En Sıcak Konular

Durgunluktan çıkış için 4 ayaklı bir program gerekli

22 Mayıs 2019 08:31 tsi
Durgunluktan çıkış için 4 ayaklı bir program gerekli Ekonominin Seyir Defteri başlığı altında bir çalışma yayınlayan ekonomist Fatih Özatay, ekonomik durgunluktan çıkış için 4 ayaklı bir reform programı uygulanması gerektiğini savundu...

Durgunluktan çıkış için 4 ayaklı bir program gerekli

DÜNYA 

Ekonominin Seyir Defteri başlığı altında bir çalışma yayınlayan ekonomist Fatih Özatay, ekonomik durgunluktan çıkış için 4 ayaklı bir reform programı uygulanması gerektiğini savundu...

Ekonomist Fatih Özatay, TEPAV Ekonominin Seyir Defteri başlığı altında yayımlanan çalışmasında, Türkiye’nin durgunluktan çıkışı için 4 ayaklı bir reform programı uygulanması gerektiğini vurguladı.

Çalışmada, Türkiye’nin durgunluktan çıkışı için “döviz kurunda yeni bir sıçrama yaşanması olasılığını en aza indirmek, bankaları yeniden kredi açabilir duruma getirmek, kredi talebini artıracak ve bunu daha çok üretken yatırımlara yöneltecek bir ekonomik ortam oluşturulması” amaçlarını taşıyan bir program tasarlaması gerektiği kaydedildi. Bu amaca uygun 4 eylem yapılması ve IMF ile bir anlaşma yapılması gerektiği belirtildi. Fatih Özatay’ın çalışmasında bu eylemler şöyle:

Geri dönmeyen kredi sorunu önemli boyuta gelirse, bir bankanın yeni kredi açma kabiliyeti bayağı azalıyor. Destekle ayağa kalkıp daha sonra koşabilecek duruma gelecek şirketlere odaklanmalı ve onları bu hale getiren yönetimleri profesyonel bir yönetime devredilmeli. Bu profesyonel yönetimi atayacak fon kamudan bağımsız olmalı. Dördüncüsü, kurulacak fon sadece kamu kaynaklarıyla kurulmamalı ve fona ayrılan kamu kaynakları işler rayına girdikten sonra reel değerini koruyacak şekilde geri alınmalı. Fonun banka bilançolarından temizleyeceği kredilerin gerçek değeri herhangi bir baskı altına girmeden gerçeğe yakın hesaplanmalı.

İstikrara ve güven artırmaya yönelik adımlar

Temel vurgu “güven artırmak” olmalı. Bu da şeffaflıktan geçiyor. Bu başlık altında ilk ele alınması gereken, bankaların geri dönmeyen kredi sorununun mevcut düzeyinin şeffaf bir şekilde ortaya konulması olmalı. Ayrıca, en olumsuz senaryo altında bu oranın hangi düzeye çıkacağı stres testleri ile hesaplanmalı ve kamuoyuna açıklanmalı. Kamu maliyesindeki manevra alanı hesaplanmalı. Yerel seçimlerden önce uygulanan ve bütçeyi bozan uygulamalara bir daha yeltenmememiz gerekiyor. Bazı düzenlemeleri geri almak lazım. Merkez Bankası’nın sadece enflasyona odaklanacağına dair kamuoyunu ikna etmek gerekiyor. “Yapısal reform” kavramının içi boşaldığı için “statükoyu değiştirmek” olarak adlandırıldı. Sanayicilerin bile birer müteahhitte dönüşmesini özendiren arsa rantını azaltmak üzere rant vergisi getirmek gerekiyor. İhale yasası yeniden ele alınmalı ve 2001 krizinden sonra önemli bir reform niteliği taşıyan haline döndürülmeli. Mevzuatta döviz geliri olmayan şirketlerin döviz cinsinden borçlanmalarına olanak taşıyan hükümler acilen kaldırılmalı.

Daha fazla demokrasi: Adil, hızlı çalışan ve bağımsız bir hukuk sistemine büyük ihtiyaç duyuluyor. Toplumdaki kutuplaşmayı azaltmak gerekiyor. Özgürlükçü bir ortamın oluşturulması şart. ABD ile yaşanan gerilimleri azaltmak gerekiyor. bu konuda zorlu başlıklar var:

IMF ile anlaşma yapılmalı

Özatay, bu adımlarla birlikte IMF ile yapılacak bir anlaşma gerektiği görüşünü savundu. IMF ile anlaşmanın gereğini 3 gerekçeye dayandıran Özatay, bunlardan ilkinin kredibilite, ikincisinin banka bilanço operasyonunda uzmanlık ihtiyacı üçüncüsünü ise alınacak krediye ihtiyaç olması gerekçelerini sıraladı. Bu programın uygulanması halinde çok hızlı bir şekilde resesyondan çıkılacağını ve potansiyel büyümenin yükseleceğini belirten Özatay, hiçbir şey yapılmaması halinde ise büyümenin “L” modelinde sürüklenmeye devam edeceğini belirtti. Demokrasi ve dış politikaya yönelik adımların atılması ancak programın tam kapsamı ile uygulanmaması halinde ise yavaş ve uzun sürede resesyondan çıkışın gerçekleşebileceğini belirten Özatay, bu durumda da potansiyel büyümenin gerileyeceğini vurguladı.


Bu haber 890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,876 µs