En Sıcak Konular

Gayrimenkulde 5 milyarlık fon!

29 Nisan 2019 08:45 tsi
Gayrimenkulde 5 milyarlık fon! Bankacılıkla konut sektörünü buluşturacak fon kuruldu. İlk iş olarak fona katılacak bankalar ve kapsama alınacak gayrimenkuller belirlenecek.

Gayrimenkulde 5 milyarlık fon!

DÜNYA 

Bankacılıkla konut sektörünü buluşturacak fon kuruldu. İlk iş olarak fona katılacak bankalar ve kapsama alınacak gayrimenkuller belirlenecek. 

Bankacılık sektörü ile konut sektörünün ortaklaşa kuracağı markalı konut ve ticari gayrimenkullerin portföyde yer alacağı gayrimenkul fonuyla ilgili ilk adımlar atılmaya başlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu önceki hafta yayınlanan haftalık bülteninde Ziraat Portföy tarafından ‘Markalı Gayrimenkul Fonu’nun kuruluşuna izin verirken fona katılacak bankaların bu hafta netleşmesi bekleniyor. Fonun büyüklüğü 5 milyar TL olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçtiğimiz haftalarda açıklanan Gayrimenkul Fonu’yla ilgili çalışmalar belli bir noktaya geldi. Edinilen bilgiye göre daha önce farklı banka ya da portföy yönetim şirketleri tarafından kurulan SPK tarafından mevzuatı 4 yıl önce yayınlanan enstrümanın bir benzeri, şimdi bankacılık sektörü ile KONUTDER üyeleri arasında kuruluyor. Bir varlığa dayalı menkul kıymet olan gayrimenkul fonu için ilk adım olan fon SPK’dan da ilk iznini aldı. Sıra fona alınacak gayrimenkuller ile katılacak bankaların netleşmesine geldi. 3 Mayıs’a kadar fona hangi bankaların katılacağı netleşecek.

5 milyar TL'lik fonu yenileri izleyebilecek

Portföyünde, markalı konut ve ticari gayrimenkullerin yer alacağı ilk fonun büyüklüğü 5 milyar TL olacak. Bu fonu, farklı büyüklükteki diğer gayrimenkul fonlarının izlemesi öngörülüyor. Bankalar birleşerek ya da tek tek inşaat şirketleriyle farklı büyüklüklerde başka fonlar da kurabilecek. Fonun ortaklık yapısının ağırlığı bankalarda olmak üzere konut sektörü üyelerinin de pay sahibi olacağı şekilde paylaşılması da konuşuluyor. Bu fonda yapının yüzde 80 finansal kurumlar, yüzde 20 inşaat şirketleri şeklinde olması planı ağır basıyor.

Sadece konut değil ticari alanlarda olacak

Bu fonun içine alınacak gayrimenkuller ‘Yatırım Komitesi’ tarafından tespit edilecek. Komitede bankalar ve finans kuruluşlarında kredi riski olan konut geliştiricileri yer alacak. Her bir gayrimenkul bu komite tarafından tek tek konuşularak seçilecek. Komitenin karar vereceği ve gelecek vaat eden ekspertiz değerlerinde yükselme beklenen konut ve ticari alanlar seçilecek. Fonda kira getirisi olan, sıfır, iskanlı, tüm yasal izinleri alınmış, markalı konut ve ticari gayrimenkuller bulunacak. Fona girecek gayrimenkullerin kira getirisi nedeniyle üçte birinin ticari ünitelerden oluşan bir sepet olması planlanıyor. İkinci el konutlar fon kapsamına girmeyecek. Konutların veya ticari birimlerin tapuları bankalara geçecek.

Ekspertiz şirketleri değerleyecek

Bankalara kredi borcu olan inşaat şirketlerinin fon bünyesine alınacak gayrimenkullerinin değer tespiti Sermaye Piyasası Kurulu’ndan onaylı ekpertiz şirketleri tarafından yapılacak. Belirlenen değerleme üzerinden bankalar iskonto da talep edecek. Böylece gayrimenkuller fona geçerken belli bir kar sağlanmış olacak. Bunun için şu anda yüzde 10 oranı konuşuluyor. Fon bünyesine alınacak gayrimenkullerin değerleme çalışması tamamlandıktan sonra fonun büyüklüğü ortaya çıkacak. Gayrimenkuller fona devredildikten sonra inşaat şirketinin bankaya olan kredi borcu mahsup edilecek. Bankaların bilançosu rahatlayacak, borçlu inşaat şirketlerinin de hareket kabiliyeti artacak. Fonun ömrü 5 yıl olarak belirlenirken fona alınan konutların satılamaması halinde 4'üncü yıl sonunda 'geri alım' taahhüdüde verdi.

Nitelikli yatırımcıya satışta bir opsiyon

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından mevzuatı daha önce çıkartılan bu fonlarla gayrimenkuller menkulleştirilmiş olacak. İlk etapta fonların kurucusu banka ve sektör temsilcisi olsa da aslında birer sermaye piyasası aracı olan bu ürünler yatırımcıların alım-satımına da açılabilir. Fona seçilen gayrimenkullerden satış ve kira geliri elde edileceği için nitelikli yatırımcıların ilgisini çekeceği belirtiliyor. Yatırımcı tahvil-hisse senedi alır gibi gayrimenkul fonundan pay alabilecek. Fondaki gayrimenkuller kira geliri yaratacağı gibi değerlerini bulması durumunda satışları da gündeme gelecek.

Tapu harcından muaf olsun!

Gayrimenkuller fona alınırken tapu maliyeti de çıkacak. Banka borca mahsuben konutu aldığında tapu harcı ve alım-satım vergisi yok. Ancak ayrı bir tüzel kişilik olarak fona devredileceği için yüzde 3 tapu harcı olacak. Bunun ciddi bir yük getireceğini belirten bankalar, fona satılan gayrimenkullerde tapu harcı alınmayacağına dair bir düzenlemenin yapılması gerektiğini belirtiyor.


Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,453 µs