En Sıcak Konular

Yeni inşaatlar azalıyor, konutta stoklar 3 yılda erir

7 Haziran 2019 08:38 tsi
Yeni inşaatlar azalıyor, konutta stoklar 3 yılda erir Yeni konut inşaatı ruhsatı azalınca, 1 milyon 800 bin adet civarındaki konut stokunun üç yılda eriyeceği öngörüldü.

Yeni inşaatlar azalıyor, konutta stoklar 3 yılda erir

DÜNYA 

Yeni konut inşaatı ruhsatı azalınca, 1 milyon 800 bin adet civarındaki konut stokunun üç yılda eriyeceği öngörüldü.

Gayrimenkul sektöründe konut satışları son bir yılda azalırken, stoktaki konut fazlalığı da dikkat
çekici noktaya ulaştı. Ancak; kimi kaynaklara göre 2 milyon, kimi kaynaklara göre 1 milyon 800
bin, kimisine göre de 1.5 milyon adet olarak ifade edilen stokların azalan yeni konut inşaatı ruhsatları da düşünülerek 3 yılda erimesi bekleniyor.

Sektör temsilcilerine göre stoklar ortalama 1 milyon 800 bini kabul edildiğinde ve Türkiye’deki ortalama konut ihtiyacının 600-650 bin olduğu düşünüldüğünde stokun 3 yılda eritilmesi söz konusu. Konut satışlarını canlandırmak için alıcıyı faizsiz yöntemle konut sahibi yapacak yeni modellerin uygulanmasının da piyasada konuşulduğu kaydediliyor.

Konuttaki stok sorununa işaret eden Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, stokların erime sürecinde nitelikli konutların öne çıkacağını söyledi. "Halihazırda piyasada biri bilinçsiz üretilen ve tüketicilerin beklentisine uygun kullanım alanı ve lokasyonu uymayan tamamen sürü psikolojisi ile yapılan projeler ile tüketicinin taleplerine uygun olarak yapılmış nitelikli projeler gibi iki tür proje var. Nitelikli konutlar mevcutta yaşanan finansal sıkıntılardan etkilendi. Ancak satışları azalarak da olsa devam ediyor.

Diğer konutlar ise zaten finansal sıkıntıdan önce sorun yaşıyordu" diyen Akbalık, "Örneğin bilinçsizce yapılan bu tür konutlarda 40 metrekare yatak odası yapılmış, salona 25-30 metrekare ayrılmış ki bu tarz projelerin satışında çok sıkıntı yaşanıyor. Ya da bir dönem 1+1'ler çok satıyor diye bu tipte yapılan çok sayıda projenin satışında zorluklar çok fazla" dedi. Son 1.5 yıllık dönemde maliyetlerin yüzde 60 arttığını belirten Akbalık, "Gayrimenkul şirketleri bu artışları fiyata yansıtmadı. Böylece mevcut stoklar birer ucuz ürün haline geldi. O yüzden bir fırsat barındırıyor. Sektör de bu yılın eylül ayından itibaren başlayacak olan hareketlilikle birlikte yeniden fiyatlar artmaya başlayacak" diye konuştu.

Canlanma doğru projelerin satışına hız verecek
Öte yandan Türkiye'nin genç nüfusa sahip olması, aile yapısının küçülmesi, yeni evlenenler ve yaşam biçimleri değiştikçe bu taleplerin de her geçen gün değişkenlik gösterdiğini kaydeden Akbalık, “Bu nedenle Türkiye’de yılda 650 bin ile 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor” dedi. Akbalık, canlanmayla birlikte doğru yapılmış projelerin satılacağını kaydetti. Bilinçsiz üretilen konutları defolu olarak tanımlayan Akbalık, bu konut tiplerini atıl olarak değerlendirdi. Dolayısıyla bu yılsonu başlayacak olan ve gelecek iki yılda daha da hareketlenecek satışlarla şu andaki konut stokunun ister 1 milyon ister 2 milyon olsun eriyeceğini aktardı. Akbalık, şöyle konuştu: "Ayrıca yeni inşaat üretimi de azalıyor. Dolayısıyla üretim azaldığında ve mevcut stoklar talep gördüğünde bu bir şekilde erir."

Kamu fiyat erişimi konusunda çalışma yapıyor
EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik de alınan konut ruhsatlarının son iki yılda her yıl yüzde 50 azalarak gittiğini aktararak "2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 60 oranında sektörde küçülme yaşandı. Şimdi 2019'un ilk çeyrek verilerine baktığımızda ise 2018 yılına göre yüzde 50 küçülme yaşanmış. Yani konut ruhsatları yok denecek azalmış. Bu kadar az üretim varsa hiçbir şey yapılmazsa eldeki stok 3-4 yılda eritilebilir" dedi.

Yeni artış 2005 -2015 gibi yüksek olmayacak
Stokların eritilmesiyle ilgili değerlendirme yapan TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Türkiye'deki ortalama konut ihtiyacının 600-650 bin olduğu kabul edildiğinde sektörün 3 yılda mevcut stokları eritmesinin mümkün olduğunu belirtti. Konut sektöründe canlanma için ülkedeki faiz, enflasyon getiri oranı ile gayrimenkulün getiri oranlarında pozitif bir gelişme yaşanmasının önemli olduğunu aktaran Maya, "O yüzden konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün yanı sıra mevduat faiz oranlarındaki düşüş canlanmada etkili olacak" dedi.  Maya, “Bunların dışında alternatif faizsiz havuzlu ödeme sistemlerinin geliştirilmesi ve yapı tasarruf sandığı sisteminin biraz daha aktif kullanılmasını içeren çözümler piyasada konuşuluyor. Ayrıca yeni ekonomik planlar ve yapı ruhsatlarına bakıldığında kamu yatırımlarında inşaatın payının azalıyor. Bu çekilme sektöre yeni girişleri engelleyici olacak. Böylece stoklara eklenme hızı düşecek” yorumunu yaptı.

3 yılda azalmasını bekliyoruz
Faizlerin bu aydan itibaren düşmesini beklediklerini bu nedenle yeni bir talep artışı beklediklerini aktaran Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal ise ayrıca bakanlığında fiyat ve erişim konusunda çalışmalar yaptığını söyledi. Akbal, bunların da devreye girmesiyle satışların artmasını beklediklerini anlattı. Akbal, ayrıca “Gayrimenkulün karlı görünmesi nedeniyle farklı sektörlerden sektörümüze giriş olmuştu. Ancak bu daralmanın etkisiyle yeni oyuncu girmeyecektir. Bu nedenle Türkiye genelindeki stokların 3 yıl içinde azalmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.


Bu haber 1,740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,032 µs