En Sıcak Konular

Makineciler, Gümrük Birliği'nin acilen güncellenmesini istedi

24 Nisan 2019 08:08 tsi
Makineciler, Gümrük Birliği'nin acilen güncellenmesini istedi Makine İmalatçıları Birliği başkanı seçilen Emre Gencer, "En büyük pazarlarımız olan Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede yaşanmaya başlayan ekonomik yavaşlama bu yıl işimizi daha da zorlaştırmaktadır" dedi.

Makineciler, Gümrük Birliği'nin acilen güncellenmesini istedi

DÜNYA 

Makine İmalatçıları Birliği başkanı seçilen Emre Gencer, "En büyük pazarlarımız olan Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede yaşanmaya başlayan ekonomik yavaşlama bu yıl işimizi daha da zorlaştırmaktadır" dedi.

Makine İmalatçıları Birliği'nin (MİB) 17'nci Olağan Genel Kurulu İstanbul'da Cevahir Hotel'de yapıldı. Genel Kurulda tek listeyle gidilen seçimde E-Mak Makine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emre Gencer oybirliğiyle makinecilerin yeni başkanı oldu.

MİB Başkanlık görevini Ahmet Özkayan'dan devralan Emre Gencer, genel kurulda yaptığı konuşmada sektörün geçen yıl mali piyasalarda yaşanan dalgalanmaya rağmen yılı ihracata ağırlık vererek ve büyüyerek kapattığına işaret etti. Piyasalarda yaşanan daralmanın hafifleyerek bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini belirten Gencer, "Sektörümüzün büyümeye devam etmesi daha uzun yıllar şirketlerimizin ihracat performansına bağlı olacak. Unutmayalım ki, en büyük pazarlarımız olan Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede yaşanmaya başlayan ekonomik yavaşlama bu yıl işimizi daha da zorlaştırmaktadır" dedi. 

ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin korumacılığa yöneldiğine dikkat çeken Emre Gencer, korumacı politikaların teknolojik değişimin ortaya çıkardığı yeni rekabet koşullarının bir sonucu olduğunu, teknoloji, fikri mülkiyet hakları ve veri koruması alanlarına yoğunlaşıldığını vurguladı.

Türk makine sektörünün de ağırlıklı olarak bu tartışmaların yaşandığı ülkelere ihracat yaptığına değinen Gencer, "Sektörümüzün bu pazarlarda payını artırabilmesi artık çok daha zordur. Gelişmiş ülkeler teknolojik olarak geride kalmamak için atılım içindeyken ve dünya ticaretinin kuralları yeniden şekillenirken kaybedilecek vaktimiz kalmadı. Biz de ülke olarak dijital dönüşümü hızlandıracak ve inovasyonu artıracak yapısal dönüşümü süratle gerçekleştirmek zorundayız. Bu da artık sadece ekonomik konulara ve istikrara odaklanma ile gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda küresel ekonomik sisteme de entegrasyonumuzu güçlendirmeliyiz. Bu konuda ilk yapılması gereken Gümrük Birliği anlaşmasının acilen güncellenmesi olduğu kanaatindeyiz" diye konuştu.

"Türk markalarını yaşatmak için gerekeni yapabilecek cesarette olmalıyız"
İhracatının yüzde 40'a yakınını Avrupa, ABD ve Kanada gibi gelişmiş ülkelere yapan makinecilerin geçen yıl 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Emre Gencer, buna karşın makine ihtiyacının 30 milyar dolarlık kısmının ithal edildiğinin altını çizdi.

Gencer, "Bunun nedeni maalesef havaların iyi olduğu dönemde çatıyı tamir etmemiş olmamızdır. Büyümemizin çok yüksek olduğu dönemde iç piyasada, Türk markalı ürünlere yönelik yeterince pozitif ayrımcılık yapmadık; konuyu gündeme taşıyanları 'korumacılık' yapmakla suçladık. Geldiğimiz noktada, dış pazarlarda korumacılıkla mücadele ediyor; ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin dünya ticaretindeki kuralları göz ardı ederek uyguladıkları korumacılık rüzgarlarının estiği bir süreci yaşıyoruz. Makine sektörümüz için bu süreçteki değişime uyum yaşamsal öneme sahiptir. Yani Türk markalarını yaşatmak için ne yapılması gerekiyorsa biz de bunu yapabilecek cesarette olmalıyız" değerlendirmesini yaptı. Yerli makine ve donanıma en radikal şekilde pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini savundu.

2019-2022 döneminde görev yapacak olan yönetimde Emre Gencer, Ahmet Özkayan, Ender Yılmaz, Mustafa Erol, Burç Angan, Mustafa Bozkurt, İlknur Cantürk, Cemal Dener, Hakkı Can Şaylan yer aldı. Ayrıca Adnan Dalgakıran, Ahmet Özkayan ile Emre Gencer Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) temsilcileri olarak seçildi.


Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,357 µs