En Sıcak Konular

AB ile ‘diyalog’u odalar kurdu

4 Nisan 2019 07:41 tsi
AB ile ‘diyalog’u odalar kurdu Türkiye’den 30 oda ve borsa, 12 AB ülkesinden 28 oda ile güç birliğine gitti. Projelerde KOBİ hastanesi kurmak ve kadın girişimcilere destek de yer alıyor.

AB ile ‘diyalog’u odalar kurdu

DÜNYA 

Türkiye’den 30 oda ve borsa, 12 AB ülkesinden 28 oda ile güç birliğine gitti. Projelerde KOBİ hastanesi kurmak ve kadın girişimcilere destek de yer alıyor.

Ticaret savaşları dünya gündemini meşgul ederken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalar Avrupa ülkeleri ile güçlerini birleştiriyor. Türkiye’den 30 oda ve borsa Avrupa’nın 19 ülkesindeki 28 oda ile işbirliğine gitti. Proje kapsamında İstanbul Ticaret Odası, Paris Ticaret Odası ile KOBİ’lere dijital transformasyon sağlayacak. Giresun, İtalya ile fındığa katma değer sağlayacak. İzmir Ticaret Borsası, Yunan ve İspanyol meslektaşlarıyla, kadın girişimcileri destekleyecek. Eskişehir ve Sivas, Fransa ve İspanya odalarıyla, kümelenmeleri artıracak. Afyonkarahisar ve Bingöl KOBİ Hastanesi kuracak. Kocaeli enerji verimliliği için firmalara koçluk yapacak. Türkiye- AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi Oda Eşleştirme Projeleri Lansman Toplantısı’na katılan TOBB Başkanı, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, projeyi Türkiye-AB bütünleşmesinin gerçek aktörlerini yakınlaştırması açısından çok önemli gördüklerini vurguladı.

TOBB Başkanı ve Eurochambers Başkan Vekili Rifat Hisarcıklıoğlu, “Oda ve Borsaların ana görevi, şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştırmak, işlerinde destek sağlamaktır. Sürekli değişen yerel ve küresel iş yapma ortamında, firmalara kılavuzluk yapmaktır. Oda ve borsalar, girişimcilerin hak, hukuk ve menfaatlerini yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde takip ederler. Ayrıca, yerel kalkınma faaliyetlerine, güçlü bir kanaat önderi olarak, katkı sağlar. Hatta çoğu zaman liderlik yaparlar. Kısaca, Oda ve Borsalar, iş dünyasına dönük görevleri yanında, yerel kalkınma gibi, birçok sosyal alanda da faaliyet gösterirler” diye konuştu.

Oda ve borsaların bu görevlerini en sağlıklı şekilde yerine getirilebilmesinin de, hizmet kapasitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, Oda ve Borsa camiası olarak, üyelerine daha iyi hizmet etmek, üyelerini daha etkili temsil etmek ve bulundukları çevreye daha duyarlı olmak zorunda bulunduklarından söz etti. Hisarcıklıoğlu, hizmet kapasitelerini ve yelpazesini geliştirmek, hizmet standardını sürekli iyileştirerek, üyelerine daha yakın olmaları gerektiğini anlatırken, bunları yapabildikleri sürece, ülkeye, üyelere ve oda-borsa camiasına, daha iyi hizmet edebileceklerini kaydetti.

‘Türkiye ve AB’nin gerçek aktörleri yakınlaşacak’

Oda ve borsaları, firmalar için hizmet üssü haline getirmeye çalıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu süreçte AB bize yaklaşık 16.5 milyon euro destek sağladı. Avrupa’nın en büyük iş örgütü olan, Eurochambres da kendi bilgi ve deneyimi yanında, AB üyesi ülkelerden önde gelen oda sistemlerinin deneyimini de, ülkemize taşımamıza yardım etti. Biz, 2001 yılında Oda Geliştirme Projeleriyle bu sürece başlamıştık. Daha sonra, Türkiye-AB Oda Forumu ve şimdi de Türkiye-AB İş Diyalogu adıyla uyguladığımız projelerle oda ve borsalarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Doğusundan, batısına, ülkemizin tamamında, AB vizyonunu göstermiş oluyoruz. Türkiye ile AB arasındaki en etkili ve giderek daha da güçlenen bu diyalog platformu, oda ve borsalarımızın liderliğinde, iş dünyası tarafından yürütülmektedir. Daha çok diyaloga ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. O nedenle, bu projemizi Türkiye-AB bütünleşmesinin gerçek aktörlerini yakınlaştıracak çok önemli bir proje olarak görüyoruz.”

