En Sıcak Konular

İstanbul’un kongre yıldızı parlıyor

19 Haziran 2019 08:12 tsi
İstanbul’un kongre yıldızı parlıyor Geçen yıl dünya sıralamasında 40 sıra birden yükselen İstanbul’un yıldızı yeniden parlıyor.

İstanbul’un kongre yıldızı parlıyor

DÜNYA 

Geçen yıl dünya sıralamasında 40 sıra birden yükselen İstanbul’un yıldızı yeniden parlıyor. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, İstanbul'un kongre, toplantı ve iş segmentinde yeniden güçleneceğini öngördüklerini kaydetti...

Bölgesel siyasi gelişmelerden olumsuz etkilenen kongre turizminde toparlanma süreci devam ediyor. Türkiye ve İstanbul yeniden uluslararası etkinliklerin rotasına giriyor. Geçen yıl dünya sıralamasında 40 sıra birden yükselen İstanbul’un kongre yıldızı yeniden parlıyor. Bu yıl da benzer sıçrama bekleyen İstanbul’da asıl çıkışı 2020’de olacak. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, kongre, toplantı ve iş segmentinde yeniden güçleneceğimizi öngördüklerini kayderken, ICCA Avrupa Bölge Direktörü Elif Balcı Fisunoğlu da Yeniden yükseliş trendi başladığını kaydetti. Fisunoğlu ayrıca dünya çapında ‘İstanbul’u özledik’ diyenler delegeler çok fazla olduğunu da vurguladı.

Kongre ve toplantı turizminden küçük-büyük tüm işletmelerin pay almasına yönelik yapılabilecek çalışmaların aktarılması amacıyla TÜROB ve Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliği (ICCA- International Congress and Convention Association) işbirliğiyle düzenlenen seminer Intercontinental Hotel ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda konuşan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, kongre turizminin, Türkiye ve özellikle de İstanbul için öncelikli ve vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Kongre, toplantı ve iş segmentinde yeniden güçleneceğimizi öngörüyoruz” dedi. ICCA Avrupa Bölge Direktörü Elif Balcı Fisunoğlu ise Türkiye’nin ve İstanbul’un kongre ve toplantı turizminde son 4 yıldır sıkıntılı bir dönem yaşadığını hatırlatarak, “Yeniden yükseliş trendi başlıyor. Sektörün ve destinasyonun biraz kendine güvenmesi de gerekiyor. Dünya çapında ‘İstanbul’u özledik’ diyenler delegeler çok fazla” diye konuştu.

Avrupa’da 46’ncı sıraya gerileyen İstanbul, ilk 10 şehir arasına dönmek için çalışıyor. Geçen yıl başlayan kongre atağı, bu yıl da devam ediyor. Büyük kongreleri hedefleyen İstanbul’un, önümüzdeki 2 yılda büyük potansiyeli bulunuyor. ICCA verilerine göre İstanbul 33 kongre’ye ev sahipliği yaparak, dünya sıralamasında 133’üncü sıradan 84’üncü sıraya yükseldi. İstanbul’dan sonra Türkiye’de en çok kongre ve toplantı yapılan illerden biri olan Antalya’da toplantı sayısı 2017’de 16 iken, 2018’de 12’ye düştü. 2017’de 57 kongreye ev sahipliği yaparak listede 49’ncu sırada yer alan Türkiye ise 2018’de 52’inci sırada yer aldı.

15 bin potansiyel toplantı var

Eresin, tüm altyapı ve üst yapı imkanları ile birlikte İstanbul’un sunduğu diğer kültür, sanat ve şehir hayatı imkanlarının da geliştirilmesiyle kongre ve iş turizminin çok büyük bir kaynak güç olacağını her zaman dile getirdiklerini söyledi. ICCA Avrupa Bölge Direktörü Elif Balcı Fisunoğlu ise Türkiye’nin kongre ve toplantı turizmi konusunda potansiyelinin yüksek olduğunu hatırlatarak, şu anda her yıl farklı ülkelerde yapılan toplantı ve kongrelere bakıldığında Türkiye’nin alacabileceği 15 bin 453 kongre olduğunu ifade etti. Bölgesel toplantıların çok önemli olduğunu vurgulayan Fisunoğlu, Türkiye’nin Avrupa dışında özellikle Asya Pasifik kategorilerindeki kongreleri de alabileceğini ifade etti.

