En Sıcak Konular

AB’nin peşinde koşmaktan bıktık

26 Nisan 2019 09:32 tsi
AB’nin peşinde koşmaktan bıktık Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, uzun süredir AB standartlarının üzerinde üretim yapılmasına rağmen, bir türlü ihracat yapamadıkları AB’nin peşinden koşmaktan bıktıklarını söyledi.

AB’nin peşinde koşmaktan bıktık

DÜNYA 

Sektörün 20 yıldır AB’ye ihracat yapabilmek için uğraştığını belirten BESDBİR Başkanı Dr. Sait Koca, “AB’nin halen ithalat yaptığı ülkelerden çok daha iyi konumda olmamıza rağmen, bir türlü ihracat gerçekleştiremiyoruz. Artık bu işin peşini bıraktık” dedi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, uzun süredir AB standartlarının üzerinde üretim yapılmasına rağmen, bir türlü ihracat yapamadıkları AB’nin peşinden koşmaktan bıktıklarını söyledi. Sektörün geçen yıl 81 ülkeye ihracat yaptığını ve başta Çin olmak üzere yeni pazar arayışlarının sürdüğünü ifade eden BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, sektörün 2010- 2018 yılları arasında yüzde 150 büyüdüğünü kaydetti.

BESD-BİR tarafından 5’incisi düzenlenen Uluslararası Beyaz Et Kongresi 32 ülkeden gelen bin 500 kişinin katılımıyla başladı. Kongrede genel sektör değerlendirmesi yapan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, sektörün kamudan beklentilerini de açıkladı.

Dünyada 815 milyon insanının yetersiz, 161 milyon çocuğun ise dengesiz beslendiğini vurgulayan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaya beyaz et sektörü olarak hazır olduklarını bildirdi. Türkiye’de et tüketiminin dünya ortalamasının altında bulunmasına rağmen, bunun önemli kısmının domuz eti kaynaklı olduğunun altını çizen BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, 2026 yılı için öngörülmesine rağmen 2015 yılında beyaz etin dünyanın en çok tüketilen eti olduğunu söyledi.

Dünyada beyaz et ihracatında ABD ve Çin’in başı çektiğini Türkiye’nin ise yüzde 2.3 ile önemli payı bulunduğu bilgisini veren BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, 2010-2018 yılları arasında sektörün yüzde 150 büyüdüğünü aktardı. 2018 yılı itibarıyla 81 ülkeye tavuk ayağı dahil 500 bin tonluk ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, AB ülkelerine ise siyasi sebeplerden dolayı ihracat yapamadıklarını söyledi. Sektörün 20 yıldır AB’ye ihracat yapabilmek için uğraştığını ve dünyanın en iyi-modern üretim tesislerini kurduğunu belirten Koca, “AB’nin halen ithalat yaptığı ülkelerden çok daha iyi konumda olmamıza rağmen, bir türlü ihracat gerçekleştiremiyoruz. Artık bu işin peşini bıraktık” diye konuştu.

“Arka planında ticari amaçlar var”

Sektörle ilgisi olmayan kişilerin, özellikle TV ekranlarında insanların protein tüketimini de engelleyecek şekilde bilimsellikten uzak açıklamalar yaptıklarına değinen Sait Koca, “Bunların toplum üzerindeki etkisi azalsa da yine de devam ediyorlar. Ben çoğunluğunun arka planında ticari amaçlar olduğunu düşünüyorum” dedi. Bu noktada sektör olarak yaptırdıkları algı araştırması hakkında da bilgiler veren BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, halkın yanlış bilgilendirilmesinin önlenmesi ve yanlış algının giderilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’nın birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan ise sektörün bilimsel ve teknolojik alandaki gelişmeleri çok yakından takip ederek üretim yaptığını bildirdi. Antibiyotiğin Türkiye’de sadece tedavi amaçlı kullanıldığını bunun da bilimsel gelişmelerle birlikte giderek azaldığını ifade eden Ceylan, Türkiye’de gıda kalitesi, kalıntılar ve hijyen açısından en çok denetlenen sektörün beyaz et olduğunun altını çizdi.

“Biyogüvenlik yasası uyumlu değil, kaybediyoruz”

Döviz fiyatındaki her değişimin, hammadde de dışa bağımlı olan yem sektörünün ve dolayasıyla yem maliyetinin çok yükselmesine yol açtığına vurgu yapan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, “Karma yemin yarısı ithal ediliyor. Biyogovenlik yasası AB ile uyumlu değil. AB bünyesinde 125 transgenik yemin üretim izni bulunmasına rağmen, ülkemizde bu sayı sadece 36. Sadece bu yüzden sektör daha pahalı hammadde tüketmek zorunda kaldığı için Türkiye ciddi miktarda para kaybediyor” dedi.


Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,132 µs