En Sıcak Konular

Ufukta daha komplike sigortacılık ürünleri var

10 Nisan 2019 08:26 tsi
Ufukta daha komplike sigortacılık ürünleri var Gelişen teknoloji riskleri ve risk algısını da değiştirdi.

Ufukta daha komplike sigortacılık ürünleri var

DÜNYA 

Gelişen teknoloji riskleri ve risk algısını da değiştirdi. Siber riskler üretimi de tehdit eder noktaya gelirken Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay, şirketlere bu tip özel sigortalarda danışman kullanmaları tavsiyesinde bulundu. 

Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay, önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde şirketlerin sigorta süreçlerine yangın ve trafik poliçelerinin çok ötesinde ürünlerin gireceğini belirterek daha karmaşık, daha fazla araştırma ve inceleme yapacağınız, hatta danışman alarak altına imza atacağınız sigorta ürünlerinin iş hayatına gireceğini anlattı. Ferhan Özay, risklerin senaryolaştırıldığı ve sigorta optimizasyonunun ön plana çıkacağı bir dönemin işletmeleri beklediğini söyledi. Ferhan Özay, “Trafik ve yangın sigortalarında hasar ve süreç yönetmek ön plana çıkacak. İnsan hayatını kolaylaştıran asistan hizmetleri artarken diğer tarafta siber riskler, emniyeti suistimal poliçeleri, operasyonel risklerin sigortalandığı ürünleri daha çok konuşacağız” dedi.

Geçen yıl 4 temel alanda yeniden yapılanan Aon Türkiye, stratejik risk danışmanlığı, reasürans çözümleri, sağlık sigortaları ve emeklilik çözümlerini odağına aldı. Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay ile ağırlıklı olarak siber risk sigortalarını konuştuk.

EKSİK CEVAP DA RİSK

Sigorta sektörünün gündeminde neler var?

Sigortalıların risklerini çok dikkatli yönetmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Artan siber saldırılar nedeniyle gündemde siber riskler hızla yukarıya tırmanıyor. 2017-2018 döneminde çok fazla haber olmasa da siber saldırılardan kaynaklanan çok fazla kayıplar var. İş durmasına sebep oluyor. Bir fabrikaya siber atak yapıldığında üretim duruyor. Biz hem danışmanlık veriyoruz hem de riskin transferi konusunda yardımcı oluyoruz.

Ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Bundan 3 sene önce Stroz Friedberg şirketini satın aldık. Bu, şirketlerin IT yapılanmalarının güçlü olup olmadığını ölçüyor. Zayıf yanlarıyla ilgili olarak da alınması gereken önlemleri söylüyor. Küçük şirketlerde paket çözümlerle müşteriye ulaşırken büyük şirketlerde sigorta poliçesi öncesinde soru formu doldurulurken ‘gelin beraber dolduralım’ diyoruz. Bu formları IT birimleri dolduruyor. Burada eksik bir cevap, sigorta açısından hasar oluştuğunda ödenmeme riskini de beraberinde getiriyor. Biz şirketlere ‘gelin ilk adımdan itibaren beraber yürüyelim’ diyoruz.

Siber sigortasında şirketlerde ‘açık’ nerede?

Bu aynı aşı olmak gibi bir durum. Şirketler yatırım yapıyorlar ama bir virüs için aldığınız aşı, bir başka virüse karşı koruma sağlamıyor. Siber saldırılarda poliçenin dışında tutulan ‘muaf’ saatler olabiliyor. Atak başlıyor ve siber saldırı bazen saatlerce devam edebiliyor. Bu bir şirket için 1 saat diğeri için 3 saat olabilir. Bu muafiyetlere çok dikkat edilmesi gerekiyor. İkincisi yeni bir hasar olduğunda hasara anında müdahale etmeniz gerekiyor. Aynı yangın gibi. İtfaiye size ne kadar uzaklıkta. Anında müdahale ekibi olması gerekiyor. Üçüncü nokta ise siber saldı rılarda hep arkada terörist devlet iddiası oluyor. Bu insanlar Türkiye’de olmuyor çünkü. Bu gibi konuların poliçenizde istisnalar başlığı altında olmaması lazım. ‘Bu bir siber saldırı değil, terörist eylem’ cevabını almamanız lazım.

MUAFİYETLERE DİKKAT

‘Sıfır’ risk diye bir şey yok

Çok bilinmeyenli bir poliçe o zaman… Kesinlikle… Hayatınızda ilk defa bir dağa çıkacağınız zaman yanınıza bir rehber almanız gerekir. Bu da öyle. Bu sigortalara dünyada verilen kapasite 2.5-5 milyar dolar arasında değişiyor. Her gün de yeni bir boşlukla karşı karşıya kalınıyor. Onun için danışmanlarla çalışmanın önemini artıyor. Bankalar ve hastaneler için siber risklerde birincil risklerin ardından üçüncü şahıs risklerini de ele alıyoruz. Tabii siberde ‘sıfır’ risk diye bir şey yok. Sigorta özellikle yurtdışında sermaye alternatifi olarak düşünülebiliyor. Profesyonel dünyada ‘neden bu poliçeyi aldınız?’ sorusunun cevabı ‘Bilmiyorum’ olamaz. O nedenle modellemenizi iyi yaptırıp, sonuca göre adım atmanız gerekiyor. 
Bu sigortanın maliyeti ne kadardır?

Maliyet olarak baktığınızda risk faktörleri, alınan önlemler çok önemli. Küçük ölçekli firmalar için 50 milyon dolarlık koruma için sadece siber riskte yüzde 5-10 gibi bir maliyeti olabilir. Siber sigortalarda 250 bin dolardan başlayan muafiyetlerde oluyor. Muafiyeti ne kadar yükseltirseniz priminiz o kadar düşüyor. KOBİ’ler için bile siber sigorta poliçeleri çıkmaya başladı.

Bu poliçeleri alanlar en çok nerede hata yapmış?

Siber riskin ciddiyeti çok anlaşılmamış. Halbuki okumaları ve sorgulaması lazım. Hangi riske karşı ne ödenecek. Ne kapsıyor, ne kadarı tazmin ediliyor. Belki o dönemde önemli bir iş seyahati olacak ya da anlaşması ve siber saldırı nedeniyle ertelemek zorunda kalacak. Dolayısıyla aracı ve danışman kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bundan sonra bir gündem de sigorta optimizasyonu yapmak da olacak.

TATİLE GİTMİYOR MUSUNUZ? BİR DAHA DÜŞÜNÜN…

Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay ile konuşurken son dönemde küresel pazarda talebi artan bazı sigortacılık ürünlerini de anlattı. Bizim en çok ilgimizi çeken ‘emniyeti suistimal’ sigortası oldu. Ferhan Özay, “12 senedir hiç tatile gitmemiş bir çalışanınız var. Sadece bayram tatili gibi herkesin tatile çıktığı dönemlerde izin kullanmış. Sonra bir bakılıyor ki hesaplarda suistimal var. Şirketler artık çalışanlarına ‘izne girmek zorundasın’ diyor. Aksi takdirde sigorta şirketleri hasar ödemiyor” dedi.

5 ANA ALANDA BÜYECEK

Önümüzdeki dönemde Aon’un yol haritasını da anlatan Eş CEO Ferhan Özay, geçen yıl yeniden şekillendirilen vizyonlarının 5 ana başlıkta toplandığını söyledi. Özay, bunlarında ticari risk çözümleri, reasürans çözümleri, sağlık sigortaları, emeklilik çözümleri ve veri analizi olduğunu kaydetti.


Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,075 µs