En Sıcak Konular

Turizmde 10 milyon kişilik 'büyük göç’

30 Nisan 2019 08:21 tsi
Turizmde 10 milyon kişilik 'büyük göç’ Ramazan Bayramı öncesi ve sonrası, Haziran ayının ilk 9 gününün resmi tatil ilan edilmesi, turizm bağlantılı tüm piyasaları canlandıracak.

Turizmde 10 milyon kişilik 'büyük göç’

DÜNYA 

Ramazan Bayramı öncesi ve sonrası, Haziran ayının ilk 9 gününün resmi tatil ilan edilmesi, turizm bağlantılı tüm piyasaları canlandıracak. 

Bayram tatilini 9 güne çıkaran hükümet kararının bu yıl erken açıklanmasıyla 1-9 Haziran tarihleri arasında ülke çapında büyük bir göç ve ekonomik hareketlilik olacak. İç turizmde diğer yıllara göre en az yüzde 20’lik bir artış beklenirken bu süre içinde yer değiştirecek, tatile veya memleketine gidecek kişi sayısının 10 milyona ulaşacağı belirtiliyor. Yolcu bileti satışlarında yüzde 40 artış olacağı vurgulanırken büyük turizm hareketiyle piyasalara 5 milyar lira dolayında taze para girecek.

Geçen yıl bayram tatili hafta sonuna denk geldiği için sadece 1 gün resmi tatildi. Bu sebeple bilet satışları yüzde 20 düşmüş, yaklaşık 6 milyon kişi yer yetiştirmişti. Bu yıl ise hafta ortasına denk gelmesiyle tatil süresi uzadı, bayram tatili turizm sektörü için çok daha önemli bir tatil dönemi haline geldi.

Kararın ardından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayram tatilinde 2 milyon kişinin seyahat etmesinin ve 3 milyar liralık ekonomik hacim sağlanmasının beklendiğini açıklarken, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık akraba ziyaretine, memleketine ya da yazlıklarına giden kişileri de hesaba katarsak; 10 milyona varan kişinin yer değiştireceğini, 5 milyar TL'den fazla hacim oluşacağını kaydetti. Bu yıl bir buçuk ay önce açıklanmasının otobüsçülerin lehine olduğunu vurgulayan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, bu bayramda otobüsle seyahatin yüzde 70-80 artacağını kayderek, 10 milyonun üzerinde insanın hareket edeceğini dile getirdi. Kısa mesafelerde otobüslerin günde 3 kez bile çalıştığını ifade eden Özcan, ek seferlerin yakında çıkacağını, Ankara’dan izin beklediklerini söyledi.

ÇADIR TURİZMİNE İLGİ ARTTI

Bayramda özellikle arabasına binip, yakın çevredeki illere giden kişilerin sayısı da artış gösteriyor. Trakya’ya İstanbul ve çevresinden 1 milyonun üzerinde tatilcinin gelmesi bekleniyor. Ayrıca çadır turizmi de canlılık gösteriyor. Fiyatlar artıp, pansiyonlarda dahi odalar dolunca, çadır turizmine olan ilgi geçen yıla göre yüzde 30 arttı. Kamp Olive yetkilisi, Çanakkale Asos’ta çadır kamp alanları bölgesinde bayram döneminde ilginin geçen yıllara göre arttığını, dolulukların yüzde 90’ları bulduğunu ifade etti. Bu yıl Ege ve Akdeniz’deki dolulukların Trakya’nın yüzünü güldürdüğünü kaydeden Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Orhan Çebi, Trakya’da bayram dönemi için dolulukların yüzde 90’ı bulduğunu belirterek, “Trakya’nın yatak kapasitesi çok az ancak küçük pansiyonlara bile ilgi var. Şarköy, Erikli gibi yerlerde deniz turizmine gelenler var ama özellikle bağ rotası bu yıl çok popüler” dedi.

Türkiye Kamp Karavan Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Ergin, Türkiye’de karavan kampçılığına da ilginin ivme kazandığını belirterek, bayramda karavan kiralama ve satışlarının yüzde 50 artığını dile getirdi. Ergin, özellikle kamp alanları, karavan park yeri yatırımcılarının sayısının da giderek arttığını kaydetti.