Hisarcıklıoğlu, bu proje için AB’den, 2.5 milyon euro hibe destek sağladıklarını söyledi. Projelerden örnek veren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “İstanbul Ticaret Odamız, Paris Ticaret Odasıyla birlikte, KOBİ’lerde dijital transformasyonunu hedefliyor. Giresun Ticaret Borsamız ve Ticaret Sanayi Odamız (TSO), İtalya’da Torino Ticaret Odasıyla birlikte, fındıkta katma değeri nasıl artırabiliriz üzerine çalışacak. İzmir Ticaret Borsamız, Yunan ve İspanyol meslektaşlarıyla, ülkemizde kadın girişimcileri destekleyecek. Eskişehir Sanayi Odamız ve Sivas TSO’muz, Fransa ve İspanya odalarıyla, kümelenmeleri artırmak ve bunları uluslararası networka dahil etmek istiyor. Afyonkarahisar TSO’muz, Ticaret Borsamız ve Bingöl TSO’muz, KOBİ’lere mentörlük hizmeti sunacak KOBİ Hastanesi projesini hazırladı. Kocaeli Sanayi Odamız, enerji verimliliği için firmalara koçluk hizmeti verilmesini sağlıyor. Aslında her bir proje güzel bir emek ve vizyon eseri. Ben, hem müracaat eden, hem de eşleştirilmeye hak kazanan, tüm Oda ve Borsalarımla iftihar ediyorum. Kendilerine ve AB üyesi ülkelerden müracaat eden tüm oda ve borsalarımıza teşekkür ediyorum. Sağladığı mali destek için AB’ne, projenin geliştirilmesi sürecinde emeği geçen, AB Türkiye Delegasyonuna, Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığına, Eurochambres’a ve TOBB ekibime teşekkür ediyorum.”

Çerkezköy’e özel tebrik

Projelerin kent çeşitliliğine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Doğu’dan: Mardin, Kars, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Bingöl, Ardahan; Karadeniz’den: Samsun, Giresun, Trabzon, Artvin; Batı’dan: Edirne, İstanbul, Kocaeli, Düzce, Bursa; Ege’den: İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya; Anadolu’dan: Ankara, Konya, Eskişehir, Aksaray, Sivas, Afyonkarahisar var. Bu illerdeki odalarımız ve borsalarımız, ortak bir şekilde proje yaptılar, birlikte çalıştılar ve kazandılar. Ve bir de, ayrı bir tebriki hak eden, bu başarıyı yakalayan bir ilçemiz var: Çerkezköy” açıklamalarını yaptı.

Kaymakcı: Katılan tüm odalar ‘Avrupalı’

Toplantıda bir konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise bu faaliyetlerinden dolayı TOBB’u ve Eurochambres’i kutlarken, Edirne’den Hakkari’ye kadar bütün odaların aslında Avrupa Odaları olduğunu söyledi. Kaymakçı katılımcılarla birlikte AB konusunda interaktif bir anket de gerçekleştirdi.

Vinals: Türkiye’deki yabancıların üçte ikisi AB’den

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munera Vinals konuşmasında projelerin Türkiye AB arasındaki ekonomik entegrasyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynayacağına vurgu yaptı. Vinals, Türkiye’nin ihracat pazarına işaret ederken, AB’nin Türkiye için en önemli pazar olduğunu hatırlattı. Türkiye’deki yabancı yatırımların üçte ikisinin AB’den geldiğini anımsatan Vinals, projelerin AB konusunda bilinmeyenlerin öğrenilmesi, ortaklıkların geliştirilmesi ve sivil toplumun çalışmaları açısından değerli olduğunu kaydetti.


Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,541 µs