En Sıcak Konular

Küçükbaş yetiştiricileri temkinli

12 Nisan 2019 08:52 tsi
Küçükbaş yetiştiricileri temkinli Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün açıkladığı reform paketinde küçükbaş hayvan varlığının 100 milyona yükseltilmesine ilişkin hedefe, hayvancılık sektörü temkinli yaklaşmadı.

Küçükbaş yetiştiricileri temkinli

DÜNYA 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün açıkladığı reform paketinde küçükbaş hayvan varlığının 100 milyona yükseltilmesine ilişkin hedefe, hayvancılık sektörü temkinli yaklaşmadı. 

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı reform paketi kapsamında; Türkiye’nin küçükbaş hayvancılıkta potansiyelin gerisinde olduğunu ve kırmızı et fiyat istikrarını küçükbaş hayvancılık hamlesi ile destekleyeceklerini açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bugüne kadar doğrudan gelir desteği verildiğine dikkati çeken Solakoğlu, “Artık kırsalda verimin ve eğitimin desteklenmesi lazım. Bunun da bölgelere göre farklı şekilde planlanması gerekir. Açıklanan paket kapsamında yapılacaklar, uzun vadede umut vermedi” dedi.

Verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığının 4 yıl içinde 100 milyona yükseltilmesinin hedeflendiğine değinen Solakoğlu, “Bu tip büyük projelere girildiğinde önce kârlılık esas alınmalı ve planlı şekilde yapılmalı. Söz konusu küçükbaş hayvanlar toplu şekilde ülkeye getirilirse, çiftçi zor durumda kalır ve hayvanı kesime gönderir” dedi. Türkiye’de 1 koyundan 16 kilogram et alındığına dikkati çeken Solakoğlu, “Polonya’da bu rakam 34 kilo, Malezya’da 50 kilo. Hayvan başına alınan toplam et miktarı düşük olmaya devam ederse, 50 milyon hayvanla yapacağınız işi 100 milyon hayvanla yaparsınız. Anaç hayvanların verimsizliği devam ettiği sürece hayvanlar kesime gidecek. İthalat devam edecek” dedi. Benzer durumun sütte de olduğunu ve Türkiye'de inek sütünde hayvan başına yıllık 3 ton süt alınırken, İsrail’de 13, Amerika ve Güney Kore’de ise 10 ton alındığınıa işaret eden Solakoğlu, tarımda en önemli ihtiyacın çiftçinin eğitimi ve genç nüfusun tarımda tutulması olduğunu söyledi.

Kuzu fiyatları yarıya düşer

Yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’nin 80 milyona ulaşan küçükbaş hayvan varlığının neden tekrar gerilediğinin araştırılması gerektiğine işaret eden Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl, “100 milyon hayvan varlığına ancak ithalatla ulaşılacaktır. Ancak iyileştirme üretimle olur, ithalatla değil. Bu tablo, koyunda da kesime gidileceğini gösterir. Çünkü meralar yeterli gelmeyecek, büyükbaş hayvanda oluğu gibi küçükbaşta da kesime gidilecek. Şu an kuzu fiyatları gayet iyi ama 8 ila 10 milyon koyun eklendiğinde, kuzu fiyatları da yarıya düşer. Yine zarar başlayacak” dedi.

Çiğ sütte iki farklı görüş

- Çiğ sütteki fiyat rahatlatıcı

Soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının da 1 Mayıs 2019’dan geçerli olmak üzere 2 lira olarak belirlenmesine ilişkin de değerlendirmede bulunan İsmail Anıl, “Bu fiyat, yaz dönemine de girilmesi nedeniyle çiftçiye zarar ettirmez. Geçmişte yaşanan zarara merhem olmaz, ama serinletir. 25 kuruşluk süt destek primlerinin de devam etmesini istiyoruz” dedi. Son iki yıldır süt fiyatlarının baskılandığına işaret eden Sencer Solakoğlu da, “Olması gereken fiyatın yüzde 30 altında fiyat verildi. Referans fiyat 1.70 kuruş iken, Türkiye 1.50 kuruş ile Avrupa Birliği fiyatlarının gerisinde kalıyor” değerlendirmesini yaptı.

- “Süt hayvanlarını kesime gönderme kararıdır”

2 TL olarak açıklanan çiğ süt tavsiye alım fiyatının süt/yem paritesini karşılamaktan uzak olduğunu dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, “Süt/yem paritesine göre üretici 1 litre süt ile 1.5 kg yem alabilmelidir. Açıklanan 2 TL’lik çiğ süt fiyatı ancak 90 Kg yem alabilmektedir. Süt yem paritesi 1.5 olarak sabitlenmeli” diye konuştu. Üreticinin bu kararla bir kez daha sahipsiz bırakıldığını ifade eden Barıbal, “Üreticilere, ‘süt üretme biz ithal ederiz’ deniyor. Bu, süt hayvanlarını kesime gönderme kararıdır” dedi.

Sgk desteği küçükbaşta sorunları çözer

Ahmet Usman

Türkiye’de kırmızı et sorununun küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesiyle çözülebileceğini belirten Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, bunun yolunun da yetiştiricilerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanmasından geçtiğini dile getirdi. Sezer, “Küçükbaş hayvancılığın terk edilmesinin ana nedenlerinden biri sürü yöneticisi, yani çoban sıkıntısı. Çobanların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı. 50 baş küçükbaş hayvana sahip yetiştiricinin 20 yıllık, 100 baş küçükbaş hayvanı olan üreticinin ve eşinin SGK primlerini devlet ödemeli” dedi. Ömrünü küçükbaş hayvancılıkla geçirmiş insanların bu işin finalinde ellerindeki hayvanları satıp, birikmiş Bağ-Kur borçlarını kapatıp emekli olduklarını ve işletmenin kapısına kilit vurduklarını anlatan Sezer, “Normalde fi ili hizmet süresi 25 yıl, biz fiili hizmet zammı ile 20 yıl çalışma şartıyla bu insanların emekliliğini garantilersek, 42 milyon olan küçükbaş hayvan varlığı, 3 yılda 100 milyonu aşacaktır” görüşünü savundu.


Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,259 µs