En Sıcak Konular

Avrupalı turistler geri dönüyor, fiyat artıyor

10 Nisan 2019 08:35 tsi
Avrupalı turistler geri dönüyor, fiyat artıyor Daralan ekonomiye cansuyu olması beklenen turizmden iyi haberler geliyor. İlk 2 ayda İstanbul’a gelen Ortadoğulu turist sayısı azalırken Avrupalı sayısında belirgin bir artış var.

Avrupalı turistler geri dönüyor, fiyat artıyor

DÜNYA 

Daralan ekonomiye cansuyu olması beklenen turizmden iyi haberler geliyor. İlk 2 ayda İstanbul’a gelen Ortadoğulu turist sayısı azalırken Avrupalı sayısında belirgin bir artış var. 

İstanbul’a Avrupalı turist yeniden dönüyor. Türkiye Otelciler Birliği’ne (TÜROB) seçilen ilk kadın başkan olan Müberra Eresin, Ortadoğulu turist sayısı gerilerken, İstanbul’a gelen Avrupalı turist sayısının arttığı bilgisini verdi. Eresin, otellerin kriz yıllarında kurtarıcısı olan Ortadoğulu misafir tercihlerinin yerini, yeniden hareketlenen pazarlar olan İspanya, İtalya, İngiltere ve Hollanda’nın aldığını belirtiyor. İstanbul’da Taksim ve Haliç gibi yerlerin bölgesel olarak ortalamanın üzerinde doluluğa ulaştığını kaydeden Eresin, ayrıca bu ay içinde kutlanacak Paskalya’nın İstanbul şehir otelleri için son 5 yılın en dolu dönemini yaşatacağını bildirdi. Eresin, “Özellikle Yunanistan, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinden ve Latin Amerika’dan önemli bir hareket gözlemliyoruz. Bu da Avrupalı turistte geri dönüşün işareti” dedi. Ocak–Şubat 2019’u kapsayan yılın ilk 2 aylık döneminde İstanbul’da doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65.3’ten yüzde 64.8’e gerilemesine rağmen, Avrupalıların katkısıyla ortalama günlük satılan oda bedeli 69.5 eurodan 75.2 euroya, oda başı elde edilen gelir 45.4 eurodan 48.8 euroya yükseldi.

Turizmde geçen yılı iyi kapattıklarını bu yıl içinde beklentilerinin 2018’in üzerinde olduğunu kaydeden TÜROB’un ilk kadın başkanı Müberra Eresin, “Bu yıl hem oda fiyatlarında hem doluluk oranlarında minimum yüzde 10-15’lerde artış bekliyoruz. Geride bıraktığımız Londra, Utrecht, Madrid, Rimini, Kiev, Berlin, Moskova gibi tüm turizm fuarlarında Türkiye’ye yükselen ilgiyi gözlemledik” dedi. Bu yılın ilk 2 ayında Türkiye’ye yüzde 7.4 artışla 3 milyon 209 bin turist geldiğini söyleyen Eresin, hangi ülkede olursa olsun turistlerin seçim sevmediğini söyleyerek, “Seçim olan ülkede seçimden önce 1-2 ay, seçimden sonra 1-2 ay durağan geçer. Bu yıl Türkiye’nin turizmi çok daha iyi olabilirdi. Bu sebeple 2020’nin de Türkiye için çok önemli bir turizm yılı olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren canlanacak olan kruvaziyer ve kongre turizmiyle biraz daha hareketleneceği umudumuz var. İstanbul Havalimanı’nın tam olarak devreye girmesiyle birlikte turizmde orta ve uzun vadede büyük bir potansiyel harekete geçecek” diye konuştu.

Kongre turizminde bıçak gibi kesilen toplantıların geri dönüşü için 3 yıldır çalıştıklarını hatırlatan Eresin, “Hep söylüyoruz. Gidişler çok kolay ama dönüşler, 1-2 yılda ancak oluyor. Bu sebeple kongre turizminde bu çalışmalarımızın meyvesini önümüzdeki yıl alacağız. Uzun ömürlü dönüş olmasını da sağlamak gerek” dedi.

Öte yandan Türkiye turizminin birinci kaynak pazarı olan Almanya’nın son 3 yılda yerini Rusya’ya kaptırdığını hatırlatan Eresin’e göre, Rusya ile Almanya arasında birinci pazar rekabeti bu yıl çok yakın rakamlarda gerçekleşecek. Eresin, “Belki Rusya bir kaç binle önde bitebilir ancak önümüzdeki yıl Almanya birinci sıraya geri döner” açıklamasında bulundu.

Sektör krize rağmen istihdamı korudu

Turizmde direkt istihdamın 2015’te 600 bin kişi civarında olduğunu ve bunun 219 bininin konaklama sektöründe istihdam edildiğini söyleyen Eresin, şunları anlattı: “Turizm sektöründe konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri ve seyahat acenteliği faaliyetlerini kapsayan üç alanda toplam istihdam; 2018 yılı itibariyle yaklaşık 1 milyon kişi. Bunun 665 bini yiyecek-içecek, 260 bini konaklama, 50 bini seyahat acenteliği alanlarında. Konaklama sektöründe kayıtlı istihdam 2016 yılında 192 bin, 2017 yılında 205 bin oldu. Yani iki yılda 20 bin civarında bir istihdam kaybı söz konusu. Bu durum konaklama sektörünün, özellikle de şehir otellerinin 2016 ve 2017 yıllarında çok zor bir iki yıl geçirmesine rağmen çalışan sayısını muhafaza etmek için gösterdiği çabayı çok net bir biçimde gösteriyor. 2018 yılına geldiğimizde konaklama sektörünün istihdam kayıplarını geri almakla kalmadığını, istihdamını 260 bine çıkardığını görüyoruz. Yani 2018’de, 2017’ye göre 55 binlik artış söz konusu. Bu yıl da bu düzeyde bir artış sürpriz olmaz. Ancak temkinli olmak gerekirse, yüzde 10-15’lik bir istihdam artışıyla konaklama sektöründe bu rakamın 300 bini aşmasını bekliyoruz.”

