En Sıcak Konular

5'li paket ihalesinde şart: İhracat ve yerlilik

15 Nisan 2019 08:30 tsi
5'li paket ihalesinde şart: İhracat ve yerlilik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, küresel çapta ilgi çeken ve '5'li paket' olarak anılan 10 milyar dolar büyüklüğündeki Sağlık Bakanlığı cihaz ihalesinin geleceğini DÜNYA'ya anlattı.

5'li paket ihalesinde şart: İhracat ve yerlilik

DÜNYA 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, küresel çapta ilgi çeken ve '5'li paket' olarak anılan 10 milyar dolar büyüklüğündeki Sağlık Bakanlığı cihaz ihalesinin geleceğini DÜNYA'ya anlattı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kamuoyunda "5'li paket" olarak bilinen ve dünyanın tek seferde yapılmış en büyük hacimli tıbbi cihaz alımlarından biri olan ihale sürecinde, "ihracat" ve "yerli katkı oranı" şartlarının aranacağını söyledi.

DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Bakan Fahrettin Koca, yeni şartlarla ihale sürecine ilişkin, "Önümüzdeki iki üç ayı bence geçmez. Bu yıl her halükarda olabilecek olan bir şeyden bahsediyorum" dedi. Bakan Fahrettin Koca tıbbi cihaz tedariki modelinde, Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması, yerli üretim ve ekosistemin geliştirilmesi hedeflerinin altını çizdi. Sağlık Bakanı, genel olarak, başta ilaç olmak üzere yerlileşme programlarında kamu alım garantileri yanında, ürün bazlı yatırımları fonlamanın da masada olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, ihtiyaç duyulan MRG (manyetik rezonans görüntüleme), BT (bilgisayarlı tomografi), USG (ultrasonografi), DR (dijital röntgen) ve HBM (hasta başı monitör) tedariki için ihale açmıştı. Açılan ihale daha önce de 5 kez ertelendi. İhaleye konu iş hacminin 10 milyar dolara kadar çıktığı vurgulanıyor, bu nedenle küresel çapta ilgi görüyordu. Koca, "5'li pakette temel yaklaşımımız üretim bandının Türkiye'de olması ama montaj üretim tarzında olmaması. Her geçen gün yetkinliğimizin arttığı, fikri mülkiyetin bizde olduğu ve ihracatın yapılabilir olduğu bir yaklaşım içindeyiz" dedi.

"Belli bir bölgeye ihracatın Türkiye üretiminden yapılması" şartı üzerinde durduklarını söyleyen Koca, "Yani ilgili firmalardan herhangi birisi ile örneğin Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Asya ülkeleri ve Afrika bölgesine sadece buradan ihracatın yapılmasını şart koşuyoruz. Biz alım, geri-alım garantileri oluşturuyoruz, ihracat garantisini de ilgili firmalardan istiyoruz" diye konuştu. Koca, yerli üretimde her bir ürün grubuna yönelik oransal sınırlar tasarlandığını da açıkladı.

İlaçta TÜSEB üzerinden yatırım fonlaması masada
Bakan Koca, sağlığın bütün bileşenlerinde yerelleşmeye önem verdiklerini hatırlatarak "İlaçta biyobenzer ve yeni molekül, inovatif birtakım yaklaşımlar ile ilgili TÜSEB yapısı üzerinden özellikle ürün hedefli fonlama dahil olmak üzere, hangi alanda kimin, neyi, ne kadar yapabileceğini, devlet olarak bizim nerede bir açık varsa kapatmamız gerektiğini de düşünerek, hızla bu noktada yol alalım istiyoruz" dedi.

Aşıda hedef; yüzde 100 yerli
Aşıda yıllık 10 milyar dolarlık dış alım olduğunu hatırlatan Koca, bu alanı "kritik" gördüklerini belirterek, ağustosta yerli difteri ve tetanos aşısının piyasaya sürüleceğini belirtti. Koca, diğer aşılar için de yoğun bir şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, "Küba'ya, Güney Kore'ye, Bangladeş'e ekipler gitti. Avrupa'da iletişim içinde olduğumuz bir iki önemli merkez var. Önümüzdeki 5 yılda aşıyı yüzde 100'e yakın yerelleştirelim istiyoruz" dedi.

Sağlık turizmi için kampanya başlıyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2018'de Türkiye'nin 497 bin hasta ağırladığını ve 1.05 milyar dolar dolayında gelir sağladığını belirterek, gelecek 5 yıl içinde bunu 5'e katlamayı hedeflediklerini söyledi. Sağlık turizmi için kurulan USHAŞ'ın (Uluslararası Sağlık Hizmetleri) Türkiye'nin marka olarak konumlanması ve pazarlama için kampanya hazırladığını ve kısa sürede kamuoyuna tanıtacaklarını bildiren Koca, kamu ve özel sağlık kuruluşları, ücretler, ulaşım gibi her türlü bilginin verileceği portalın da hazırlık aşamasında olduğunu duyurdu.

Yoğun hasta gelen Bakü, Batum, Berlin, Köln gibi şehirlerde hasta takip merkezlerinin de kurulmasının planlandığını bildiren Koca, USHAŞ'ın ilaç, malzeme gibi ürünlerin pazarlanması fonksiyonu da bulunduğunu hatırlattı.


Bu haber 1,180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,095 µs