En Sıcak Konular

İlk hedef İzmir markasını güçlendirmek

22 Mayıs 2019 08:49 tsi
İlk hedef İzmir markasını güçlendirmek İzmir’in yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent ekonomisini büyütmek için önceliği kent diplomasisi ve markalaşma çalışmalarına vereceklerini belirtti...

İlk hedef İzmir markasını güçlendirmek

DÜNYA 

İzmir’in yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent ekonomisini büyütmek için önceliği kent diplomasisi ve markalaşma çalışmalarına vereceklerini belirtti... 

Geçen ay İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini Aziz Kocaoğlu’dan devralan Tunç Soyer, yerel yöneticiliği ekonomiyle ilişkilendirerek sürdüreceklerini dile getirdi. Dünyada tanıtımın ve kent diplomasisinin öneminin sürekli arttığına dikkat çeken Soyer, birkaç yıl içinde İzmir markasının dünyada bilinirliğinin artacağını vurguladı.

DÜNYA Gazetesi Ege Bölge Koordinatörü Yaşar Kuş ve Koordinatörlük Haber Müdürü Ahmet Usman’ı makamında ağırlayan Soyer, DÜNYA gazetesini uzun yıllardır takip ettiğini dile getirdi. Yerel yönetimin ekonomiden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Soyer, “Vatandaş oyunu verirken aslında herşeyini emanet edeceği insanı seçiyor. Dolayısıyla canı yandığında, bir ihtiyacı olduğunda, sevinçli anlarında yanında olmamızı istiyor. Bu da ekonomisiz olmaz. Eğer evinde işsizi varsa, mutfağında çorbası kaynamıyorsa, istediğin kadar yol yap, çöp temizle. Mevzuatta yazmasa da hizmetin başka boyutu var. Biz de tarım-turizm-sanayi sektörlerinde ne yapabiliriz de istihdamı artırırız diye bakıyoruz” dedi.

İzmir’i dünyanın gıpta ettiği şehirlerden biri haline getireceklerini dile getiren Soyer, “İzmir, derya içinde olup deryayı bilmeyen balık gibi yaşıyor. Sahip olduğu muazzam potansiyelin yüzde 10’unu bile kullanmıyor. Bunu gün ışığına çıkarabilirsek, dünyanın en çok bilinen, en çok gidilmek istenen destinasyonlarından biri haline geliriz. Bu mümkün, biz bunun için bir mucize yaratmayacağız” diye konuştu.

İlk ofis Brüksel’e

İlk iş olarak Brüksel’de İzmir Ofisi açacaklarını söyleyen Soyer, “Brüksel bir lobicilik şehri. Şirketler, kurumlar, ülkeler orada lobi yapıyor. İzmir’in 7/24 tanıtımını, lobisini yapacak bir ofis açacağız. Onu New York, Şangay ofisleri takip edecek. Zeytinyağını, iklimini, insanını, toprağını, denizini anlatmamız lazım ki turist ve yatırımcı çekebilelim. İtalya’nın her yerinde şarap üretilir ama, Toscana’da üretilen daha pahalı. Çünkü o şarap Toscana’nın markasını taşır. İzmir’de üretilen malın, bir de İzmir markasıyla buluştuğunu düşünün. Katma değerini yükseltecek, pazarlama ve rekabet gücünü artıracak. Bunlar ekonomi ve öncesinde kentin tanıtımı, kent diplomasisiyle ilgili çalışmalar olacak” ifadelerini kullandı.

Çinliler’in tarihi İpekyolu’nu tekrar ihya etmeye çalıştıklarını hatırlatan Tunç Soyer, “5 trilyon dolarlık bir bütçeden bahsediliyor. Bunun bir durak noktası İzmir olmak zorunda. İzmir doğunun en batısı, batının en doğusu olan bir şehir. Biz, bu projede bir durak noktası olmak zorundayız, bunu yapacağız. Önümüzdeki 3-4 sene içinde dünyanın en bilinen marka şehirleri arasına gireceğiz. Elimizde un, şeker, irmik hapsi var, bugüne kadar o helva karılmamış. Artık dünya kentler dünyası, o nedenle kent diplomasisi denen olgu büyüdü, ülkelerin dış politikalarından farklı şeyler seyretmeye başladık. Çünkü kentler birbirleriyle düşman olmuyorlar. İttifak yapıp, network ağı kuruyorlar. Barselona, Beyrut, İskenderiye, Marsilya, Selanik ve Venedik ile kurmayı düşündüğümüz Akdeniz Kentler Birliği’nden kastımız da bu. Akdeniz’in ortak değerlerini büyütmek zorundayız” dedi.

İzmir-Selanik arasında gemi seferleri başlayacak

Kısa bir zaman içinde Selanik-İzmir arasında gemi seferlerinin başlayacağını belirten Soyer, “Antalya 18 milyon turist çekerken, İzmir 500 binde kalıyorsa, bu kabul edilebilir ve anlaşılabilir bir durum değil. Efes ve Bergama ören yerleri, gastronomi kültürü, iklimi, insanı, denizi gibi avantajların olacak ve sen 500 bin turist ile çırak çıkacaksın. Bir tane turizm enformasyon büron yoksa, metro seferlerini gösteren yabancı dille yazılmış tek dokümanın, kent haritan hatta broşürün bulunmuyorsa, bu sonuç normal sayılır. Hiçbir şey yapmamışsın ki bir şey bekleyesin” dedi.

Küçücük dokunuşlarla ciddi hamleler başlatılabileceğini dile getiren Soyer, “Konak Meydanı’na koyulacak bir enformasyon bürosu bir şeyi değiştirmeye başlar. Dünyanın en eski ve en büyük Açıkhava çarşısı olan Kemeraltı’da yapacağı bir yatırım başka bir şeyi değiştirir. Konak-Kadifekale aksı ufak dokunuşlarla 24 saat yaşayan, başlı başına bir destinasyon haline getirilebilir. Biz bunlara sahibiz ama kullanmıyoruz. Bu bakış açısını değiştireceğiz” diye konuştu.

EXPO için tekrar aday olacağız

İzmir’in daha önce iki kere aday olduğu ama kazanamadığı EXPO organizasyonu için tekrar aday olacaklarını anlatan Soyer, “EXPO öykümüz sona ermedi. 2030 EXPO’su için aday olacağız. Daha önceki adaylık süreçleri bile İzmir’e çok şey kattı. Çünkü bu iş tanıtmakla başlıyor. Tanıtmadığın şeyin artık kıymeti kalmadı” dedi.


Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,581 µs