En Sıcak Konular

Piyasa 'ihtiyat' alıp-satacak!

10 Haziran 2019 08:11 tsi
Piyasa 'ihtiyat' alıp-satacak! Piyasanın haziran ayında takip edeceği 5 ana gündem maddesi var. Analistlere göre, yatırımcılar seçim öncesinde ihtiyatlı davranacak.

Piyasa 'ihtiyat' alıp-satacak!

DÜNYA 

Piyasanın haziran ayında takip edeceği 5 ana gündem maddesi var. Analistlere göre, yatırımcılar seçim öncesinde ihtiyatlı davranacak.

Ramazan Bayramı tatilinde ‘bayram havası’ yaşayan TL, 23 Haziran İstanbul seçimleri öncesinde 5 ana gündem maddesini takip edecek. Türkiye piyasalarının kapalı olduğu Ramazan Bayramı’nda yabancı yatırımcının bayram öncesinde swap pozisyonları üzerinden TL'ye dönmesi, Fed ve ECB kaynaklı haber akışı, TL'nin olumsuz haber akışı ile birlikte randa tercih edilmesi, düşük likidite ortamında gözlenen hızlı fiyatlamalar gibi nedenlerle dolar/TL sığ piyasada son iki ayın en düşük seviyelerine geriledi. 5,66’ya kadar düşen dolar/TL, cuma günü ise piyasaların açılması, işlemlerin normalleşmesi ve ABD ile ilişkilere yönelik endişelerle tekrar 5.87 seviyelerine yükselmişti. Piyasaların önünde birkaç önemli gündem maddesi bulunuyor.

S-400, FED ve MB toplantısı önemli

TL’yi etkileyecek en önemli gelişme S-400 konusunda ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler olacak. Cuma günü ABD yetkililerinden gelen açıklamalar sonrası tarafların atacağı adımlar takip edilecek. Öte yanda FED’in yıl sonuna kadar faiz indirme ihtimali ile tüm dünyada değer kaybeden doların yurtdışında zayıf seyrinin devam edip etmeyeceği önemli olacak. Bu anlamda 18-19 Haziran’da FED toplantısı belirleyici konumda. İçeride ise 12 Haziran’da yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı izlenecek. Analistler, Merkez Bankası’nın faiz indirmesinin beklenmediğini belirterek güçlendirici bir mesaj verebileceğini kaydediyorlar. Bu anlamda son birkaç toplantıda piyasada ‘Merkez Bankası faiz indirecek’ spekülasyonunun yapıldığına değinen analistler, “Yabancı yatırımcıların elinde çok ciddi şekilde TL var. Bu TL ile ya swap yapacaklar ya da dolar alacaklar” dediler.

Seçim her türlü risk

23 Haziran seçimleri öncesinde vatandaşın ihtiyatlı davranacağını kaydeden analistler, “Yatırımcı döviz alıp hisse satabilir. Çünkü seçim her türlü risk barındırıyor. Ekrem İmamoğlu kazanırsa seçimlerin yenilenme ihtimali kadar Binali Yıldırım’ın kazanması durumunda da CHP’nin itiraz etme ihtimali bulunuyor. Her türlü yenilenme riski bulunuyor. Bu nedenle yatırımcı tedbiri elden bırakmayacaktır” dedi. Seçime iki hafta kala ise dolar/TL’nin 5,86’nın altında kalması durumunda 5,76-5,80 bandında hareket etmesi bekleniyor. Yükselişte ise 5,95-6,05 lira aralığı gündemde.

PİYASANIN AJANDASI

1- S-400 gelişmesi
2-FED’in 18-19 Haziran toplantısı
3-TCMB’nin 12 Haziran’daki PPK toplantısı
4-23 Haziran İstanbul seçimleri
5-CDS’ler ve doların global seyri


GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan: MB faiz indirmeyecek

Ramazan Bayramı tatili öncesinde piyasanın S-400 haberleri ile beraber gerileme eğilimine girmiş olan dolar/TL, bayramda banka makaslarının açık olduğu sığ piyasa koşullarında 5,70’li seviyelere geriledi. CDS ile kur arasındaki uyumsuzluk devam etmekle birlikte, dolar/TL’de sağlanan bayram düşüşünün Türk piyasalarının açıldığı ve işlem hacimlerinin normalleştiği Cuma gününde kalıcılık sağlamadığı görüldü. Petrol fiyatında son dönemde görülen gerileme ve Fed başta olmak üzere büyük Merkez Bankaları’nın faiz artıramayacağı bir ortam Türk varlıkları açısından pozitif faktörler, bununla beraber piyasalar ABD ile olan ilişkileri merkeze alarak jeopolitik risk unsurunu daha fazla önceliklendirmekte.

Türk varlıkları açısından bu hafta Merkez Bankası’nın faiz kararı öne çıkıyor. Enflasyonda niteliksel anlamda (gıdada yapısallık, ÜFE-TÜFE makası) yukarı riskler görülmekle birlikte, ana beklenti baz etkisinin yaz aylarında lehimize çalışarak enflasyondaki düşüşe hız kazandıracağı şeklinde… Ancak kura dair belirsizlikler de sürüyor. Merkez Bankası’nın 12 Haziran PPK’sında faizleri sabit tutmasını, yılın geri kalanında ise enflasyonda sağlanan düşüşün izin verdiği ölçüde faiz indirimleri yapmasını bekleriz.

Küresel piyasalar; Trump eksenindeki siyasi/jeopolitik/ekonomik gelişmeleri izlemeye devam edecek. Veri akışında ise ABD’den açıklanacak olan Mayıs ayı TÜFE verileri öne çıkmaktadır. Hedef altında enflasyon görünümü Fed’in faiz indirimi argümanlarını beslediği için enflasyon verileri USD teması açısından önemli olabilir. Borsa İstanbul 100 endeksinin 200 haftalık basit hareketli ortalama 91400 üzerinde kalıcılık sağlaması, trend değişimi açısından önemli olmaktadır. Yukarı yönde 92250 ve 93000 dirençleri takip edilebilir. Aşağı yönde 91400 – 90000 ve 88850 destekleri gündeme gelebilir.


Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,105 µs