En Sıcak Konular

Müteahhitler ikinci yarıdan umutlu

16 Nisan 2019 10:15 tsi
Müteahhitler ikinci yarıdan umutlu TMB, yeni bir ekonomik reform hamlesiyle, orta ve uzun vadede genel ekonomiyle birlikte inşaat sektöründe de sürdürülebilir büyüme bekliyor.

Müteahhitler ikinci yarıdan umutlu

DÜNYA 

TMB, yeni bir ekonomik reform hamlesiyle, orta ve uzun vadede genel ekonomiyle birlikte inşaat sektöründe de sürdürülebilir büyüme bekliyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2019 1. çeyreğine yönelik yayımladığı sektör analizinde, yılın ikinci yarısında baz etkisiyle birlikte enflasyon ve büyümede olumlu bir hava beklendiğini vurgulayarak, ekonomik aktivitede toparlanmanın 2020’da gerçekleşeceği tahminlerine yer verdi. Analizde, ekonomik önlemlerin sektöre olumlu yansıması olabileceğine işaret edilerek, “Yerel seçimlerin ardından yeni bir ekonomik reform hamlesiyle, orta ve uzun vadede genel ekonomiyle birlikte inşaat sektöründe de sürdürülebilir büyüme gözlenebilecektir” denildi. 2019 ilk yarısında inşaat sektöründe daralmanın devamı beklendiği belirtilen analizde, kamu özel işbirliği projeleri, mega projeler ve kentsel dönüşümün önemli görüldüğü belirtildi.

Sektörün yurtdışında ilk çeyrekte üstlendiği işlerle yıl sonunda 1972’den bu yana üstlenilen 10 bininci projeye ulaşabileceği belirtildi. TMB analizinde dönemsel verilere yönelik olarak verilen bilgide, inşaat güven endeksindeki düşüklüğün ilk çeyrekte devam ettiği hatırlatıldı. İnşaat ruhsatlarındaki sert düşüşün etkisinin devam ettiği, TÜİK verilerine göre konut satışlarında şubatta yüzde 18.2’lik düşüş ve REIDIN-GYODER verilerine göre konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşlamaya dikkat çekildi. Analizde, ABD ve Avrupa merkez bankalarının genişlemeci politikalarının olumlu etkisi vurgulanırken, jeopolitik risklerin olumsuz etkisi vurgulandı.

1.3 milyarlık 40 proje üstlendiler

Öteyandan, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2019’un ilk çeyreğinde Türk müteahhitler 1 milyar 287 milyon dolar tutarında 40 yeni proje üstlendiler. Böylece 1972 yılından bu yana Türk müteahhitlerin yurt dışında üstlendiği proje sayısı toplamda 9 bin 669’a yükseldi. TMB analizinde bu yıl içinde 10 bin projeye ulaşmanın olası olduğu kaydedildi. TMB analizinde, 2023’te yıllık 35 milyar dolar hacim, 2030’larda ise 50 milyar dolarlık hacim hedefl endiği hatırlatılarak, bu seviyenin küresel pazardan yüzde 7 pay anlamına geldiğine işaret edildi. Yurt dışında 100 bin kişinin istihdam edilebileceği belirtilen analizde, Rusya ve Irak’ın önemli Pazar olmaya devam edeceği vurgulandı.


Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,581 µs