En Sıcak Konular

Bu yıl borsada ‘yatırım’ senesi

16 Nisan 2019 08:33 tsi
Bu yıl borsada ‘yatırım’ senesi Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder, borsada “Temeli sağlam şirkete sabırlı yatırımcı olun” tavsiyesini verdi.

Bu yıl borsada ‘yatırım’ senesi

DÜNYA 

Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder, borsada “Temeli sağlam şirkete sabırlı yatırımcı olun” tavsiyesini verdi.

 Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder, “Borsalar geleceği satın alır. Bu yıl borsa açısından daha çok yatırım senesi olacak” dedi. Utku Ergüder, ağustos ayında yüzde 27’leri gören artık yüzde 18’lere doğru gerileyen TL mevduat faizini değerlendirirken “Bir daha bu kadar yüksek faizi göremeyeceğiz. Merkez Bankası’nın haziranda faiz indirimine başlamasıyla birlikte bu TL getirisinden yararlanmak için son 3 ay” dedi. Yatırımcılara TL mevduat faizi ve seçilmiş sektörlerden hisse senetleriyle portföy oluşturmaları tavsiyesinde bulunduklarını anlatan Ergüder, “Biz yatırımcılara ‘kesinlikle bu 3 ayı TL’de geçirin’ diyoruz. Bir sene sonra faizde çok daha düşük seviyeleri konuşuyor olacağız. Borsada ise tüm bankacılık sektörü defter değerinin yarısında işlem görüyor. Sadece bankacılık da değil. Sanayi şirketleri de çok ucuz” açıklamasını yaptı. Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder ile piyasalara ilişkin öngörülerini konuştuk. Yatırımcılara “Kısa vadeli hareket etseniz de, piyasalara uzun vadeli projeksiyonla bakın” uyarısında bulunan Ergüder, borsada “Temeli sağlam şirkete sabırlı yatırımcı olun” tavsiyesini verdi. Utku Ergüder şunları anlattı:

Borsalar bu seneyi bitirdi:

2019’da Türkiye ekonomisi çok fazla büyümeyecek. Enflasyon yıl sonunda yüzde 14’lere gelecek ama işsizlik azalmayacak. İşsizliğin azalması için Türkiye ekonomisinin yüzde 5 ve üstünde büyümesi gerekiyor. Borsalar geleceği satın alır.. Bu yıl borsa açısından daha çok orta/uzun vadeli yatırım senesi olacak.

S400 geçsin endekste 120 bini konuşuruz:

Borsanın lokomotifi bankacılık sektöründe bilançoların iyi gelmesini bekliyoruz. Büyümede yılın ikinci yarısında toparlanma, enfl asyonda da düşüş göreceğiz. Dolayısıyla, yeni bir dışsal şok olmadığı sürece endekste 90 bin puanın altını mümkün görmüyoruz. Endeks dövizin 7.20 TL’yi gördüğü Ağustos 2018 döneminde dahi 84 binden döndü. Jeopolitik endişelerin de atlatılması ile borsada 120 bin seviyesinin geçilmesi mümkün. Şu anda BIST100 için 12 aylık hedefimiz 126 bin seviyesi.

3 sene bekle, ‘al’ döneminde değiliz: 

Yabancı tahvil tarafında nette satış tarafında görülse de hisse senedi tarafında alım yapıyor. Bizim yabancı ordinolarımızda artış var. Yabancı yatırımcı marjlardan yararlanmak istiyor. Bu nedenle alıp-satıyor. Zaten şu anda piyasalardaki durum ‘al, 3 sene bekle’ dönemi değil. Yüzde 10 karı gördüğünde satıyor, başka bir seviyeden yeniden geliyor. İçeride işlem yapan hedge fon çünkü. Bizim sorunlarımızdan biri şu: Dövizin buralarda olmasının sebebi yerli yatırımcı. Kur her düştüğünde alıyor. Döviz piyasasında yerli yatırımcının beklentilerini doğru yönetmemiz gerekiyor.

