En Sıcak Konular

Türkiye'den kaçan para Suudi Arabistan'a gidiyor

26 Nisan 2019 09:36 tsi
Türkiye'den kaçan para Suudi Arabistan'a gidiyor Türkiye'den çıkan fonların adresi Suudi Arabistan oldu.

Türkiye'den kaçan para Suudi Arabistan'a gidiyor

DÜNYA 

Türkiye'den çıkan fonların adresi Suudi Arabistan oldu. Suudi Borsası Tadawul'un FTSE Russell'a kabul edilmesi ve MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'ne katılacak olmasıyla bu eğilimin hızlandığı görülüyor. 

Gelişen ülkeler piyasaları arasına giren Suudi Arabistan'a milyarlarca dolar para akışının önü açılırken, Suudi ETF'leri tabiri caizse Türk ETF'lerinden rol çalmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda FTSE Russell ve S&P Dow Jones tarafından yürütülen küresel endekslere eklenen ve gelecek ay küresel yatırımcıların yakından takip ettiği MSCI endeksine girmesi beklenen Suudi ETF'leri (borsa yatırım fonları) Türkiye'den çıkan fonların adresi olarak gösteriliyor.

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından yabancı yatırımcının güvenini yeniden sağlamış gözüküyor. Türkiye'de geçtiğimiz ay seçim belirsizliği ve zayıf liranın varlıklar üzerinde baskı yaratması nedeniyle bazı Amerikan fonlarının rotasını Suudi ETF'lerine çevirdiği biliniyordu. Piyasalarda bu eğilimin Suudi Arabistan borsası Tadawul'un FTSE Russell'a kabul edilmesi ve MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksine katılacak olmasıyla hızlandığı dikkat çekiyor. Türkiye ETF'lerinden önceki gün son 1 yılın en büyük para çıkışı yaşanırken, bizden çıkan yatırımın Suudi Arabistan ETF'lerine yöneldiği görülüyor.

Suudi hisseleri bu yıl yüzde 21 yükseldi

Küresel fonların ilgisinin artmasıyla Suudi Arabistan, bu yıl dünyada en çok prim yapan hisse senede piyasalarından biri haline geldi. MSCI gelişen ülkeler endeksinde Türk hisseleri yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 5.8 gerilerken, MSCI'nin hesaplamalarına göre Suudi Arabistan yüzde 21 yükseldi. Arap coğrafyasının en büyük ekonomisi Suudi Arabistan'a yerleşik olmayan yatırımlarının bu yıl yüzde 35 artması bekleniyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), ekonomik büyümenin hız kazanması ve yabancı portföy yöneticilerinin Suudi borsasına artan ilgisi sayesinde Suudi Arabistan'a bu yıl 50 milyar dolar yabancı sermaye girişi olacağı tahmininde bulunuyor. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Pakistan'ı içine alan bölgede (Menap) yılın en cazip piyasalarından biri olarak gösterilen Suudi Arabistan'da yerleşiklerin sınır ötesi yatırımlarının ise ülkeye yurt dışından gelen para akışını aşabileceği uyarısı yapılıyor.

Ülkenin yılbaşında uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği tahvil ihracı yoluyla yaptığı borçlanma artan ilginin sinyalini vermişti. 7.5 milyar dolarlık tahvil satılan ihraca 27 milyar dolarlık talep gelmişti.

FİNANS CEO'LARI DA GERİ DÖNÜYOR

Kaşıkçı cinayeti sonrasında geçen ekim ayında Suudi Arabistan'da yapılan yatırım zirvesini boykot eden finans CEO'ları ülkeye geri dönüyor.

HSBC CEO'su John Flint ve Blackrock CEO'su Larry Fink bu hafta Riyad'da yapılan iki günlük finans forumuna katıldı. Amerikan yatırım bankası JP Morgan'ın Eş Başkanı Daniel Pinto da foruma katılanlar arasındaydı. Geçen yılki zirveden çekilen Londra Borsası CEO'su ve Japon Mitsubishi UFJ Financial Group CEO'su forumdaki diğer isimlerden bazıları. 



Bu haber 1,578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,845 µs