En Sıcak Konular

Demir cevherini kasırga vurdu

4 Nisan 2019 07:40 tsi
Demir cevherini kasırga vurdu Kasırga ve güvenlik endişeleri çeliğin hammaddesi demir cevherinin fiyatını yükseltiyor. Analistlere göre kısa vadede fiyat artışı sürebilir.

Demir cevherini kasırga vurdu!

DÜNYA 

Kasırga ve güvenlik endişeleri çeliğin hammaddesi demir cevherinin fiyatını yükseltiyor. Analistlere göre kısa vadede fiyat artışı sürebilir.

Çeliğin hammaddesi demir cevherinin fiyatı dünyanın iki büyük üretici ülkesinden gelen kötü haberler nedeniyle yükselmeye devam ediyor. Batı Avustralya’yı vuran Veronica kasırgası ve Brezilya’da demir cevheri üretiminde güvenlik kaygılarının yeniden gündeme gelmesi fiyatları yukarı itiyor.

Çin’de demir cevheri vadeli işlemleri dün ilk kez 100 dolar/ton seviyesini geçti. Artışı dünyanın en büyük demir cevheri satıcılarının tedarik arzına ilişken endişesi ve çelik imalathanelerinden gelen taleple desteklendi. Dalian Emtia Borsası’nda Mayıs vadeli demir cevheri düne göre yüzde 4,4 artarak 684,5 yuan/tondan (101,8 dolar) işlem gördü. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda inşaat çeliği yüzde 1,9 artarak 3.596 yuan/tondan işlem gördü. Yüksek kaliteli demir cevheri %62 Fe CFR Vadeli İşlemlerinde ise fiyatlar dün bir ara 90 doları gördü.

5-6 dolar daha artabilir

Analistler demir cevheri fiyatlarının artması için hala alan olduğunu, mevcut seviyesinden 5 ya da 6 dolar daha artabileceğini belirtiyor. Nitekim Amerirkan finans kuruluşu Goldman Sachs, fiyat beklentilerini bu yıl ikinci kez yükseltti. Goldman, Brezilya’da daha önce yaşanan sondaj barajı felaketi nedeniyle Vale’deki üretim kaybına işaret ederek demir cevheri fiyat tahminlerini revize etti. Yatırım bankası üç ay içinde fiyatların daha önceki 80 dolar tahmini yerine ortalama 85 doları görebileceğini belirtriken, altı ay içinde ton başına 75 $ olan tahminlere kıyasla demir cevherinin ton başına ortalama 80 $ ‘a ulaşmasını bekliyor. Ayrıca, 12 aylık tahmin ton başına 65 dolardan ton başına 70 dolara yükseltildi. BHP Group, Batı Avustralya’yı vuran Veronica kasırgasının demir cevheri üretimlerine 6-8 milyon ton etki yaptığını açıklamıştıb Şirket, 2019 mali yılı üretim ve maliyet hedeflerini ise kasırga nedeniyle gözden geçireceklerini bildirmişti. BHP 2018’de 275 milyon ton demir cevheri üretmişti. Şirket bu yıl için 273-283 milyon ton hedef koymuştu.

Avustralya’nın en büyük üreticilerinden Rio Tinto da, 2018’deki üretiminin yüzde 4’üne denk gelen 14 milyon tonluk kayba uğrabileceği uyarısında bulundu. Avustralya’nın demir cevheri sevkıyatı mart ayında kasırganın etkisiyle 3 yılın en düşük seviyesi olan 57.5 milyon tona indi.


Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,063 µs