Günde 400 hesap açtık:

Garanti Yatırım olarak önceliğimiz dijitalleşme ve ürün çeşitliliği. Ürün çeşitliliğimizi artırdık ve artırmaya devam edeceğiz. Paragaranti International Trader platformuna yurt dışı vadeli işlem piyasalarını ekledik. Yatırımcılarımız yurt dışında hem spot hisse hem de futures piyasalarında hisse senedi ve petrol, altın, EURUSD gibi vadeli işlem kontratlarında yatırım yapabiliyor. Daha kullanıcı dostu ara yüzlerle işlem kanallarımızı yeniliyoruz. Dijitalleşme bizim hayatımızda ürünlerin operasyonlarını kolaylaştırıp müşterimizle daha yakın ilişki kurduğumuz bir alan yarattı. En büyük satış ağı olan aracı kurumuz. 5 senede gelirlerimizi 3.5 kat artırdık. Yeni ürünlerin katılması ve dijital süreçlerin artması bunda çok etkili oldu. Hesap açılışlarını dijital yaptık. Sektörde toplam işlem yapan müşteri sayısı 270 bin. Biz yılda 100 bin müşteriyle işlem yapıyoruz. Biz bir ara dijital kanallarımızın etkisiyle günde 400 tane hesap açtık. Her müşteriyi de segmente edebildik. Garanti Yatırım bir yatırım bankası olma yolunda tüm ürünlerini tamamladı. Gitmek istediğimiz yer, çok daha fazla müşteriyle, çok daha farklı ürünle sermaye piyasasının en önemli oyuncusu olmak.

45 yaş üstü grup mutlaka danışmana soruyor: 

Ne kadar dijitalleşirseniz dijitalleşin özellikle 45 yaş üstü müşteri grubu ‘bir çayınızı içmek’ istiyor. 30 yaşına kadar olan genç yatırımcılar, ara sıra rapor yükleseniz yeter ben kendim işlem yaparım diyor. Bu grup müşterilerimizin yüzde 65’ini oluşturuyor. 30-45 yaş arasındaki müşterilerimiz ağırlıklı ikinci jenerasyon ve bir kısmı aile fonunu yönetiyor. Öteki taraftan 45 yaş üstündekiler ise ne olursa olsun mutlaka danışmanlık hizmeti almak istiyor. İşlemlerin yüzde 70’i dijital kanallardan geliyor. Bu değişim daha 5-10 yıl sürecek. Sermaye piyasalarında açık hesap sayısı 1 milyon 100 bin adet. 81 milyon nüfusta sadece işlem yaparak sermaye piyasaları ile ilgilenen yatırımcı sayısı 270 bin. Biz tasarrufl a tanışan Y ve Z kuşağının ilgisini artırmaya çalışıyoruz. Bunun içinde üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Bir MT/ST programı düzenliyoruz. Bu yıl 12 üniversiteye gideceğiz.

Borsada, alıcı ve satıcı bilgisi gün sonunda verilsin

Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder, “Alıcı ve satıcı bilgisi anlık gösterilmesin, gün sonunda gösterilsin” dedi. Ergüder, dünya borsalarında da uygulamanın bu yönde olduğunu anlattı.

Özel çocuklara, özel sınıflar

Garanti Yatırım, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda özel sınıf kategorisinde Tohum Otizm Vakfı ile sınıfl ar oluşturuyor. Ocak ayında Batman’da 2 sınıf, martta Artvin’de 3 sınıf açtıklarını belirten Genel Müdür Utku Ergüder, sene sonuna kadar sınıf sayısını 10’a çıkartacaklarını söyledi. Ayrıca her sene 10 sınıf açarak bu işbirliğini büyütecek. Garanti Yatırım, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ve UN al Compact’in ortak girişimi olarak geliştirilen ve yaygınlaştırılan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni de (WEPs) imzaladı. Utku Ergüder, ayrıca ürün ve dijital ağ yatırımıyla birlikte eş zamanlı olarak satış ekibini eğitmek için yatırım akademisi kurduklarını da anlattı.




Bu haber 1,039 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,893 µs