En Sıcak Konular

Çinli 39 firma Türkiye’ye geliyor

10 Haziran 2019 08:15 tsi
Çinli 39 firma Türkiye’ye geliyor 17-20 Haziran tarihleri arasında Çin’den 39 firmadan 45 kişilik bir ekip Türkiye’ye geliyor.

Çinli 39 firma Türkiye’ye geliyor

DÜNYA 

17-20 Haziran tarihleri arasında Çin’den 39 firmadan 45 kişilik bir ekip Türkiye’ye geliyor. Gelecek heyet ağırlıklı olarak dünyada tıbbi aromatik bitkilerde karar merciinde olan, CEO düzeyindeki isimlerden oluşuyor. 

Tıbbi aromatik bitkiler alımı yapmak için haziran ayında Çin’den 39 firmadan oluşan 45 kişilik bir heyet Türkiye’ye geliyor. Ankara, Afyonkarahisar ve İzmir’de temaslarda bulunacak firmaların yüzde 80’i alım heyetlerinden oluşuyor.

Türkiye –Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, 17-20 Haziran tarihleri arasında Çin’den 39 firmadan 45 kişilik bir ekip getireceklerini belirterek, gelecek heyetin ağırlıklı olarak dünyada tıbbi aromatik bitkilerde karar merciinde olan, CEO düzeyindeki isimlerden oluştuğunu belirtti. Çin’den gelecek firmaların doğrudan ticaret yapmak için geldiklerini ve yüzde 80’inin alım heyeti özelliğini taşıdığını kaydeden Beşer, gelen firmaların Türkiye’nin tıbbi aromatik bitkiler alanındaki potansiyelinin farkında olduklarını söyledi. TBMM’de Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunmasında, Bunların Üretiminde ve Pazarlanmasında Karşılaşılan Sorunlar ile Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na bilgi veren Beşer, Çin’li firmalardan gelmeden önce sipariş listelerini isteyerek tek tek not aldıklarını söyledi.

Nerede kim üretiyor hepsini biliyorlar

Beşer, “Türkiye’de tıbbi aromatik bitkiler nerede, hangi firmada çoğunu tanıyorlar. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de yaptığımız araştırmalarda, ekebileceğimiz ve üretebileceğimiz ürün sayısının çok fazla olmasına rağmen çiftçimiz sözleşmeli üretim yapmak ve garantili satış yapmak istiyor. Çin’den gelecek bu heyet çiftçinin bu beklentisine karşılık verebilecek bir heyet” dedi. Gelen Çinli firmalar arasında Türkiye’de yatırım yapmak isteyenlerin de bulunduğunu kaydeden Beşer, Çin’den gelecek firmaların gelecek hafta Türkiye’ye yapacakları ziyaretin detayları hakkında da açıklamalarda bulundu.

17 Haziran’da İstanbul’a gelecek olan heyetin, 18 Haziran’da Meclis’te kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu’nu ziyaret edeceğini kaydeden Beşer, Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Ankara Ticaret Odasında da temaslarda bulunacaklarını söyledi. Kadın girişimcilerin, kadın istihdamına destek sağlamak için aromatik bitkilerle ilgili üretim yapmak ve istihdama katkı sağlamak istediklerini kendilerine ilettiklerini anlatan Beşer, heyeti kadın girişimcilerle de bir araya getireceklerini anlattı.

Sipariş listeleri hazır

Ankara’nın ardından İzmir ve Afyonkarahisar’da bazı firmalara ziyaretlerin gerçekleştirileceğini kaydeden Türkiye –Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, sipariş listesinde şu anda 2 bin ton kimyon, 400 ton şifalı bitkiler ve otlar, 36 ton kekik, 120 ton rezene çayının bulunduğunu belirtti.

Beşer, “ Bir de bunların yağlarıyla ilgili, gül yağı, lavanta yağı, susam yağıyla ilgili çok ciddi manada bir sipariş listesi var. Firmaları bir araya getirip ihracatı artırmak en büyük hedefimiz. Firmaların sipariş listesi elimizde. İkili görüşmelerle bu işin önünü açmaya çalışacağız. Önümüzdeki yıllarda da bunlar talebi artıracaklar, biz de ekim alanlarını ona göre genişletebileceğiz” diye konuştu. Beşer, tamamen ihracat odaklı bir dernek olarak faaliyet gösterdiklerini ihracat konularında çalışırken tıbbi aromatik bitkilerle ilgili de bir kurul oluşturduklarını belirtti. Beşer, bu kurulda hem çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin bulunduğunu hem de Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden (TAGEM) destek aldıklarını söyledi.


Bu haber 1,152 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,265 µs