En Sıcak Konular

IMF'den 'gümrük vergisi' uyarısı

4 Nisan 2019 07:49 tsi
IMF'den 'gümrük vergisi' uyarısı IMF, gümrük tarifelerinin artırılmasının küresel ekonomik bozulmasına neden olabileceğini duyurdu.

IMF'den 'gümrük vergisi' uyarısı

DÜNYA 

IMF, gümrük tarifelerinin artırılmasının küresel ekonomik bozulmasına neden olabileceğini duyurdu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkelerin gümrük vergilerinin artırılması yönündeki politikalarının küresel ekonominin bozulmasına neden olabileceğini duyurdu.

IMF-Dünya Bankası ortak toplantıları öncesinde hazırlanan "IMF Dünya Ekonomik Görünüm" raporunun analitik bölümleri yayımlandı.

Raporda, karşılıklı ticaret dengelerinin son yirmi yıllık dönemde büyük oranda makro ekonomik gelişmeler ve arz-talep ilişkisi doğrultusunda şekillendiği belirtilerek, karşılıklı ticaret dengesinin oluşmasında demografinin, ekonomik ve kurumsal ekonomi politikalarının, mali politikanın, kredi döngüsünün ve bazı durumlarda ise kur politikalarının ve yerel tedarik pozisyonun etkili olduğu belirtildi.

IMF raporunda, "Karşılıklı ticarete uygulanan gümrük tarifleri, karşılıklı ticaret dengelerinin oluşumunda oldukça küçük bir rol oynamaktadır. Öte yandan, uygulanan gümrük tarifelerinin seviyesi karşılıklı ticaret maliyetlerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu yüzden, gümrük tarifelerinin uzun vadede üretim, verimlilik ve istihdam üzerinde önemli etkisi var. Gümrük vergilerinin azaltılması, istihdamın uluslararası bazda paylaşılmasını, küresel değer zincirinin oluşmasını, rekabetin artırılmasını ve verimliliğin yükseltilmesini sağlıyor." ifadelerine yer verildi.

Karşılıklı ticarette gümrük vergilerinin artırılmasının ise ekonomiler üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği belirtilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"Ticaret savaşları ile gümrük tarifelerinin artırılmasının olumsuz yansımaları olabilir. Karşılıklı gümrük vergilerinin artırılması sadece bundan doğrudan etkilenen ülkelerde üretim çıktısına ve istihdama zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda bu gelişmelere seyirci kalan ekonomilerdeki değer zincirini de etkileyecektir. Bazı ülkeler ticaret yollarındaki sapmadan yararlanırken, yükselen gümrük vergileri küresel ekonomini bozulmasına neden olacaktır."

Raporda, ayrıca ticareti yapılan ürünlerin fiyatlarının, özellikle makinelerin fiyatlarının, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde son 30 yıldır azaldığı vurgulanarak, "Bu dikkate değer fiyat düşüşü, üretim verimliliğini ve ticaret entegrasyonu artırıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Öte yandan, eldeki verilerin gelişen piyasaların gelişmiş ekonomilere kıyasla makine ve alet ücretlerinde 2011 yılı itibariyle daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldığı belirtilen raporda, bunun gelişmekte olan ülkelerin daha düşük verimlilik seviyesine sahip olmasına ve ticaret maliyetlerinin artmasına neden olduğu kaydedildi.


Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,489 µs