En Sıcak Konular

Japon Toyota, Türkiye’den ‘akıllı sistem’ ihraç edecek

29 Nisan 2019 08:43 tsi
Japon Toyota, Türkiye’den ‘akıllı sistem’ ihraç edecek Türkiye’yi hibrit üssü yapan Japon otomobil devi Toyota, şimdi ise Türkiye’den mühendislik ihracatı yapmaya hazırlanıyor.

Japon Toyota, Türkiye’den ‘akıllı sistem’ ihraç edecek

DÜNYA 

Türkiye’yi hibrit üssü yapan Japon otomobil devi Toyota, şimdi ise Türkiye’den mühendislik ihracatı yapmaya hazırlanıyor. 

C-HR ve Corolla modelleriyle Türkiye’yi hibrit otomobil üssü yapan Japon otomobil devi Toyota, Türkiye’den mühendislik ihracatı yapmak için de çalışmalara başladı. Ür-Ge departmanı kuruldu, Ar-Ge de gündemde... Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO'su Toshihiko Kudo, üretim süreçlerinin kalbi ve beyni olan akıllı sistemleri Türkiye’de geliştirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

2017 yılı başından bu yana “Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Komitesi Üyesi” olarak Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de görev yapan, ardından geçtiğimiz ocak ayında Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO'su olarak atanan Toshihiko Kudo, ilk röportajını Dünya Gazetesi ile gerçekleştirdi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin ocak ayında Sakarya fabrikasında yenilenen Toyata Corolla Sedan'ı banttan indirdiğini hatırlatan Kudo, başarılı bir ilk çeyreği geride bıraktıklarını vurgulayarak, “Corolla’ya talep gayet iyi, satış ve ihracat çok iyi gidiyor” dedi.

Yeni Ür-Ge merkezinde 67 mühendis çalışıyor

Türkiye’deki yeni yatırım planları ve hedeflerine yönelik önemli bir gelişmeyi ilk kez açıklayan Toshihiko Kudo, kısa süre önce üretim süreçlerinde akıllı sistemler geliştirmeye yönelik bir Ür-Ge departmanı kurduklarını belirterek, “Üretim süreçlerinin kalbi ve beyni olan akıllı sistemler geliştiriyoruz. Üretimde ve bakımda daha akıllı sistemler kullanmaya ve onları geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca Avrupa’daki diğer Toyota fabrikalarına akıllı üretim sistemleri ihraç etmeyi planlıyoruz. Böyle ce Türkiye’den ilk kez mühendislik ihraç etmiş olacağız” diye konuştu. Kudo, Ür-Ge merkezinde 67 mühendisin çalıştığını belirterek, “Birkaç yönetici dışında mühendislerimizin tamamı Türk” dedi.

İthal bazı ekipmanlar Türkiye’de üretilebilir!

Toshihiko Kudo, mühendislik çalışmalarında Ar-Ge merkezinin küçük bir başlangıç olduğunu ve orta vadede Ar-Ge merkezi kurmanın da gündemlerinde olduğunu ifade ederek, “Özellikle model değişimleri döneminde bazı ekipmanlar Japonya'dan geliyordu. Aslında Türkiye'ye baktığımız zaman bunu yapacak yan sanayicisi, mühendisi hepsi var. Model değişim süreçlerinde ve fabrikanın yenilenmesinde bu tür ekipmanları da kendimiz yapabilir ve dizayn edebilir seviyeye gelmek istiyoruz” dedi.

“Ülke ekonomisine 32.7 milyar dolar katkı”

Toyota Sakarya’daki fabrikasında Corolla ve C-HR olmak üzere iki ayrı model üretiyor. 2016 yılında Türkiye’nin ilk hibrit otomobili Toyota C-HR’yi banttan indiren şirket, Ocak ayında ise Türkiye’de üretilen ilk hibrit sedan Corolla’yı banttan indirdi. Toyota’nın 2019 üretim ve ihracat hedeflerini açıklayan Kudo, “2018 yılında 260 bin adetlik üretim yapmıştık. Bunun 64.4 bini Coralla, 195 bin adedi ise C-HR oldu. 2018 yılında üretimin yüzde 90’ı ihraç edildi. 2019’da ise üretim hedefimiz 80.8 bin Corolla, 167.5 bin C-HR olmak üzere 248.3 bin. Bu yıl üretimin yüzde 92’sini ihraç edeceğiz. 1994 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz kümülatif üretim, 2.4 milyon adet. 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz kümülatif ihracat  ise 1.96 milyon adet. 32.7 milyar dolar ihracat geliri ile ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de hibrite ilgi artıyor

Türkiye’de üretilen ilk hibrit ve crossover araç olma özelliğine sahip C-HR modelinin de büyük etkisi ile birlikte Türkiye’de satılan hibrit araç pazarında Toyota olarak lider konumunda olduklarını hatırlatan Kodo, “2018 yılında sadece C-HR modelimizin hibrit versiyonu Türkiye’de 2 bin 576 adet satıldı. Yeni Corolla hibrit ile bu rakam 2019 yılında bundan çok daha fazla olacak. Türkiye’de dizel hala ilk tercih ancak, çevreci araçlara olan ilginin günden güne artacağına ve insanların daha çok hibrit araçları tercih edeceklerine inanıyorum” dedi.

Karbon emisyon oranını %90 düşürme hedefi

Toyota, 2050'ye kadar yeni araçlardaki karbon emisyon oranını yüzde 90 düşürmeyi planlıyor ve bu konuda iddialı hedefler koydu: Düşük karbondioksit emisyonlu yeni nesil araçlar geliştirmek; Hibrit teknolojisini yaygınlaştırmak, daha çok modele uygulamak; Hidrojen yakıt hücreli araçlar üretmek ve satmak; Dizel araç üretim ve satışına son vermek. Kudo, “Hibrit sistemi, hem içten yanmalı motor, aynı zamanda elektrik motorunu bir arada bulunması ile bir elektrikli aracın işlevlerini de yerine getirdiği için, bir nevi elektrikli araç olarak değerlendirilebilir. 2020 yılı sonuna kadar, tüm modellerin bir hibrit versiyonu olması hedefine adım adım yürümekteyiz” dedi.

 Yeni Corolla ile ihracat yapılan ülke sayısı %50 arttı

Ocak ayında Sakarya’da banttan indirilen Yeni Corolla’nın üretim ve ihracat adetlerine katkısını değerlendiren Toshihiko Kudo, şunları söyledi: “Corolla, 53 yıl ve 12 nesil boyunca 46 milyonun üzerinde satışla dünyanın en çok satılan otomobili. Ocak ayı sonunda seri üretimine başladığımız 12. nesil Corolla ile ihracat noktalarımız 100'den 150 ülkeye ulaştı. Yıllık üretimde Corolla’nın payı yüzde 25’ten yüzde 32’ye yükseldi. Corolla için en büyük ihracat destinasyonlarımız ise İsrail, Mısır, Polonya ve Rusya ve Türkiye. Bu ülkeler tüm Corolla ihracatının yüzde 70’ini oluşturuyor. En fazla hibrit otomobil ihracatı yapılan ülkeler ise Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya, Israil. Yüksek ihracat miktarı ve yerel satış kapasitesi bakımından, Corolla, Türkiye’de üretilen ve ülkenin ihracat fazlasına katkıda bulunan modeller arasında önemli pay sahip.”


Bu haber 1,686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,156 µs