ICCA Avrupa Bölge Direktörü Elif Balcı Fisunoğlu, kongre turizmiyle ilgili, Türk turizmcisinin işine yarayacak, Türk turizmcisini kongre ve toplantı turizmi için cesaretlendirecek verileri paylaştı.

Sanılanın aksine kongre ve toplantıların yüzde 41.5’lik kısmı otellerde gerçekleştirildiğini kaydeden Fisunoğlu, “Yıllarca otellerin sadece konaklama sağladığı düşüldü ama aslında tam tersi” dedi.

Ayrıca Fisunoğlu kongre ve toplantıların yüzde 60’ından fazlasının 250 kişi nin altında gerçekleştiğini de vurguladı. Fisunoğlu, 50-149 kişilik kongrelerin payının yüzde 40, 149- 249 kişilik kongrelerin payının ise yüzde 22 olduğunu açıkladı. Türkiye’nin İstanbul dışında başka şehirlerini de kongre alanında parlatabilceğini kaydeden Fisunoğlu, İspanya’nın iki şehriyle ilk 5’te olduğunu hatırlattı.

Dünyada kongre ve toplantı turizmi hacminin 1 trilyon doları bulurken, 1.5 milyar kişinin bu amaç için dolaşıyor. ICCA verilerine göre en fazla toplantı yüzde 53.1 ile Avrupa’da gerçekleştirilirken, Avrupa’yı yüzde 18.7 ile Asya takip ediyor. En fazla toplantının gerçekleştiği ilk 5 ülke sırasıyla, 947 toplantı ile ABD, 642 toplantı ile Almanya, 595 toplantı ile İspanya, 579 toplantı ile Fransa ve 574 toplantı ile İngiltere olmuş. 2018 yılında en fazla toplantının gerçekleştiği 5 şehir ise sırasıyla şöyle; 212 toplantı ile Paris birinci sırada yer alıyor, onu 172 toplantı ile Viyana takip ediyor, Madrid’de 165 toplantı gerçekleştirilmiş, Barcelona 163 ile dördüncü sırada, onu 162 toplantı ile Berlin takip ediyor.

En fazla tercih edilen ay Eylül

2018 yılı verilerine göre dünya çapında gerçekleşen toplantı sayısı 12 bin 896 oldu. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında ise anlamlı bir düşüş gözükmüyor. Toplantıların yoğunluklu olarak gerçekleştirildiği ay ise yüzde 16 ile eylül ayı, onu yüzde 14’ler seviyesinde mart ve haziran ayları takip ediyor.

'FİYAT TOPARLANMASININ DEVAM ETMESİ İÇİN KONGRE ŞART'

Özellikle son 4 yıldır bu alanda ciddi bir gerileme yaşandığını vurgulayan TÜROB başkanı Eresin İstanbul 2015’te 158 uluslararası kongreye ev sahipliği yapmışken, bu sayı 2018’de 33’e düştü. Kongre turizmindeki bu kritik değişim, şehrin tamamında ve en önemlisi gelirlerimizde ciddi bir negatif etki yarattı. İstanbul’da oda fiyatlarındaki toparlanmanın devam etmesi için kongrelere ihtiyaç var” diye konuştu.

4 KAT DAHA FAZLA HARCIYOR

ICCA Avrupa Bölge Direktörü Elif Balcı Fisunoğlu da toplantı ve kongrelerin turizm geliri açısından faydası olduğunu dile getirerek, “ Normal bir turistten 4 kat daha fazla harcıyorlar. Kongre ve toplantılar birçok ek gelir de meydana getiriyor. Kongre turizmi sezonu 8-9 aya yayıyor” dedi. 



Bu haber 1,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,898 µs