En Sıcak Konular

KGF, üç yeni paketle 'desteğe devam' dedi

15 Nisan 2019 08:30 tsi
KGF, üç yeni paketle 'desteğe devam' dedi "KGF artık kredi kullandırımı yapmıyor" söylentisinin doğru olmadığını vurgulayan İsmet Gergerli, "Kefalet işlemlerimize devam ediyoruz" dedi.

KGF, üç yeni paketle 'desteğe devam' dedi

DÜNYA 

"KGF artık kredi kullandırımı yapmıyor" söylentisinin doğru olmadığını vurgulayan İsmet Gergerli, "Kefalet işlemlerimize devam ediyoruz" dedi. 

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, 2019 yılında kullandırılmak üzere, EBRD, İslam Kalkınma Bankası ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu olmak üzere uluslararası kuruluşlardan toplam 450 milyon euro tutarında finansman sağlandığını söyledi. AB'den sağlanan finansman desteğiyle 3 milyar liralık kredi hacmi oluşturacak COSMO projesinin detaylarını da anlatan Gergerli, KGF desteklerinin durduğuna yönelik iddiaların doğru olmadığını belirterek, bugüne kadar Hazine destekli 343 milyar liralık kredi kullandırdıkları bilgisini verdi. Ankara Sohbetleri'ne konuk olan İsmet Gergerli, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak'ın sorularını cevaplandırdı.

Kamuoyunda çokça konuşulan bir konu var, KGF artık kullandırım yapmıyor mu? KGF projeleri bitti mi?

Zaman zaman bize de böyle dedikodular geliyor. Ancak bu söylentiler gerçeği yansıtmamakla birlikte KGF olarak kefalet işlemlerimize devam ediyoruz.

Haber bizim bankalara gönderdiğimiz bir duyuruya dayandırıldı ama bu duyuruda yer alan bilgi özetle; limiti kalmayan ve uzun süredir başvuru alınmayan kefalet desteği projelerine başvuru ekranlarının kapatılacağı ve böylece bu projelerde atıl kalan küçük limitlerin toplanıp diğer projeler kapsamında işletmelere kullandırılmak üzere bankalara dağıtılacağı bilgisiydi.

Hali hazırda Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında limiti olan "KOBİ Değer 2" projesinin başvuruları devam ediyor ve KOBİ Değer Kredisi projeleri ile bugüne kadar yaklaşık 120 bin işletmeye, 33.7 milyar TL kefalet ile yaklaşık 42.1 milyar TL kredi kullandırımı sağlandı ve kullandırımlar devam ediyor.

Hazine destekli kefalet sistemi sayesinde 05 Nisan 2019 tarihi itibariyle geldiğimiz noktada, Hazine tarafından Kurumumuza verilen toplamda 325 milyar liralık kefalet limitinden bankalar tarafından 682 bin 667 firmaya 343 milyar TL kredi kullandırımı için 301 milyar TL kefalet sağlanmıştır. Kullandırılan bu kredilerin 125 milyar TL'si geri ödenmiş olup, bugün itibariyle sadece yüzde 1.50 NPL (tahsili gecikmiş alacak) oluşmuştur.

Hazine kontrgarantili KGF kefaletli işlemlerde var olan limitlerin kullandırımı devam etmekte ve halen günlük ortalama 4 bin adet başvuru tarafımızca değerlendirilmektedir.

2018'DE 120 BİN FİRMAYA 85.9 MİLYAR KREDİ KULLANDIRIMI
2018 yılında sağladığınız desteklerin hacmi ne kadar? Bu yılın ilk çeyreğinde gelişmeler nasıl oldu?

KGF olarak 2018 yılında toplam 120 bin firmaya 75.4 milyar TL kefalete karşılık 85.9 milyar TL kredi kullandırımı sağladık. 2019 (Ocak, Şubat, Mart 2019) yılının ilk 3 ayında toplam 122 bin adet kredi de, 44.9 milyar TL tutarında kredi kullandırımına karşılık 36.2 milyar TL tutarında kefalet sağlandı.

Yeni başlayan COSME projesi hakkında biraz daha detaylı bilgil alabilir miyiz?

Avrupa Birliği KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak, ülkelerin ekonomik kalkınmasına destek sağlamak ve bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltmaya dönük destekler vermektedir. Bu çerçevede ülkemize de KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için hibe fon desteği sağlamaktadır. Kredi Garanti Fonu olarak yaklaşık 2 yıllık bir hazırlık sürecinden sonra, COSME programının ulusal koordinatörü KOSGEB'in de destekleriyle, Avrupa Yatırım Fonu ile yaptığımız protokol kapsamında COSME kaynağının ülkemizde KOBİ'lerin finansmana erişimi için kullanılabilmesi imkanı sağlanmıştır. Avrupa Yatırım Fonu'nun aktaracağı kaynak kadar bir kaynağı da KGF olarak özkaynaklarımızdan eş finansman şeklinde katkı sağlayacağız. Projeye taraf olan 16 banka KOBİ'lerin başvurularını alacak, taleplerini değerlendirecek ve uygun bulunan talepler KGF'ye gönderilecektir. Böylece kredinin yüzde 80'i KGF'nin kefaleti ile bankalar tarafından kullandırılacaktır.

Avrupa Yatırım Fonu bu desteği hibe olarak mı veriyor yoksa kredi mi?

