En Sıcak Konular

Türkiye'nin ilk yerli ve milli turbojet motoru hazır

30 Nisan 2019 08:17 tsi
Türkiye'nin ilk yerli ve milli turbojet motoru hazır Savaş uçağından atılan Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat’larda kullanılacak Türkiye’nin ilk yerli turbojet motoru KTJ-3200, başarıyla test edildi.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli turbojet motoru hazır

DÜNYA 

Savaş uçağından atılan Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat’larda kullanılacak Türkiye’nin ilk yerli turbojet motoru KTJ-3200, başarıyla test edildi.

Kale Grubu’nun banttan çıkardığı Türkiye’nin ilk yerli turbojet motoru KTJ-3200, başarıyla test edildi. Motor, savaş uçağından atılan Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat’larda (SOM) kullanılacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) desteğiyle Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-3200 turbojet motorunun testi, Tuzla’da gerçekleştirildi. Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, “En kritik motor alt teknolojilerinde, aerotermal tasarımda, kontrol algoritmalarında, sıcak bölge parçalarında muazzam bir kazanım elde ettik. Geldiğimiz noktada motorumuz teknoloji olarak yüzde 100 yerli ve millidir” bilgisini verdi. Okyay, tamamen özgün olarak geliştirilen KTJ-3200’ün gelecekte hedef uçak ve insansız platformlara yönelik kullanım için de optimize edileceğini anlattı.

Savunma ve havacılık sanayi üreticilerinden Kale Grubu, 2012 yılında başlayan füze motoru geliştirme çalışmalarını tamamladığını ve 2021 yılında seri üretime girmesini beklediğini açıkladı.

Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, motorun ilk kullanım yerinin SOM füzeleri olduğunu belirterek, şu an füzelerin bir Fransız motoru ile uçtuğunu bildirdi. Türkiye de ilk defa turbojet motor geliştirildiğini ifade eden Okyay, Türkiye de altyapı eksikliğinden dolayı motoru geliştirirken çekirdek motorun yanı sıra elektronik kontrol ünitesi, yakıt pompası, alternatör ve ateşleyici gibi alt sistemleri de geliştirdiklerini anlattı.

Okyay, "Bu motoru geliştirirken çekirdek motorun dışında alt sistemler de geliştirildi. Böyle bir kabiliyet kazanıldı. Bundan sonra Türkiye'de yapılacak olan jet motorlarının artık daha evvel alt sistemlerini yapmış bir şirketimiz, bir alt yapımız var" dedi.

Motoru optimize ederek geliştireceğiz

Osman Okyay, SSB ile imzalanan Ar-Ge projesi kapsamında, zamanla netleşen milli seyir füzesi ihtiyaçlarına binaen, zorluk seviyesi gittikçe artan bir çalışma yürütmeye başladıklarını söyledi.

Motoru geliştirirken odaklandıkları temel konulara değinen Okyay, geliştirme ve test çalışmaları için gelişmiş bir irtifa test sistemi altyapısına, turbomakine tasarım ve geliştirme çalışmalarında faydalanılacak bir endüstriyel ekosisteminin yanı sıra turbomakine kontrol ve aksesuarlar uzmanlığı, elektronik kontrol üniteleri, yakıt pompaları, ateşleyiciler ve alternatörler üzerine çaba sarf ettiklerini anlattı.

Okyay, yoğun çalışmaları sonucu dünya çapındaki benzerlerinden aşağı kalmayacak ileri teknoloji bir turbojet motor üretmeyi başardıklarını kaydetti.

Uçak ve İHA'lar için optimize edilerek geliştirilebilecek

Üniversite iş birlikleri ve alt yapımcı anlaşmaları doğrultusunda, turbomakine tasarım ve geliştirme faaliyetlerinde özelleşmiş danışmanlar ve paydaş firmalar olduğunu belirten Okyay, hem Kale projeleri hem de sektörün diğer ihtiyaç duyduğu havacılık motoru projelerinde görev alabilecek paydaşların oluşumuna vesile olduklarını aktardı.

Okyay, tamamen özgün olarak geliştirilen motorun seyir füzelerine entegrasyonunu bu yıl yapmak istediklerini ifade ederek, gelecek dönemde motoru, hedef uçak ve insansız platformlara yönelik kullanım için optimize ederek geliştireceklerini söyledi.

Kale Grubu'nun jet motorlarında 3 girişimi var Okyay'ın verdiği bilgiye göre Kale Grubu'nun jet motorları alanında 3 girişimi var. Kale ARGE ve Turbojet geliştirme ve üretimi, Kale Pratt&Whitney ile Jet Motorları parçaları üretimi ile Kale Rolls Royce olarak (TAEC) Savaş uçağı motoru geliştirme ve üretimi.

Okyay şu anki adıyla Savunma Sanayi Başkanlığı’nın araştırma geliştirme çalışmaları için 25 milyon dolar verdiğini, Kale Grubu’nun da bunun üzerine 25 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi.

KOLAYI HERKES YAPAR, SİZ ZORA TALİP OLUN

Osman Okyay, Kale Grubu'nun savunma ve havacılıktaki vizyonunu anlatırken "Kurucumuz ve Onursal Başkanımız rahmetli İbrahim Bodur’un, ‘Kolayı herkes yapar, siz zora talip olun’ anlayışı belirledi" dedi ve ekledi: "Bugün 32 yılı devirdiğimiz sektörde geriye baktığımız zaman önemli küresel projelerin paydaşı, kritik yerli ve milli projelerin üstlenicisi ve yerli sanayii için kuluçka merkezi haline dönüşmek gibi stratejik bir misyona sahip olduğumuzu görüyoruz. Elde ettiğimiz yetkinlikle, savunma ve havacılıkta Türkiye’nin yazdığı büyük başarı hikayesinin önemli bir parçası olmak bizim için gurur verici."

F35'E TESLİMAT SÜRÜYOR, RR İLE GÖRÜŞÜYOR

F35’lere parça ürettiklerini ifade eden Okyay, “F35 olayında bize yansıyan herhangi bir mesele yok” dedi. Okyay şöyle devam etti: “Uçağın kokpit bölgesini üretiyoruz teslimatımız da devam ediyor. İzmir'deki ortağımızla da imalatımız devam ediyor.” Olası bir durumda B planlarının da olduğunu aktaran Okyay, “Bu açığı sivil havacılıkta kapatabiliriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Öteyandan Rolls Royce ile 2 yıldır görüştüklerini bildiren Okyay, “Bu görüşmeler sonucunda biz bir ön anlaşma aşamasına geldik” dedi.


Bu haber 1,532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,283 µs