En Sıcak Konular

Fabrikalardaki tehlikeye karşı sanayiciden destek paketi çağrısı

25 Mart 2019 08:23 tsi
Fabrikalardaki tehlikeye karşı sanayiciden destek paketi çağrısı Fabrikalarda yaşanacak faciaların önüne geçmek için yürürlüğe giren SEVESO III Direktifleri için sanayici destek paketi bekliyor.

Fabrikalardaki tehlikeye karşı sanayiciden destek paketi çağrısı

DÜNYA 

Fabrikalarda yaşanacak faciaların önüne geçmek için yürürlüğe giren SEVESO III Direktifleri için sanayici destek paketi bekliyor. Maliyeti 1.5 milyon lira artıracak önlemler için sanayici ortak akılla 9-10 Nisan’da Bilişim Vadisi’nde bir araya gelecek.

Son dönemde sıkça gündeme gelen fabrika yangınları, güvenlik alanında alınan tedbirleri de gündeme getirdi. Kazaların kontrolü amacıyla 2010 yılında yayımlanan ve 2013 yılında revize edilen Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik, bu ay bir kez daha SEVESO III Direktiflerine göre güncellendi. Ancak güncelleme sanayiciye teknik bilgi ve sensörler gibi donanım gereksinimleri nedeniyle 1.5 milyon lira düzeyinde bir ek maliyet getiriyor. Uluslararası arenada rekabet eden sanayici, bu maliyet için devletten destek paketi bekliyor. Paketin AB fonlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi ve çeşitli sanayi destekleri ile formüle edilmesi bekleniyor.

Proses Emniyeti Sempozyumu bu yıl ikinci kez 9-10 Nisan tarihlerinde Bilişim Vadisi’nde düzenlenecek. Sempozyumla ilgili bir toplantı düzenleyen Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Proses Emniyeti Sempozyumu Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı ve DYO İnşaat Boyaları Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan, yönetmelikle ilgili bilgiler verdi. 
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin en küçük yüz ölçümlerinden birine sahip olan kentin imalat sanayinin yüzde 13’ünü tek başına karşıladığının altını çizdi. Zeytinoğlu, “14 OSB’miz, 4 teknoparkımız ve 2 serbest bölgemiz var. 307’si yabancı sermayeli olmak üzere 2 bin 800 sanayi tesisi kentimizde faaliyet gösteriyor. Türkiye’de otomotiv sanayinin yüzde 35.84’ünü kimya sektörünün yüzde 27’sini metal sektörünün yüzde 19’unu biz karşılıyoruz. Bu yüzden hem kaza risklerine karşı hem de çevreye karşı duyarlı olmamız gerektiğinin farkındayız. Sosyal sorumluluk bilinciyle Proses Emniyeti Sempozyumu’nu gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

800’e yakın sanayi firmasının acil desteğe ihtiyacı var
Proses Emniyeti Sempozyumu’nun Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan da sektörün büyüklerinin SEVESO kapsamında yatırımlara başladığını ancak KOBİ düzeyindeki firmaların hem bilgiye olduğunu hem desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Şerefhan, “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Yönetmeliği’nde Mart ayında gelen değişiklik AB’de uygulanan SEVESO Direktifleri doğrultusunda gerçekleşti. Bu değişimle birlikte tesisin büyüklüğü ve bu güne kadar aldığı güvenlik tedbirlerine göre değişiklik gösterse de şirketleri 1.5 milyon TL düzeyinde bir yatırım bekliyor. Bu yatırım hem kaza riskini azaltmak hem de kazaların insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek için şart. Sanayicinin buna uyabilmesi için insan gücü ve kaynak gerek. Değişikliklere uyum göstermeyen firmaları, uyarıdan, para cezasına ve hatta üretimi durdurmaya kadar ağır cezalar bekliyor. Sanayiciler olarak bu sınavı başarı ile geçeceğimize inanıyoruz ama büyük yatırımlar için desteğe ihtiyacımız var. Türkiye’de bu süreçten ilk etapta etkilenecek 383 üst seviye, 390 alt seviye şirket var. Bu şirketlere teşvik desteğinde öncelik tanınmasını bekliyoruz.”

Öte yandan Proses Emniyeti Sempozyumu’nun ana gündemlerinden birisi patlamalarla gündeme gelen basınçlı ekipmanlar olacak. Sempozyumda proses emniyetinde dijital dönüşümün önemi de tartışılacak. 2 bin katılımcının beklendiği sempozyuma katılım ücretsiz olacak.

SEVESO nedir?
Seveso İtalya’da bir kasabasının ismi. Seveso’da 1976 yılında yaşanan ve Avrupa’da büyük bir travmaya neden olan endüstriyel kazanın ardından AB benzer kazaların önlenmesi için SEVESO Direktiflerini kabul etti. Bu direktiflere göre; şirketler güvenlik raporlarını ve büyük kaza önleme politika belgelerini hazırlıyor. Büyük kaza senaryoları oluşturuluyor ve acil durum planları yapılıyor. Bu süreçlere uymayan firmaları, uyarıdan para cezasına ve hatta üretimi durdurmaya kadar ağır cezalar bekliyor.


Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,883 µs