Avrupa Yatırım Fonu, COSME projesi kapsamında toplam 126 milyon lira hibe desteği sağlayacak olup bu destek tutarı kadar da biz kendi özkaynaklarından kaynak aktaracağız. Böylece çarpan etkisiyle toplam 3 milyar liralık bir kredi hacmi sağlanmış olacak. Biz bu projenin kısa sürede oluşacak taleple çok hızlı kullandırılacağını düşünüyoruz.

16 BANKA TARAF OLDU
Hangi bankalar bu projede yer alacak?

Projeye Akbank, Alternatif Bank, Denizbank, Garanti Bankası, Halkbank, ING Bank, İş Bankası, QNB Finans Bank, Şekerbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Bank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası olmak üzere toplam 16 banka taraf oldu.

KOBİ'ler bu desteğe nasıl başvuruda bulunabilir? Başvuru süreci nasıl ilerliyor?

KOBİ'lerimiz protokole taraf olan 16 bankanın tüm şubelerine başvuruda bulunabilirler. İlgili banka KOBİ'nin talebini kendi değerlendirme süreçlerinden geçirip kredi kullandırılmasını uygun bulduğu başvuruları KGF'ye iletiyor. Her zaman olduğu gibi bize gelen talepleri 24 saat gibi kısa bir süre içinde değerlendirip sonuçlandırıyoruz. Banka bu sonuca göre KOBİ'ye kredi kullandırıyor.

Kimler bu destekten yararlanabilir? Maksimum ne kadar kredi kullanılabilir?

Tüm KOBİ'lerimiz bu destekten yararlanabilecek. KOBİ tanımına baktığımızda çalışan sayısı 250'den az ve yıllık cirosu 125 milyon'dan az olan tüm işletmeler KOBİ niteliğinde ve bu işletmelerin hepsi bu destekten yararlanabilecek. Bir KOBİ 1 milyon TL'ye kadar kredi kullanabilmekte ve KGF olarak bu rakamın yüzde 80'ine kefalet veriyoruz.

Bu kredinin faizi belli mi?

Faiz oranı bankaların kendi değerlendirmelerinde olup bu proje kapsamında en uygun faiz oranıyla kredi kullandırımlarını bekliyoruz.

Toplamda ne kadar kredi hacmine ulaşılması bekleniyor?

Bu proje ile toplam 3 milyar TL'lik bir kredi hacmine ulaşılmasını bekliyoruz. Krediler 1 yılı ödemesiz dönem olacak şekilde toplam azami 60 ay vade ile kullandırılacaktır.

Avrupa Yatırım Fonu'nun hibe desteği ile KOBİ'lerimizin kullanımına bu imkanın sunulması ile KOBİ'lerimizin uygun vadelerle uygun maliyetli finansmana erişimi sağlanmış olacaktır. Avrupa Yatırım Fonu'nun hibe desteği KOBİ'lerimizin büyümesi ve gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle Avrupa Yatırım Fonu yöneticilerinin ülkemize ve KOBİ'lerimize duydukları güvenden dolayı müteşekkiriz.

Kredi Garanti Fonu 1991'den beri KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için çalışmaktadır. Bu kamusal görevimizi en iyi şekilde sürdürmek için yeni projelerimiz de devam edecektir.

KIRSAL KALKINMAYA 100 MİLYON EURO
Önümüzdeki dönemde, COSME benzeri projeleriniz olacak mı?

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Ürdün'de yapılan EBRD Yıllık toplantısında "TUR-WIB İş Hayatında Kadın Türkiye Programı" için yurt dışından Türkiye'ye 300 milyon euro kaynak getirilmesini teminen bir anlaşma imzaladık ve bu uygulamanın Mayıs 2019 itibariyle başlamasını planlıyoruz. Bu kapsamda programa katılan bankaların kadın girişimcilere yönelik kullandıracakları kredilere de kefalet sağlayacağız.

Alman Kalkınma Bankası (KFW) ile de ülkemizdeki Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı bölgelerdeki istihdamı arttırmak amacıyla proje üzerinde çalışıyoruz ve son aşamaya gelmek üzereyiz. Bu proje ile birçok firmanın ilave istihdam yaratması karşılığında faiz desteği ile yatırım malı ihtiyacı karşılanmış olacak. Bu proje için KFW 50 milyon euro hibe sağlayacak ve bu projeye de bu yıl başlamayı düşünüyoruz. Bir de İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından sağlanacak hibe fon ile özkaynaklarımızdan sağlanacak eş-finansman kullanılarak, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı illerdeki KOBİ'lere kredi kullandırılmasını amaçlıyoruz. Bu proje ile şehirlerimizin sosyoekonomik durumunun iyileştirilmesini amaçlıyoruz.

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından yürütülen ve proje aşamasında olan Yüksek Kesimler için Kırsal Kalkınma Programı kapsamında finansmana erişim bileşeni için de bu projeye dahil olduk. Bu proje kapsamında kırsal kesimdeki küçük çiftçilerin refahının arttırılması amacı ile çiftçi başına azami 100 bin TL'ye kadar kredi kullandırılmasını hedefliyoruz. Burada toplam kredi hacmi 100 milyon euro olacak ve bu yıl içerisinde de projeye başlamayı planlıyoruz.

Yani özetle KGF olarak misyonumuz olan başta KOBİ'ler olmak üzere tüm işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, başta ihracat ve imalatçı sektörler olmak üzere önceliklendirilen sektörlere katkı sağlamak amacıyla yurt içi ve yurt dışı işbirliklerimizle Türkiye ekonomisinin kalkınmasına ve refahına destek vermeye devam edeceğiz.


Bu haber 1,125 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,991 µs