En Sıcak Konular

Piyasada dengelenme arayışı sürüyor

2 Nisan 2019 08:21 tsi
Piyasada dengelenme arayışı sürüyor Seçim sonrası haftanın ilk işlem gününde piyasalar çift yönlü dalgalanırken yeni denge arayışları devam ediyor.

Piyasada dengelenme arayışı sürüyor

DÜNYA 

Seçim sonrası haftanın ilk işlem gününde piyasalar çift yönlü dalgalanırken yeni denge arayışları devam ediyor.

Seçim sonrası haftanın ilk işlem gününde piyasalar çift yönlü dalgalanırken yeni denge arayışları devam ediyor. Dün 23 haftadır kesintisiz biriktiren yerli yatırımcının döviz piyasasında satışa geçtiği ifade edildi. Cuma akşamı 5.64 seviyelerinden kapanan, dün sabah 5.70’e kadar yükselen dolar/TL vatandaşın yeniden satışa geçmesi ile her iki seviyenin de altına inerek 5.52 TL düzeyinde seyretti. Piyasa oyuncuları İstanbul’da seçim sonucunun hala belli olmamasının yeni bir belirsizlik olgusu taşıdığına işaret ederek “Piyasalara normalleşme, yatırımcı güveninin artması ile gelecek” yorumunu yaptılar.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekonomist Murat Sağman da “Türkiye ekonomisinın kısa vadeli hamleler yerine uzun vadeli yapısal önlemlere odaklanması gerekiyor. Piyasa erken seçim ihtimalinin de elenmesinin ardından artık ‘nasıl bir büyüme hikayesi’ yazılacağını dikkatle takip edecek” yorumunu yaptı. Sağman, Türkiye ekonomisinde büyümenin yeniden belli bir dengeye oturmasının zaman alacağını kaydederek kurda 5.45-5.50 TL aralığında destek oluştuğunu kaydetti.

Bir başka bankacı ise 8 Nisan’da açıklanacağı ilan edilen yeni reform paketinde uzun zamandan beri beklenen adımların yer alması halinde ‘kırılgan TL’ye’ önemli bir destek gelmiş olacağını söyledi.

Küresel sermayeyi çekmek gerek

İş Yatırım Araştırma Direktörü ve DÜNYA Gazetesi yazarı Serhat Gürleyen tarafından hazırlanan yerel seçim sonrası ilk değerlendirme başlığı ile dün yayımlanan raporda, “Küresel risk iştahının güçlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde serbest piyasa ekonomisine bağlı, reform ağırlıklı politikalar izleyeceği sinyalini vermesi Türkiye piyasalarında pozitif bir görünüme işaret ediyor” denildi.

4.5 yıllık dönemin reformların yapılması için büyük fırsat verdiğinin kaydedildiği raporda şu ifadelere yer verildi:

“Borsa İstanbul’un gelişmekte olan piyasalara göre yüzde 50’yi geçen ıskontosunda kalıcı bir düşüş sağlanması ve değerlemelerin normalleşmesi için seçim sarmalından çıkılması gerekli ama yeterli değil. Kalıcı bir iyileşme sağlanması için yeni dönemde doğru ekonomi politikaların uygulanacağı konusunda piyasaların güveninin yeniden kazanılması gerekiyor. Küresel sermayenin daha seçici olacağı yeni dönemde Türkiye’nin ekonomide yumuşak inişle borçlarını intizamlı bir şekilde azaltabilmesi için küresel sermayenin güveninin doğru ekonomi politikalarla yeniden tesis edilmesi gerekiyor. 8 Nisan haftasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanacak reform programı yeni dönemde izlenecek politikalara yönelik ilk sinyalleri verecek.”

Üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkı kuru incirde

TÜİK’in mart ayı enflasyon rakamlarını açıklaması beklenirken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkı gelişmelerini değerlendirdi. Bayraktar, mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 299,78 ile kuru incirde oluştuğuna dikkati çekti. Bayraktar, martta markette en fazla fiyat artışının yüzde 67,73 ile sivri biberde gerçekleştiğini, bunu yüzde 15.32 ile pırasa ve yüzde 12.77 ile domatesin izlediğini bildirdi. Bayraktar, yazılı açıklamasında, üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 50,23 ile sivri biberde, yüzde 46,31 ile domates ve yüzde 42,86 ile havuç ve portakalda gerçekleştiğine işaret etti. Bayraktar, salatalıkta yüzde 43,47, yeşil soğanda yüzde 33,33 ve kabakta yüzde 28,26 fiyat düşüşü gözlendiğini kaydetti.

İstanbul’da perakende fiyatlar martta yüzde 0.75 arttı

İstanbul’da perakende fiyatlar Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 0.75 artarken, giyim harcamalarında yüzde 2.84, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 1.15, gıda harcamalarında yüzde 0.92 artış gösterdi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı verilere göre martta toptan fiyatlar ise bir önceki aya göre yüzde 0.71 arttı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi Mart ayı itibariyle yıllık ortalama yüzde 15.9, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalamada yüzde 21.04 artış gösterdi. Perakende fiyatlar martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.74, toptan fiyatlar ise yüzde 23.36 arttı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), geçen hafta, Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 0.73 gerilediğini duyurdu. 



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,981 µs