En Sıcak Konular

Kredide büyümenin motoru 'ticari' oldu

8 Nisan 2019 08:28 tsi
Kredide büyümenin motoru 'ticari' oldu 2019'un ilk çeyreğinde 121 milyar lira artan kredilerde aslan payını ticari krediler aldı. Toplam kredi stoku içinde 'ticari' payı yüzde 80'e yükseldi.

Kredide büyümenin motoru 'ticari' oldu

DÜNYA 

2019'un ilk çeyreğinde 121 milyar lira artan kredilerde aslan payını ticari krediler aldı. Toplam kredi stoku içinde 'ticari' payı yüzde 80'e yükseldi. 

Türk bankacılık sektöründe kredilerde geçen yılın son 3 ayında yaşanan küçülme bu yılın ilk 3 ayında yerini büyümeye bıraktı. Bankacılık sektöründe krediler söz konusu dönemde nominal olarak 121 milyar TL arttı. Bu büyümenin neredeyse tamamına yakını olan 118 milyar TL'si ticari kredilerden geldi. 2.5 trilyon lirayı geçen kredi stokunun dağılımına bakıldığında nisan itibariyle ticari kredilerin payı yüzde 80'e yükseldi.

Sektörün ilk 3 aylık bilançosunu DÜNYA'ya değerlendiren Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın "Hem güneşli, hem yağmurlu havalarda şemsiyeyi açık tuttuk, hatta şemsiyeyi büyüttük" açıklamasını yaptı. Kredilerin 121 milyar TL artış gösterdiği bu dönemde Türk bankacılık sektöründe 3 aylık mevduat artışı ise uzun yıllardan sonra ilk defa kredi artışını geçti. Mevduatta artış 161 milyar TL oldu.

Türk bankacılık sektörünün ilk 3 aylık temel bilanço kalemleri netleşti. Sektörde şubatta kendini hissettiren kredi büyümesi mart ayında da devam etti. 29 Mart 2019 itibariyle toplam kredi hacmi yüzde 5 büyümeyle 2 trilyon 514 milyar TL oldu. Aynı tarihte ticari kredi hacmi yüzde 6 büyüme ile 2 trilyon 9 milyar TL'ye çıktı. Bireysel kredilerdeki büyüme ise sadece yüzde 1 artışla 505 milyar TL'ydi. Bankacılık sistemindeki mevduat ise yüzde 8 büyüme ile 2 trilyon 205 milyar TL'ye çıkarken mevduat dışı kaynaklar yüzde 9 büyüdü ve 1 trilyon 164 milyar TL oldu. 3 aylık dönemde nominal bazda bakıldığında kredilerdeki büyüme 121 milyar TL oldu ve bu büyümenin 118 milyar TL'si ticari kredilerdeki artıştan kaynaklandı. Kurdan arındırılarak bakıldığında da kredi artışı 69 milyar TL, ticari kredi büyümesi 66 milyar TL oldu.

"En kötü geride kaldı"

Görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, ilk çeyrek rakamlarını değerlendirirken önce gelinen noktayı şu sözlerle değerlendirdi: "Ağustos 2018'de para ve sermaye piyasalarında yaşanan ani ve hızlı hareketlilik ekonomik faaliyeti önemli ölçüde etkiledi. Risklerin yüksek kaldığı, öngörülebilirliğin azaldığı bu dönemde Türkiye ekonomisi son çeyrekte küçüldü. 2018 yılının Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomik Programla; para ve sermaye piyasalarında fiyat dalgalanmalarını sakinleştirmek, beklentileri iyileştirmek ve öngörülebilirliği artırılması hedeflendi. Orta ve uzun dönemli hedefler arasında öncelikli konu ekonomik faaliyetin toparlanması, büyümenin sürdürülmesi ve istihdamın artırılması oldu.

Geçen yıl sonuna doğru, döviz kurlarında istikrar sağlandı, faiz oranları geriledi, enflasyon beklentileri iyileşti ve öngörülebilirlik arttı. Bu arada, ekonomik faaliyetin ve büyümenin desteklenmesine yönelik önlemler 2019 yılının ilk çeyreğinde de alınmaya devam etti. Sektörel bazda vergi oranları düşürüldü, istihdamı destekleyen teşvikler getirildi, kamunun reel sektöre olan borçlarının bir bölümü ödendi, kamuya olan borçların ödenmesinde esneklikler sağlandı, KOBİ'lere yönelik özel destek programları açıklandı ve Hazine destekli krediler kullandırıldı."

TOBB - TBB işbirliğinde Anadolu'da yapılan toplantılarda önceliklerin belirlenerek, sektörel ve yöresel taleplere uygun çözümler getirildiğine işaret eden Hüseyin Aydın, "Bankacılık sektörü, nakit akışlarındaki bozulma nedeniyle borçlarını ödemekte zorlanan iyi niyetli müşterilerin borçlarında yapılandırma imkanları yoluyla ödeme kolaylıkları sağladı. Hükümet ve sektörlerin yakın koordinasyon, iletişim ve yapıcı işbirliği sayesinde ilk çeyrekten itibaren en kötü geride kaldı, hissedilir bir toparlanma başladı. Sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler ekonomik faaliyete ilişkin daha olumlu bir tabloyu ortaya koyuyor. Kredilerin seyri de bu yöndeki değerlendirmeleri destekliyor. Nitekim, 2018 yılının son çeyreğinde kredilerde hızlı bir gerilemenin ardından, bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir artış oldu. Benzer şekilde, mevduat ve mevduat dışı kaynaklarda gerçekleşen daralmanın ardından ilk çeyrekte dikkati çeken artışlar gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

"Şemsiyeyi kapatmadık, büyüttük"

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, kamu, reel sektör ve bankaların bu dönemde gücünü, tecrübesini ve kaynaklarını ortaya koyup zoru başarmak için kararlı bir çaba sarf ettiğinin de altını çizdi. "Aynı gemide" olmanın sorumluluğu ve bilinciyle hareket ettiklerini belirten Aydın, "Piyasa mekanizması ve liberal uygulamalar içinde kalarak, gelişmiş ülkelerde de yapıldığı gibi olağanüstü dönemlerde alınması gereken ezber bozan önlemleri aldık, uyguladık" dedi ve ekledi: "Hem güneşli hem yağmurlu havalarda şemsiyeyi açık tuttuk, hatta şemsiyeyi büyüttük." Aydın, bu dönemde genel olarak reel sektörün de toparlanmaya destek verdiğini vurguladı.

Aydın, "Bankacılık sektörü normal dönemlerde olduğu gibi zor dönemlerde de ülkemizin ve ekonominin çıkarları neyi gerekli kılıyorsa onu yapmıştır, yapmaya da devam edecek. Çok daha sağlıklı ve güçlü bir Türkiye ekonomisini inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz. 2019 yılının ilk çeyreğindeki rakamlar da bunu doğruluyor. Krediler ile mevduat arasındaki fark kapanmaya başladı. Krediler 2.5 trilyon TL, mevduat ise 2.2 trilyon TL oldu. Ekonomik faaliyetin toparlanması sorunlu kredilerin sınırlı düzeyde kalmasına da olumlu katkı sağladı. Tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı 2019 yılının ilk çeyreğinde daha yavaş artmış ve makul bir düzeyde kaldı" değerlendirmesini yaptı. 



Bu haber 1,052 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,263 µs