Özellikle kamp sezonu olarak değerlendirilen bahar aylarının gelmesiyle birlikte kamp malzemelerinin satışlarında yükseliş yaşandığını kaydeden GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, “Bu yıl kamp hazırlıkları kış aylarında başladı. Özellikle şubat ayının 20’sinden sonra kamp malzemeleri kategorisinde yer alan ürünlerin satışları arttı. 2019’un ilk 3 ayında geçen yıla göre uyku tulumu ve çadır satışlarında yüzde 140, rejisör koltuğu satışlarında ise yüzde 270 oranında büyüme olduğunu gözlemliyoruz. Bu ürünler, en çok satan kamp malzemeleri olarak da öne çıkıyor” dedi.

ANADOLU ‘BAYRAM’ EDECEK

Bu yıl tur operatörleri, Ramazan Bayramı döneminde deniz-kum turizmindeki fiyatlardaki artış nedeniyle kültür turlarına ağırlık verdi. Bu bayram geçen yıllara kıyasla kültür turlarının genelinde ortalama yüzde 100’lük artışlar yaşanıyor. Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, bayram tatili için genel satışların yüzde 30-40 arasında artığını ancak kültür turlarının yüzde 300 arttığını ifade etti. Onaran, bu yıl özellikle kültür turlarına ağırlık verdiklerini belirterek, “Ramazan Bayramı bu yıl, çok güzel bir dönemde hem deniz tatili hem de kültür turu yapılabilir. Karadeniz, Kuzey Ege turları ilgi görüyor. 9 günün açıklanmasıyla hareketlilik oldu. Bu yıl biraz daha erken açıklanması, daha fazla hareketliliğine neden olacak. Sonunda Ankara sesimizi duydu” dedi.

Kültür turizmine ilginin geçen yıldan bu yıla 3 kat arttığını kaydeden TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise “9 günlük bayram tatilinin de kültür turizmini daha da artıracağını düşünüyoruz. Çünkü deniz, kum, güneş tatili için gelen yerli ve yabancı turistler, hem fiyatların yukarıda olması hem de tatil mekanlarında istenildiği kadar yer bulunmaması nedeniyle kültür turizmine biraz daha ağırlık verdi. Kültür turizmi hızlı bir şekilde yukarıya çıkıyor. 9 günlük bayram tatili de bu yükselişe biraz daha ivme kazandıracak” diye konuştu.

Bayram tatilinin 9 güne çıkması sektör adına büyük avantaj olduğunu kaydeden tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, 3-5 günlük tatillerde daha kısa süreli seyahat planları yapıldığından bunun sunulan tatil paketleri seçeneklerini daralttığını belirterek, “9 güne uzayınca misafirlerimiz nerdeyse tüm tur ve tatil programlarımızı değerlendirebilecek konuma geldi. 8 günlük Bangkok-Phuket Turu, 7 günlük Balkan Turu ya da yine 7 günlük Doğu Karadeniz Turu yapabilmeleri mümkün hale geldi” dedi. Son dönemde durgun giden iç turizm pazarına bu tatilin hareket getirmesini beklediklerini dile getiren Küçükyılmaz, 9 gün açıklaması ile birlikte bayram tatili taleplerinde artış olduğunu, sadece son 3-4 günlük sürede bile yüzde 20’ye yakın talep artışı yaşandığını ifade etti.

BU YIL SON DAKİKA ZORLAŞTI

Bayram tatilin 9 güne çıkmasıyla iç pazarda oluşacak hareketlilik turizmcileri sevindirdi. Ancak turizmciler bu kararın erken rezervasyon döneminde açıklanması gerektiğini de savunuyor. Bu yıl Türkiye turizminin yıldızı dış pazarlarda yeniden parlarken, yerli turist için sezona denk gelen Ramazan Bayramı’nda son dakika yer bulmak epey zor. İç turizmde otellerde nerdeyse yer yok, fiyatlarda da geçen yıla göre yüzde 50’ye varan artışlar var. Yurtdışını tercih edecek yerli turisti ise yüksek kur bekliyor. Bu yıl sezon için başta Almanya olmak üzere, İtalya, İspanya, Hollanda hatta Yunanistan’dan erken rezervasyonlarda talep patlaması oldu. Oteller, yerli turist için ayırdığı kapasiteyi geçen yıllara göre düşürerek, yüzde 30’a çekti. Hatta birçok turizmci, yıl başında erken rezervasyonun öneminin daha arttığını son dakika yer bulmaların giderek zorlaşacağını kaydetti. Yerli turist için de hareketli geçen erken rezervasyon dönemi ve son dakika hareketliliğiyle otellerin dolulukları bayramda yüzde 90’ın üzerinde çıkacak.

