En Sıcak Konular

‘Sorunlu kredi’ fonları yolda!

19 Haziran 2019 08:11 tsi
‘Sorunlu kredi’ fonları yolda! İki bağımsız portföy yönetim şirketi Actus ile İstanbul Portföy birleşme kararı aldı. 3 milyar TL portföy büyüklüğüne sahip olacak olan şirket, içerisinde sorunlu krediler olmak üzere kuracakları yeni fonlarla yurtdışından yatırımcı getirmeyi hedefliyor.

‘Sorunlu kredi’ fonları yolda!

DÜNYA 

İki bağımsız portföy yönetim şirketi Actus ile İstanbul Portföy birleşme kararı aldı. 3 milyar TL portföy büyüklüğüne sahip olacak olan şirket, içerisinde sorunlu krediler olmak üzere kuracakları yeni fonlarla yurtdışından yatırımcı getirmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin iki bağımsız portföy yönetim şirketleri Global Yatırım Holding İştiraki Actus ile İstanbul Portföy, 3 milyar TL’yi aşan portföy büyüklüğüne sahip olacak bir birleşmeye imza attı. İstanbul Portföy çatısı altında yapılacak birleşme sonrasında Actus Portföy Yönetimi ortakları yeni yapıda yüzde 33,25 pay sahibi olacak. Şirketin Genel Müdürü Barış Hocaoğlu olacak. Global Yatırım Holding’in ise ayrıca şirketin yüzde 40 hissesini almak üzere opsiyonu bulunacak. Verilen bilgilere göre şirket böylece, Türkiye’nin en büyük yerli sermayeye sahip bağımsız portföy yönetim şirketi olacak. Yeni şirket, içerisinde sorunlu krediler olmak üzere kuracakları yeni fonlarla yurtdışından yatırımcı getirmeyi hedefliyor.

3 milyarlık portföyün yarısı yabancı yatırımcıların

Yeni dönem hedefl erle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Actus Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, birleşmenin ardından 7 farklı emeklilik fonunu yöneteceklerini vurguladı. Hocaoğlu, “Girişim sermayesi olarak baktığınızda sektörün yatırım yapmış girişim sermayesinin sanırım yüzde 60- 70’i bizde olacak. Özel portföy yönetimi dediğimiz tarafta hem kurumsal hem de bireysel sözleşmelerde adetlerde çok büyük oluyoruz. Yatırımcı bazında ise yabancı yatırımcıların portföylerini yönetme konusunda bankalar dahil Türkiye’nin en büyük şirketi oluyoruz. 3 milyar TL’lik portföyün 1.5 milyar TL’si yabancı yatırımcıların” dedi.

Şirkete ortak olup sorunu çözecek

Hocaoğlu, birleşmenin tamamlanmasının ardından yeni fonların kurulacağını da ifade etti. Hocaoğlu, Türkiye’de bankaların sorunlu kredi satışlarının daha çok kredi kartı ve bireysel kredi alacaklarının tahsilatına yönelik olduğuna dikkat çekti. Hocaoğlu, şöyle devam etti: “Biz ise kredisi verilmiş, değerli ama ödeme zorluğuna düşmüş şirketlerin yeniden yapılandırılmasına, onlara sermaye katkısı, yeni kredi sağlanması ve mevcut kredilerinin yapılandırılması yoluyla değer yaratılmasına odaklanacağız. Türkiye’nin büyümesi yavaşladığında, faizler yükseldiğinde belli kredilerin ödenmesinde güçlükler yaşanabiliyor. Bankaların kredilendirdiği ama dönüşünde sorun yaşadığı yerlerde, şirketin bir kısım hissesinin satın alınması, fona devri, borç yapılandırması yoluyla finansman sağlamayı hedefliyoruz. Bu yolla şirketin sorunlu alanın dışına çıkarılması hedefleniyor. Yurt dışından da bu alana yatırımcı gelecek.” Ortak hedeflerde buluştuk İstanbul Portföy Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi Tufan Deriner ise, birleşme konusunda iki şirketin 3 yıldır görüşme halinde olduğunu söyledi. Bugünkü koşulların birleşmeyi sağladığını ifade eden Deriner, ortak hedeflerde buluştuklarını dile getirdi. Türkiye gibi tasarruf oranlarının düşük olduğu bir ülkede büyümeden tasarrufları çekmenin çok zor olduğuna işaret eden Deriner, bu birleşmeyle aynı zamanda kendi işlerine yatırım yapmalarının önünün açıldığını belirtti. Girişim sermayesi tarafında iki şirketin toplam 500 milyon TL’lik yatırım yaptığını söyleyen Deriner, sektörün toplam büyüklüğünün 700- 800 milyon lira olduğunu anlattı.

Girişim ve teknoloji fonları geliyor

Birleşmeyle birlikte ortaya çıkacak yeni şirket, start-uplara, büyüme yolunda eşlik etmeyi hedefliyor. İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Alpaslan Ensari, TÜBİTAK’ın 1514 Investtech-Tr Programı kapsamında hem Actus’un hem de İstanbul Portföy’ün birer fon kurmasının onaylandığını kaydetti. Toplam 10 fonun kurulmasına onay verildiği belirten Ensari, şunları kaydetti: “TÜBİTAK çok ciddi bütçeli bir kurum. Teknoloji gelişimi için yılda 2- 3 milyar TL’lik destek veriyor. Bugüne kadar bu desteği çoğunlukla girişimciye verdiler. Bu şekilde projeler ticarileşmiyordu. Şimdi üniversitelere destek verip, onların girişim ermayesi fonlarına yatırm yapmalarının önünü açtı. O teknoloji yatırımını fon yapsın dediler. Çünkü fonlar yatırım yapmasını ve yaptığı yatırımın nasıl takip edileceğini biliyor. Bu Fonları bir tarafını da Hazine destekliyor. Onlar da fona destek olacaklar. Üniversiteler bu fonlardan para kazanırsa yine fona yatırım yapmak zorunda. Actus’un onaylanan fonu üniversite- sanayi işbirliği sağlamaya dönük projelere destek sağlayacakken, İstanbul Portföy’ün fonu ise ilaç ve medikal teknolojiler konusunda. İki fonun toplam büyüklüğü 250- 300 milyon liraya ulaşacak.”


Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,026 µs