En Sıcak Konular

İnşaat sektöründe lale devri bitti

26 Nisan 2019 09:34 tsi
İnşaat sektöründe lale devri bitti Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi işbirliğiyle 2-4 Mayıs tarihleri arasında "Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi" düzenlenecek.

"İnşaat sektöründe lale devri bitti"

DÜNYA 

İnşaat sektörü rotasını çizmek için 2-4 Mayıs tarihleri arasında Gaziantep'te bir araya gelecek... Sektörde lale devrinin bittiği vurgusunu yapan iş insanları, TOKİ ile rekabet etmenin imkansız hale geldiğine dikkati çekti.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi işbirliğiyle 2-4 Mayıs tarihleri arasında "Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi" düzenlenecek.

Ekonomi, mimarlık, mühendislik, kentleşme, inşaat sektörü ve bağlantılı tüm alanlarda büyük sorunlar yaşandığına işaret eden Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, 7 aylık hazırlık süreci yaptıkları kongrede 13 oturumda 56 bildiri sunulacağını, 5 konferans ve 8 tematik sunumun yapılacağını belirterek, herkesi programa katılmaya, tartışmaya ve durumu analiz etmeye davet etti.

Gaziantep'teki konut stoku inşaatı sürenler hariç 20 bin
Sektöre ilişkin Gaziantep özelinde değerlendirmelerde bulunan Girişken, Gaziantep'in 2011'den 2014 yılına kadar Türkiye'de emlak fiyatlarının açık ara en yüksek artış hızına ulaştığı kent haline geldiğini söyledi. İstanbul'un 2014 itibariyle Gaziantep'i yakaladığını, ardından Gaziantep'te emlak fiyatlarında durulma görüldüğünü anlatan Girişken, "Geldiğimiz noktada 4-5 yılda gerçekleşen hızlı yükselişin hızlı durağanlığa dönüştüğüne şahitlik ediyoruz. Şu an fiyatlar hala yüksek, halkın alım gücü konut almaya uygun değil. Yükselen faizler ve konutun artık yatırım aracı olarak görülmemesi sebebiyle satışlar zayıf. Bize ulaşan bilgilere göre Gaziantep'te şu ana kadar yapımı tamamlanan, iskanı alınan ve henüz satılmayan 20 bin civarından konut var. Buna yapımı devam edenler dahil değil. Ciddi bir konut stokumuz var. Belediyede ruhsatlar 2018 sonunda yüzde 70-75'lik azalmaya neden oldu. Bu şartlar altında sektör bir yön arıyor" ifadelerini kullandı.

"Mimarlar arası işsizlik oranı Türkiye ortalamasının 2 katı"
Sektörün yavaşlamasının istihdama da olumsuz yansıdığına işaret eden Girişken, mimarlar arasında işsizlik oranının yüzde 25'ler seviyesine yaklaştığını söyledi. Bunun Türkiye işsizlik ortalamasının iki katı olduğuna vurgu yapan Özgür Girişken, "Diğer mühendislik dallarında da benzer durumlar yaşanıyor. Hem inşaat sektörünün kendisinde hem de inşaat sektörünü besleyen diğer alanlarda daralma var. Elbette bu sonsuza dek böyle devam etmeyecektir ama Mimarlar Odasının kurumsal görüşüne göre sektörün kontrolsüz biçimde büyümesine müsaade ederek aslında bu sektörün içerisinde yer almaması gereken birçok aktörün inşaat sektörünün bir bileşeni olması dolayısıyla şişme yaşandı.

Şu anda bu şişmenin düzeltme kısmını görüyoruz. Temennimiz bunun olabildiğince hasarsız gerçekleşmesi. Öncelikle şu tablonun ortaya çıkması ve kabullenilmesinden yanayız. Kongredeki hedeflerimizden birisi de ekonomik görünüm ve inşaat sektörünün panoramasının bilimsel bir dille ortaya çıkarılması ve ancak teşhis sonrasında tedavi yöntemlerinin tartışılmasıdır" diye konuştu.

