En Sıcak Konular

Ocak ayı işsizlik oranı tahmini yüzde 14.6

10 Nisan 2019 08:31 tsi
Ocak ayı işsizlik oranı tahmini yüzde 14.6 SPM, Ocak dönemi işsizliğinin bir önceki döneme göre 1.1 puan artarak yüzde 14.6’ya yükseleceğini, tarım dışı işsizliğin de aynı oranla artarak yüzde 16.7’ye kadar çıkabileceğini öngördü.

Ocak ayı işsizlik oranı tahmini yüzde 14.6

DÜNYA 

SPM, Ocak dönemi işsizliğinin bir önceki döneme göre 1.1 puan artarak yüzde 14.6’ya yükseleceğini, tarım dışı işsizliğin de aynı oranla artarak yüzde 16.7’ye kadar çıkabileceğini öngördü. 

Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM) Ocak dönemi işsizlik tahmininin yüzde 14.6 olduğunu açıkladı. İşsizlik oranlarına yönelik kısa vadede tahmin yapan tek kuruluş olan SPM 15 Nisan günü yayımlanacak işsizlik oranına yönelik tahminlerini yayımladı. SPM, Ocak dönemi işsizliğinin bir önceki döneme göre 1.1 puan artarak yüzde 14.6’ya yükseleceğini, tarım dışı işsizliğin de aynı oranla artarak yüzde 16.7’ye kadar çıkabileceğini öngördü.

SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, tahmine yönelik yaptığı değerlendirmede Ocak döneminde işsizlik verilerindeki artışın devam etmesini beklediklerini, ihracatın Aralık 2018 dönemine göre yüzde 4.5 oranında; yatırım malları ithalatının ise yüzde 36 oranında azaldığını vurguladı. Kaynak, 2018 yılının 3. çeyreğinde gayrisafi sabit sermaye oluşumunun (kamu ve özel sektör yatırımları) yüzde 4 azaldığını anımsatarak, “Ocak 2019 döneminde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde ise (SÜE) 0.6 puanlık bir azalma görüldü. Tüm bu gelişmelerin Ocak dönemi işgücü piyasalarına yansıması şaşırtıcı olmayacaktır” dedi.

SPM Direktörü Serdar Sayan gözetiminde yapılan tahminlerde, tarım dışı işsizliğe etki eden unsurlardan biri olan sanayi istihdamında daralmanın devamının beklendiği vurgulandı. SPM çalışmasında, tarım dışı işsizlikte 1.1 puan artış beklenirken, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranında 0,1 puanlık bir yükseliş beklendiği kaydedildi. Sanayi istihdamının Ocak 2019 döneminde bir önceki döneme göre 58 bin kişi azalarak 5 milyon 416 bin kişiye ineceği tahmin edildi. Sanayi istihdamı, Kasım-2018 döneminde 5 milyon 656 bin kişiydi.

SPM çalışmasında, işsizlikteki artışın devam edeceği yönünde önceki aylarda yaptıkları tahminlerin devam ettiği vurgulanarak “Ocak döneminde işsizlik verilerindeki artışın devam etmesi beklenmelidir. 2018 yılının 3. çeyreğinde gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 4 küçülmüştür. Diğer yandan yine aynı dönemde ihracat, Aralık 2018 dönemine göre yüzde 4.5 oranında; yatırım malları ithalatı ise yüzde 36 oranında azalmıştır. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde ise (SÜE) 0.6 puanlık bir azalma görülmektedir. Tüm bu gelişmelerin Ocak dönemi işgücü piyasalarına yansıması şaşırtıcı olmayacaktır. Yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir” denildi.

Kapasite kullanımı 4.9 puan azaldı

SPM çalışmasında tahminlerde kullanılan kapasite kullanım oranlarına yönelik olarak da kapasite kullanım oranlarının Aralık döneminde geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalarak yüzde 74.1 seviyesinde seyrettiği ve bu rakamın Kasım 2018 dönemi imalat sanayi kapasite kullanım oranı seviyesi ile aynı olduğu bildirildi. 



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,489 µs