “2- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi” ibaresi “2- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı” olarak değiştirilmiştir.
 (6) 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı,” ibaresi eklenmiştir.
 (7) Mevzuatta Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine yapılan atıflar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına yapılmış sayılır.
 (8) Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine tahsis edilmiş veya kullanımında bulunan mevcut taşınır mal ve taşınmazlar ile her türlü hak ve yükümlülükler başkaca bir işleme gerek kalmaksızın Başkanlığa devredilir. Tapuda hazine veya Yükseköğretim Kurulu adına kayıtlı olup Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince fiilen kullanılan taşınmazlar ise tapuda Başkanlık tüzel kişiliği adına başka bir işleme gerek kalmaksızın tescil edilir. Bu kanunla öngörülen geçiş, devir, temlik ve intikal işlemleriyle ilgili düzenlenecek protokoller her türlü vergi, resim, harç, ücret ve fondan müstesnadır.
 (9)  Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte 190 sayılı Genel Kadro ve Usülu hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvelinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi adına tahsis edilen kadrolardan dolu olanlar, aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvelinde Yükseköğretim Kuruluna tahsis edilen kadrolara eklenmiştir. Bu şekilde Yükseköğretim Kuruluna aktarılan kadrolarda görev yapan personel üç aylık sürelerle Başkanlığın ilgili birimlerinde görevlendirilebilir. Bu kadrolardan herhangi bir nedenle boşalanlar, başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilir.
 (10) Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte kamu kurum ve kuruluşlarının mesleğe yarışma sınavı ile giren ve uzmanlığa atanan personel ile üniversitelerde görev yapan öğretim elemanları arasından, bu kanunda ÖSYM uzmanı olabilmek için öngörülen yabancı dil şartını taşıyanlar Başkanlıktaki toplam ÖSYM uzmanı ve ÖSYM uzman yardımcısı kadrolarının üçtebirini geçmemek üzere atama yapılabilir.
 (11) 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 22. maddesindeki sınırlamalara tabi olmaksızın Başkanlık kadrolarına atama yapılabilir; satınalma ve kiralama yapılabilir.

 Yürürlük 
 MADDE - (16) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 Yürütme
 MADDE - (17) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.



Bu haber 2,355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,146 µs