Konut üretimi fazla, sahiplik oranı düşük
Özgür Girişken, Türkiye'de inşaat sektörünün ana sorununun çok fazla sayıda konut inşa edilmesine karşın, konut sahiplik oranının hala çok düşük olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Sektörün bu hali gerçekte ihtiyacı olan insanları konut sahibi yapamadı. Konuta ihtiyacı olan kesimler hala çok fazla. Asıl konut sahibi olanlar, konutu yatırım aracı olarak gören insanlar. Son yıllara bakıldığında inşaat alımı yapan veya fiyat soranların birçoğu kiraya vermek için soruyor. Faizlerin yükselmesiyle birlikte konutun cazibesi kalmadı. Şu anda ihtiyacı olanlar almak istiyor ancak, faizlerin yüksekliği ve finansman sorunları sebebiyle erişemiyor. Bunun sonucunda Gaziantep'te konut fiyatları artmazken, kira fiyatlarında çok büyük artış gerçekleşti. Kiralardaki artış durdurulamıyor ve bu durum bütçeleri zorlamaya başladı. Bir yanda satılamayan, boş vaziyette bekleyen konutlarımız var, bir yandan ciddi talep var ama insanlara alamadıkları için o konutlar boş bekliyor. Halihazırdaki stoktaki kira fiyatları yükseliyor."

Nüfus artış hızı Türkiye'nin gerisine düştü
TÜİK nüfus istatistiklerini incelediğinizde Gaziantep nüfusunun Türkiye'nin ortalama nüfus artış hızının 3 katı büyüdüğüne işaret eden Girişken, son 3 yılda nüfus artış hızının önce yavaşladığını sonra Türkiye'nin artış hızının gerisine düştüğünü söyledi. Özgür Girişken, yıllık 50- 60-70 bin nüfus artışı yaşanan şehirde, bu yıl 18 bin nüfus artışı olduğunu, bunun da göçün durması ve iş imkanlarının kısıtlanmasından kaynaklandığını vurguladı.

İnşaat sektöründe lale devri bitti
GTO Meclis Üyesi Ömer Saraçoğlu ise inşaat sektöründe her 5 yılda bir krizin olduğunu, 2 yıl süren krizlerin ardından sektörün tekrar atağa geçtiğini belirterek, "Ama bu sefer sektörün önü önceki kadar açılmayacak. Sebebi de hem konut stokumuzun çok fazla olması hem de nüfusun bundan önceki yıllara göre artış göstermemesi. Eğitim ve kültür seviyesi arttıkça çocuk sahiplik oranı düşüyor. Bundan sonraki süreçte inşaat sektöründe doğal bir seleksiyon olacağını düşünüyorum. Mimar ve mühendisler haricinde konut yapanların eleneceğini öngörüyorum. İnşaat sektöründe artık lale devri bitti. Bu krizin önümüzdeki süreçte sektörümüze faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

TOKİ dünyanın en büyük müteahhidi oldu
Saraçoğlu, sektörün karşısında kendi gücünü ölçemeyen bir TOKİ gerçeği olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "TOKİ sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük müteahhidi oldu. Resmi kurumlar bütçe oluştururken kar amacı gütmezler. TOKİ'ye baktığımızda kasasında 13-14 milyar TL olan güç haline gelmiş. Bunun neticesinde biz TOKİ ile rekabet edemiyoruz."

İnşaat sektörü yerine sanayiye ağırlık verilmeli
Ülkenin artık inşaat sektöründen çekilerek sanayiye ağırlık vermesi gerektiğine işaret eden Saraçoğlu, "Hükümetin son 5 yılda betona gömdüğü para 1 trilyon dolar. Tabi ki yola, köprüye de ihtiyacımız var. Ama bunlar öncelik sırasıyla yapılmalı. Önce alt yapı gerekirken, siz önce üst yapıyı yapıyorsunuz. O da sorun yaratıyor. Artık israf toplumundan üreten topluma geçmeliyiz. Kongremizde bunların hepsini gündeme getireceğiz"dedi.

GTO Meclis Üyesi Necdet Kılıç ise böyle devam ederse sektörün 3/2'lik kısmı eleneceğini, kalan 3/1'lik kısmının ise birleşme yoluna gitmek zorunda kalacağını ifade ederken, Komite Başkanı Caner Sezer ise kongrede sektörün yol haritasının çizileceğini söyledi.


Bu haber 1,319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,509 µs