En Sıcak Konular

Yılın en 'sıcak' toplantısı olmaya aday!

30 Nisan 2019 08:24 tsi
Yılın en 'sıcak' toplantısı olmaya aday! TCMB, yılın ikinci enflasyon raporunu bugün açıklayacak.

Yılın en 'sıcak' toplantısı olmaya aday!

DÜNYA 

TCMB, yılın ikinci enflasyon raporunu bugün açıklayacak. Yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü güncellenmesi bekleniyor. Başkan Çetinkaya'ya, son karar metnindeki 'güvercin mesaj' ve piyasalarda endişelere neden olan 'rezerv' soruları yönetilecek...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu bugün İstanbul'da açıklayacak.  Gıda enflasyonu tahmini, petrol fiyatı tahmini ve dolayısıyla enflasyon tahminlerinde yapılacak güncellemeler toplantıya dair beklentilerin bir bölümü.

Ancak toplantının soru-cevap bölümünün daha 'sıcak' geçmesi bekleniyor. MB'nin para politikasına dair vereceği mesajlar ve son dönemin tartışmalı konusu rezervler en fazla soru gelecek konu başlıkları olacak.

Karar metni 'güvercin' olarak yorumlanmıştı
TCMB'nin, geçen haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmamasına karşın karar metninin "güvercin" olarak değerlendirilmesinin ardından, TCMB Başkanı Murat Çetintaya'nın vereceği mesajlar piyasaların seyri açısından önemli olacak.

Enflasyon tahmini yukarı çekilebilir
TCMB, ilk raporunda enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 14,6, gelecek yıl için yüzde 8,2 olarak belirlemiş, orta vadede yüzde 5,0 seviyesinde istikrar kazanacağını ifade etmişti. TÜFE yıllık bazda yüzde 19,71 seviyesinde bulunuyor. TCMB beklenti anketinde ise yıl sonu tahmini yüzde 16,23 düzeyinde.

Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, TCMB'nin bugünkü raporunda enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellemesinin olası olduğu görüşünde. Bazı ekonomistler 1 puan civarında revizyon bekliyor.

Aktaş'ın değerlendirmesi şöyle: Yalnızca ham petrol fiyatına ve gıda maddelerinin fiyatındaki artışa bakmak bile tahmin güncellemesinin gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Ocak ayında açıklanan raporda bu yılın ham petrol fiyatı varil başına 63.1 dolar olarak tahmin edilmişti. Oysa petrolün fiyatı 74 dolar civarında seyrediyor ve daha da yükseliş olması bekleniyor.

Merkez Bankası ilk enflasyon raporunda 2019 yılı için gıda maddeleri fiyat artışını yüzde 13 olarak varsaymıştı. Mart ayı itibariyle ilk 3 ayda yüzde 10.01, yıllık bazda yüzde 29.77 artış görüyoruz. 

Dolayısıyla tek başına petrol ve gıda maddelerinin fiyatında ortaya çıkan artış 2019’un yüzde 14.6’lık enflasyon tahmininin yukarı yönde revize edilmesini gerektirebilir. Hem zaten yeni ekonomi programında (YEP) dile getirilen tahmin yüzde 15.9 düzeyinde.

Rezerv açıklaması merakla bekleniyor
Öte yandan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyon raporunu sunumunun ardından düzenleyeceği soru-cevap bölümünde, bir süredir piyasalarda endişelere neden olan rezerv sorusuna da yanıt vermesi bekleniyor.

Alaattin Aktaş'ın tartışmalarla ilgili son yorumu ise şöyle: "Rezerv konusunda kafalar fena halde karışık. Aslında böylesine bir kafa karışıklığını gerektiren bir durum da yok ama, bir karışıklık yaşanıyor işte. Brüt rezerv mi, net rezerv mi; net ise altın dahil mi, hariç mi, net rezervde kamu dahil mi, hariç mi...

Ortada çok sayıda büyüklük var ve daha önce de belirttiğimiz gibi ne amaçla kullanmak istediğinize, ne ile kıyaslama yapacağınıza bağlı olarak hesaplanan tutarların hepsi de doğru."


Bu haber 2,286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,480 µs