En Sıcak Konular

Ekonomiyle birlikte havayolu yük taşımacılığı da yavaşladı

9 Nisan 2019 08:20 tsi
Ekonomiyle birlikte havayolu yük taşımacılığı da yavaşladı İç piyasadaki daralmanın etkileri, havayolu taşımacılığına yansıdı.

Ekonomiyle birlikte havayolu yük taşımacılığı da yavaşladı

DÜNYA 

İç piyasadaki daralmanın etkileri, havayolu taşımacılığına yansıdı. Yılın ilk üç ayında hem yolcu hem de yük taşımacılığı azaldı. Buna karşılık yurtdışı yük taşımacılığında ilk üç ayda yüzde 8.9 oranında artış görüldü.

Ekonomideki yavaşlama, havayoluyla taşınan yük miktarına da yansıdı. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) verilerine göre yılın ilk çeyreğinde iç hatlardaki havayoluyla taşınan yük miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 oranında azaldı. Buna karşılık yurtdışına taşınan yük miktarı yüzde 8.9 oranında arttı. Yük taşımacılığındaki düşüşün bir kısmı yolcu sayısındaki azalmadan kaynaklandı. Türkiye iç hat yolcu sayısı ilk çeyrekte yine aynı döneme göre yüzde 10.8 oranında geriledi. Yurtdışı yolcu taşımacılığı ise yüzde 7.4 oranında arttı.

DHMİ verilerine göre kapanan Atatürk Havalimanı yılın ilk çeyreğinde de Türkiye’nin hava trafiğini ve yük taşımacılığını sırtladı. Atatürk havalimanında gerçekleşen uçak trafiği ocak-mart döneminde 107 bin 72 oldu. Toplam trafik bir önceki yıla göre yüzde 2 azaldı. İç hat trafiği yüzde 12 azalırken, dış hat trafiği yüzde 2 arttı. Yine Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu trafiği de bir önceki yıla göre yüzde 2 azalarak 15 milyon 200 bin 502 kişi oldu. İç hat yolcu trafiğinde yüzde 13 azalma, dış hat yolcu trafiğinde yüzde 2 artış gözlendi. Ocak-mart dönemi İstanbul Havalimanı yük trafiği de bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 568 bin 617 ton oldu. İç hat yük trafiği yüzde 16 azalırken, dış hat trafiği yüzde 6 arttı.

Bu arada son dönemde hızlı büyümesini sürdüren İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı, uçak ve yolcu sayısında dış hatlarda pozitif büyümesini sürdürürken, iç hatlardaki düşüşü de Atatürk Havalimanı’nın gerisinde kaldı. Sabiha Gökçen’den yük taşımacılığı hem iç hem de dış hatlarda arttı.

Türkiye geneline bakıldığında ise dış hat yük trafiği ocak-mart döneminde yüzde 8.9 arttı. İç hat yük trafiği de aynı dönemde yüzde 8.1 oranında düştü. Ekonomideki yavaşlamanın etkisi iç hat yük trafiğinde gözlenmiş oldu. Büyümenin devam ettiği önceki yıllarda Türkiye hava limanlarında yük taşımacılığında düzenli yükseliş gerçekleşmişti. Türkiye havalimanlarından taşınan yük ocak-mart döneminde 815 bin 921 ton oldu. Dış hatlardaki yük trafiği 625 bin 317 ton ile ilk çeyreği kapattı.

 



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,307 µs