Biletall CEO’su Yaşar Çelik, Ramazan Bayramı tatilinin erkenden açıklanması hem turizmciler için hem de tatilciler için avantaj olduğunu kaydederek, “Açıklama olur olmaz hareketlilik başladı. Bu durumunun turizm sektörünün tüm iş kollarına faydası var. Özellikle iç turizmde geçen yılı aşan hareketlilik yaşanacak gibi görünüyor”dedi. Çelik, bayram döneminin çok yoğun geçeceği için bilet alımını son günlere bırakan yolcuların biletsiz kalabileceği uyarısı yaptı.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, 9 günlük tatilin, turizm için ciddi bir talep oluşturacağını bunun da tesislerde yüzde 90’ın üzerinde doluluğa sebep olcağını dile getirdi. Regnum Carya Satış Pazarlama Direktörü Dede Akkaş bayram döneminde şu anda yüzde 75 doluluğa ulaşmış durumda olduklarını, doluluğun yüzde 95’e kadar çıkmasını beklediklerini ifade ederek, “2018’de tesisimizde yerli turistin toplam bütçe payı yüzde 7’ydi. Bu oran 2019 için yüzde 10 olarak hedeflendi” dedi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, deniz turizminin ve resortların yoğun olacağını ve yerli turistin yer bulmakta zorlanabileceğini söyledi. Eresin, bu yıl bayramın Avrupalı ve Ortdaoğulu turistin yoğun olarak şehir turizmi yaptığı döneme denk geldiğini belirterek, şehir otellerinde de hareketlilik olacağını kaydetti. Kapadokya’nın bayrama denk gelen zamanda zaten yüksek sezonunda olduğunu vurgulayan Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD), bizdeki doluluğun sebebi iç pazardan ziyade uzakdoğudan gelen turistler. Genelde uzun ve yaza gelen tatiller bize yaramıyor iç pazarda, biz bayramda boşlukları doldururuz. Güneye ya da batıya giderken, yol üstünde Kapadokya’da da dururlar, 2 gün kalırlar” diye konuştu.

BAYRAMDA 300 BİN KİŞİ OTELDE KALACAK

Bayramda iç pazarda yaklaşık 300 bin kişinin otellerde konaklayacağını vurgulayan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, bu yıl yerli turiste ayrılan kapasitenin ancak yüzde 30’larda olduğunu belirtti. Ayık, “Bayram tatili kararından sonra sektörde yüzde 20-25’lere yaklaşan iş hacmi olabilir. Bu sene iç pazardaki hareketliliği 10 milyon rakamlarına eriştirmek istiyoruz. 9 günlük tatil sektör için çok önemli” diye konuştu. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise “Daha 9 günlük tatil kamuoyuna yansır yansımaz rezervasyonlarda hemen hissedildi, iç pazarda hareketlilik kendini gösterdi. Bayram döneminde beklenenin yüzde 20 daha üstünde Türk misafir bekliyoruz” dedi.

Ege ve Akdeniz'den sonra en yüksek artış Karadeniz'de

neredekal.com DÜNYA için Ramazan bayramı tatiline denk gelen bir haftalık oda fiyatları ile öncesindeki haftanın oda fiyatları üzerinden bir trend analizi yaptı. neredekal.com’un 2014 adet küçük ve orta ölçekli otelde yaptığı analize göre; Ege Bölgesinde fiyatlar yüzde 42, Akdeniz Bölgesinde yüzde 29, Karadeniz bölgesinde yüzde 18 artış gösteriyor. 2 kişilik standart oda için bayram dönemi ortalama fiyatlar; Ege Bölgesinde 372 TL, Akdeniz Bölgesinde 352 TL, Karadeniz Bölgesinde 318 TL. Bu yıl zaten kur ve doluluk etkisi ile önemli bir fiyat artışı yaşayarak sezona girildiğini hatırlatan neredekal. com Genel Müdür Yardımcısı Özkan Özbaş, bu artışın üzerine sadece bayram etkisini göstermek istediklerini kaydetti.


Bu haber 1,894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,394 µs