Turizm sektöründe kadın istihdamının OECD ülkeleri ortalamasının yüzde 33.8, Türkiye’de ise yüzde 32 olduğunu kaydeden Eresin, “Ancak Türkiye’de turizmde kadın çalışan oranı yüzde 32.1. Hedefimiz sektörde yüzde 51 kadın istihdamına ulaşmak” dedi.

İlk kadın başkan

TÜROB’un ilk kadın başkanı Müberra Eresin, 15 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Timur Bayındır’dan görevi çok kısa süre önce devraldı. Eresin, aynı zamanda şu anda Eresin Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eresin Hotels Genel Müdürü olarak görev yapıyor. 90’lı yıllardan beri turizm sektöründe olan Eresin, daha önce TÜROB başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu. Eresin, başkanlık yarışında karşısında hiç aday olmamasını şöyle anlattı: “Başkanlık kadar yardımcılığında görevinin zordur. Yıllardır TÜROB’ta sektör için görev alıyorum. Birçok kişiyle tanışıyoruz sektörden, aday ol, sana oy verelim sesleri yükselince aday oldum.”

Eresin, başkanlığıyla birlikte TÜROB’ta değişiklikler de yaptı. TÜROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir de profesyonel Genel Sekreter olarak atandı. Banu Dedeman yönetim kurulunda yer alan iki kadından biri olurken, Hediye Güral Gür ise Armin Zerunyan ve Taner Yallagöz ile birlikte başkan yardımcılıklarına getirildi. Ayrıca TÜROB’da başkanlığa iki dönem sınırı getirildi.

Müberra Eresin’in sözleriyle şehir otellerinde ülke ülke son durum

Hollanda: Yeniden 1 milyon barajını aştı. Yükseliş sürecek. Beklentilerimiz olumlu. İngiltere: Bu pazardaki durgunluk 2018 itibariyle pozitife geçti. 2019’da da aynı trendin devamını bekliyoruz. İngiltere Brexit nedeniyle biraz kendi derdine düşmüş durumda. Ama yine de İngiliz pazarında da Türkiye satışları açıldı.

İtalya: Önemli artışlar var. İtalya pazarında çok büyük bir hareket görüyoruz. Neredeyse sıfırlamış bir pazardı. Birden bire önemli bir hareket başladı.

İspanya: İspanyollar daha yavaş, daha temkinli. Bu pazar da yavaş yavaş açılıyor. 
Yunanistan: En fazla gelişme gösteren pazarlarımızın başında geliyor. Yükseliş sürecek.

Almanya: Pozitif beklentilerimiz sürüyor. Ancak Türkiye’ye yoğun seferleri olan iki havayolu şirketi battı. Bu gelişmenin etkilerine dikkat edilmeli. Bu uçuşların boşluğunu doldurmak gerekiyor. Almanya hem şehir hem resort otelleri için bizim vazgeçilmez pazarlarımızdan biri.

Ortadoğu-Körfez: Vazgeçilmez pazarımız.İlk iki ayda Suudi Arabistan'dan gelenlerin sayısı yüzde 39 düştü. Genel olarak Ortadoğu turistinin seyahat ettiği dönem Ramazan Bayramı’ndan başlıyor, okulların açıldığı eylül başına kadar devam ediyor. Şehir otellerimizde Ortadoğu hareketi de bu dönemde gerçekleşiyor. Daha çok seyahat eden Avrupalı turist genellikle şehir otellerinde pek temmuz, ağustos aylarında seyahat etmiyorlar. Şu anda özellikle 15 Mart’tan itibaren Ramazan Bayramı’nın başlamasına kadar şehirlerde Ortadoğu ağırlıklı demek pek doğru olmaz. Çinli var, Japon var, Hindistan var. Pazar çeşitlenmesini yeniden sağlamaya çalışıyoruz.

Çin: Ana beklentimiz Çin’den daha fazla turist alabilmek. Bütün dünya o pazarın peşinde. Yaptığımız çalışmalar sonunda iki önemli havayolu şirketi İstanbul’a tekrar sefer başlattı. Bazı mevzuat sorunları var ama zaman içinde çözüleceğini düşünüyoruz.

Japonya: Japonya pazarından çok fazla beklentimiz var. Geçen yıllarda önemli düşüş kaydetti bu pazar. Kültür turizmi için geliyorlar. Türkiye zaten kültürel turlar için vazgeçilmez bir destinasyon.

Güney Amerika: Kişi sayısı henüz düşük olsa da Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerden talepte ciddi artışlar söz konusu. THY’nin uçuşları ivme kazandırdı. Ayrıca sadece yaz sezonunda değil bütün bir yıl geliyorlar.

Ukrayna: Antalya’nın yanı sıra İstanbul, Kayseri ve Kapadokya’ya başlayan ilgi dikkat çekiyor. Kayseri’ye charter uçuşları başladı.

Rusya: Geçen yıl talepte önemli artış oldu. Bu yıl artış aynı oranda olmasa da canlı bir pazar olmaya devam edecek.

 



Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,406 µs